• Lorem ipsum

Pinot Noir wijn

De pinot noir druif, ook wel spätburgunder in het Duits, is een blauw druivenrasse een vrij dunne schil. Het kweken van de druif vraagt daarom ook wel enige kunde. Naast deze moeilijkheid is ze ook gevoelig voor de schimmelziekte.

Toon:
Neiss Pinot Noir – Bockenheim - Rode wijn
Neiss
Pinot Noir – Bockenheim - Rode wijn
 • Smaak: Rood fruit & Tabak
 • Land: Duitsland
 • Druif: Pinot Noir
€17,95
Direct leverbaar
Domaine Jean Fery & Fils   Vosne-Romanée – Aux Réas - Rode wijn
Domaine Jean Fery & Fils  
Vosne-Romanée – Aux Réas - Rode wijn
 • Smaak: Complex & Verfijnd
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Pinot Noir
€99,45
Direct leverbaar
Binz en Bratt Pinot Noir – Cabernet Sauvignon - Rode wijn
Binz en Bratt
Pinot Noir – Cabernet Sauvignon - Rode wijn
 • Smaak: Soepel & Bosbes
 • Land: Duitsland
 • Druif: Pinot Noir
€11,95
Direct leverbaar
Gustavshof Spätburgunder Jomax - Rode wijn
Gustavshof
Spätburgunder Jomax - Rode wijn
 • Smaak: Kersen & Framboos
 • Land: Duitsland
 • Druif: Spätburgunder
€13,95
Direct leverbaar
Domaine Jean Fery & Fils   Morey-Saint-Denis Champs de la vigne - Rode wijn
Domaine Jean Fery & Fils  
Morey-Saint-Denis Champs de la vigne - Rode wijn
 • Smaak: Rijpe kers & Delicaat
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Pinot Noir
€50,45
Direct leverbaar
Domaine Jean Fery & Fils   Corton Les Chaumes – Grand Cru - Rode wijn
Domaine Jean Fery & Fils  
Corton Les Chaumes – Grand Cru - Rode wijn
 • Smaak: Geconcentreerd & Aarbei
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Pinot Noir
€109,95
Direct leverbaar
Domaine Jean Fery & Fils   Savigny-Les-Beaune Sous la Cabotte - Rode wijn
Domaine Jean Fery & Fils  
Savigny-Les-Beaune Sous la Cabotte - Rode wijn
 • Smaak: Rijp fruit & Bosaardbei
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Pinot Noir
€42,45
Direct leverbaar
Toon:

Pinot Noir wijn

De pinot noir druif, ook wel spätburgunder in het Duits, is een blauw druivenras met een vrij dunne schil. Het kweken van de druif vraagt daarom ook wel enige kunde. Naast deze moeilijkheid is ze ook gevoelig voor de schimmelziekte.

Rode wijn van de pinot noir druif

De rode wijnen gemaakt van de pinot noir druif hebben normaal gesproken een vrij lichte kleur met een aantrekkelijke geur. Een ander belangrijk aspect is de fijne smaak die de rode wijn van de pinot noir druif geeft. De rode wijnen van de pinot noir druif zijn in hun jonge jaren al heel gemakkelijk te drinken. Beroemd zijn uiteraard de wijnen van de pinot noir die lange flesrijping hebben ondergaan. Een belangrijke andere taak van deze veelzijdig druif is het gebruik van de druif in mousserende wijnen zoals Champagne en Crémant wijnen.

Waar groeit de pinot noir druif?

De pinot noir komt van origine uit de Côte de Nuits in Bourgondië. De druif wordt hier al ruim tweeduizend jaar gekweekt. De fijne omstandigheden in de "Tuin van God" maken hem goed te verbouwen in deze regio. 

Buiten Frankrijk wordt de druif zelde aangeplant. Duitsland kent wel een belangrijke en kwalitatief hoge pinot noir teelt hier wordt de druif spätburgunder genoemd. Naast Duitsland wordt de druif ook in Noord-Italië en Zwitserland aangeplant.

In de Verenigde Staten wordt de druif veelal in de wijngebieden rondom Californië aangeplant. Nieuw-Zeeland kent ook een succesvolle teelt. De pinot noir druif geeft hier een diep aromatische fruit wijn die inmiddels zeer bekend is in Europa.

Prachtige rode Pinot Noir wijnen uit Nieuw-Zeeland

Tot halverwege de jaren zeventig was wijnbouw vooral voorbehouden aan het Noordereiland. Hawkes Bay was hét gebied voor de Nieuw- Zeelands rode wijnen. Rode wijnen van de pinot noir druif worden voornamelijk in Wellington geproduceerd. De bodem en het klimaat lijken hier veel op dat van Bourgondië. Een bekend dorp voor de productie van Pinot Noir rode wijnen is Martinborough 

Smaakvolle Pinot Noir rode wijnen uit Frankrijk

De tuin van god wordt het ook wel genoemd. Bourgondië is met zijn heerlijke klimaat en ideale groeiomstandigheden een heerlijke plaats om rode Franse pinot noir wijn te maken. De rode Pinot Noir wijnen zijn al eeuwen beroemd tot ver over de landsgrenzen. De streek wordt ook graag bezocht door toeristen vanwege de schoonheid, maar natuurlijk ook vanwege de prachtige wijnbedrijven die allemaal hun rode wijn maken met de pinot noir en de gamay druif.

De wijngaarden waar de rode pinot noir wijnen vandaan komen zijn door het erfrecht welke geïntroduceerd is na de Franse revolutie wel erg versnipperd. Zo zijn er veel kleine stukken land te vinden die weer onder verdeeld zijn in broers en zussen van een bepaalde familie. De rode pinot wijnen kunnen ook heel erg verschillen in smaak doordat de uiteindelijk rode pinot wijn verschillend wordt gemaakt. Deze kleine wijnboeren verkopen vaak hun kleine oogst aan négociants die vervolgens de rode pinot noir wijn maken en verkopen.

Verreweg de beroemdste pinot rode wijnen komen uit de Côtes de Nuits. Dorpen als Gevrey-Chambertin en Morey-St-Denis leveren krachtige rode pinot noir wijnen die hun gelijke niet kennen. De druiven die deze prachtige rode pinot noir wijnen opleveren staan aangeplant tegen de zuidelijke hellingen.

Prachtige rode Pinot Noir wijnen uit Duitsland

Dat Duitsland ook mooie Pinot Noir wijnen produceert is geen goed geheim. De rode Pinot Noir wijnen gaan hier echter als Spätburgunder door het leven. Zo heb je in Ahr en Mittelrhein prachtige wijngaarden voor deze pinot noir druiven. De wijnbouw vindt hier plaats langs steile hellingen waar op een ondergrond van onder ander leisteen prachtige pinot noir druiven groeien. 

De beste wijngebieden van Duitsland produceren ook Duitse Pinot Noir wijnen. Rheingau, Rheinhessen en Nahe hebben een kleine productie naast hun beroemde Riesling witte wijnen. De rode Pinot Noir wijnen hebben hier een volle smaak en krijgen enige jaren houtrijping. Jammer voor ons alleen is de oogst dermate klein dat er weinig wordt geëxporteerd.

Fantastische Italiaanse rode Pinot Noir wijnen

Ergens in het midden tussen Franse rode Pinot Noir wijnen en de Duitse rode Pinot Noir wijnen bevindt zich de Italiaanse rode Pinot Noir wijn. Met name in de koelere gebieden zoals Trentino Alto-Adige vind je de juist omstandigheden voor deze prachtige rode wijn. Ook in Lombardije vind je de pinot noir druif vaak terug. Daar maken ze onder andere Franciacorta met de Pinot Nero.

De rode Pinot Noir wijnen herken je aan de transparantie van de rode wijnen.

Een jonge rode Pinot Noir wijn kan aroma’s hebben van cranberry, kers, framboos en granaatappel. De wat meer gerijpte versies hebben paddenstoel en andere dierlijke en aardse geuren.

Smaakvolle rode Pinot Noir wijnen uit de Verenigde Staten

Aan de gehele oostkust van de Verenigde Staten kun je de rode wijn van de Pinot Noir terugvinden. Belangrijk is wel om op te merken dat de Amerikaanse Pinot Noir rode wijnen uit Oregon en Washington de beste resultaten opleveren. Het klimaat lijkt hier het meeste op het Europese landklimaat.

Al sinds 1825 werden er in deze staten rode wijnen geproduceerd met de pinot noir druif. De Hudson’s Bay Company plantte destijds wijnstokken aan bij Fort Vancouver. De wijngaarden waar de rode Pinot Noir wijnen gemaakt worden zijn over het algemeen kleiner en ambachtelijker dan hun Californische buren. Dit komt de eigenheid van deze rode Pinot Noir wijnen wel zeer ten goede.

In Centraal Californië worden ook mooie resultaten behaald met de Pinot Noir druif. Je moet daar wel opzoek voor naar de koelere regio’s. Er zijn in Californië vele verschillende microklimaten te vinden die elk weer hun eigenheid hebben. De rode wijnen uit Californië kunnen dus ook zeer verschillende in smaak en type. 

Mendocino en Lake county brengen ook prachtige rode pinot noir wijnen voort. Bekender zijn wel de Zinfandel rode wijnen, maar de Pinot rode wijn uit met name Mendocino onder koelere omstandigheden prima kan rijpen.

In de Russian River Vallei wordt naast de chardonnay druif ook rode Pinot Noir wijn gemaakt die zeer de moeite zijn. Het zuidelijke gebied van deze vallei is het beste gebied voor de productie van rode Pinot Noir druiven.

De duurste Pinot Noir wijn ter wereld

De Domaine de la Romanée-Conti Cru is momenteel de duurst Pinot Noir wijn ter wereld. De prijs van deze top Pinot Noir wijn is rond de 13.000 Euro per fles. Deze fabelachtige mooi rode Pinot Noir wijn wordt gemaakt in de regio Côte de Nuits in Frankrijk.

Kenners classificeren de geur van deze wijn als die van roze bloemblaadjes. Of hij zijn prijs waard is natuurlijk lastig te zeggen. In deze categorie gaat het meer om het prestige van het hebben van zo’n rode Pinot Noir wijn. De mensen die wij gesproken hebben die heb geproefd hadden gaven wel aan dat er geen vergelijkbare kwaliteit rode Pinot Noir te vinden is. Misschien zegt dat wel genoeg.