• Lorem ipsum

Rode wijn uit Beyra

In het noorden van Portugal ligt de wijnstreek Beiras, een groot bergachtig gebied dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan in het westen tot aan de grens van Spanje in het oosten. Hier wordt vooral heerlijke rode wijn van uitstekende kwaliteit gemaak

Toon:
Beyra Vinhos De Altitude Tinto Reserva - Rode wijn
Beyra Vinhos De Altitude
Tinto Reserva - Rode wijn
  • Smaak: Jam & Laurier
  • Land: Portugal
  • Druif: Touriga Nacional
€18,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Beyra

In het noorden van Portugal ligt de wijnstreek Beiras, een groot bergachtig gebied dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan in het westen tot aan de grens van Spanje in het oosten. Hier wordt vooral heerlijke rode wijn van uitstekende kwaliteit gemaakt.


Geschiedenis van wijnbouw in Beiras


De wijnbouw in Beiras kent een oude traditie die helemaal teruggaat tot in de vroege middeleeuwen, toen de eerste wijngaarden werden aangelegd door monniken. Maar de wijnbouw in Beiras heeft eeuwenlang te maken gehad met een slechte reputatie als gevolg van een belangrijke gebeurtenis in de wijngeschiedenis van Bairrada, een van de vijf deelgebieden binnen de wijnstreek. In de achttiende eeuw was port, wat geproduceerd werd in de nabijgelegen Douro-vallei, erg populair onder de Britten.

En dit creëerde aanzienlijke commerciële kansen, zo was de gedachte. Een aantal wijnboeren in Bairrada werden betrapt op het exporteren van hun Bairrada-wijnen als port, en een aantal legitieme portproducenten bleken de Bairrada-wijnen met hun eigen wijnen te mengen om de productie te verhogen. De eerste Portugese minister Sebastião José de Carvalho gaf daarop de opdracht om alle druivenstokken eruit te halen. De vlek op de reputatie van de wijnbouw in Bairrada en daarmee dus ook van de wijnbouw in Beiras duurde tot ver in de twintigste eeuw.


Klimaat en ondergrond in Beiras


De wijngaarden in Beiras liggen op een hoogte van vierhonderd tot vijfhonderd meter boven zeeniveau. Beiras raakt beide zijden van Portugal en loopt langs de kustlijn, rivieren, valleien, meren, plateaus en lage bergen. Zowel het klimaat als de bodem varieert hierdoor enorm en is afhankelijk per deelgebied. Beiras bestaat uit vijf verschillende deelgebieden: Bairrada, Beira Interior, Dão, Lafões en Tavora-Varosa. In Bairrada en de Dão heerst een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en regenrijke winters. De bodem in Bairrada bestaat uit zware, kalkrijke klei en zand, terwijl de bodem in de Dão voornamelijk van graniet is. Maar door de dalen van de rivier de Dão tref je hier ook een vruchtbare ondergrond van klei en zand aan. Ook kan de bodem bestaan uit leisteen. Vooral hier kunnen fraaie rode wijnen ontstaan.

Dat geldt eigenlijk ook voor de andere drie deelgebieden. De bodem in Beiras bestaat vaak uit verweerde graniet en leisteen. In Beira Interior kom je ook een alluviale bodem met zand en klei tegen in de rivierdalen. Dit gebied heeft een continentaal klimaat dat zich kenmerkt door hete zomers en strenge winters. In Lafões heerst weer een Atlantisch klimaat met warme zomers, veel regen en koude winters, terwijl de Tavora-Varosa een meer gematigd klimaat heeft met tamelijk hete zomers en lange, koude winters.Blauwe druivensoorten in Beiras


Rode wijn uit Beiras wordt onder meer gemaakt van tinta roriz, touriga nacional en jaen. De Portugezen hebben de naam tinta roriz aan de tempranillo gegeven, de belangrijkste blauwe kwaliteitsdruif van Spanje. De druivenstokken zijn zeer krachtig en productief, en de druif weet zich goed aan te passen aan verschillende klimaten en bodems. Wel geeft deze druif de voorkeur aan een heet, droog klimaat en een bodem van zand of klei. Alle twee te vinden in Beiras, dus de tinta roriz druif is hier in ieder geval goed op zijn plek. De druif wordt overigens ook gemixt met de tourigia nacional en de jaen druif.

De touriga nacional is een van de belangrijkste blauwe druivensoorten uit Portugal. Het is de belangrijkste druivensoort voor de productie van port, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer wijnboeren die er droge rode wijnen van maken die wel iets weg hebben van de cabernet sauvignon. Rode wijnen gemaakt van deze druif kunnen behoorlijke tannines ontwikkelen. Wijnboeren in Beiras blenden de druif daarom met andere druiven, zoals met de tinta roriz.

Bijna identiek aan de Spaanse mencía druif is de jaen. Toch zijn de rode wijnen van de jaen druif vaak donkerder en krachtiger dan die van de mencía druif. Dit heeft te maken met de andere manier van wijn maken die de Portugese wijnboeren in Beiras erop nahouden. Het is een hoogproductieve en vroeg rijpende druivensoort. Ook deze druif wordt in Beiras vaak gemengd met andere druiven.


Heerlijke rode wijn uit Beiras


De rode wijnen overheersen en zijn over het algemeen iets beter dan de witte wijnen uit Beiras. Zo geeft de tinta roriz oftewel de tempranillo druif dieprode wijnen met een fruitige geur van bosvruchten als bramen, aardbei, bosbessen, zwarte kersen en framboos. Het zijn over het algemeen weelderige, soepele rode wijnen met weinig alcohol die lang bewaard kunnen worden zonder hun kleur te verliezen. Rode wijnen van de tinta roriz druif uit Beiras doen het goed bij gebarbecued of geroosterd rood vlees, worst, kip, geroosterde eend. Maar bijvoorbeeld ook bij erwtenpuree en soufflé van aardappelen.

Rode wijnen van de touriga nacional druif zijn intrigerende, dieprode wijnen met tonen van zwart fruit en leer. Ze bevatten veel tannines, waardoor de rode wijnen een goed rijpingspotentieel hebben en een hoge zuurgraad, wat voor een mooie balans zorgt. De rijke en gulle rode wijnen van de touriga nacional druif uit Beiras vragen om stevige en volle smaken. Zo kun je denken aan stoofgerechten van rund of lamsvlees. Door de rode wijnen te combineren met rijke en vette gerechten, maak je de dominante tannines soepeler en zachter.

De jaen druif geeft rode wijnen met een zachte structuur en veel fruit van bramen en frambozen. Het zijn aromatische rode wijnen met weinig tannines, veel alcohol, en een lage zuurgraad. Wijnboeren in Beiras maken er zowel rode wijnen van die jong gedronken kunnen worden als rode wijnen met jaren bewaarpotentieel. Ook lekker bij niet al te lichte gerechten met aanwezige en intense smaken.


Rode wijn gemaakt van een blend uit Beiras


De tinta roriz druif wordt ook vaak gemengd met de touriga nacional en de jaen druif. Een blend van de tinta roriz en de touriga nacional levert een rode wijn op met in de neus aroma’s van laurier, compote en jammy fruit. Met in de afdronk een medium lange, heerlijke kruidigheid, wederom laurier en iets van trekdrop. De rode wijn uit Beiras past goed bij gegrilde vleesgerechten zoals lamsreck, maar doet het ook goed met een lekkere pasta of pizza.

Een rode wijn gemaakt van de tinta roriz en de jaen druif is heerlijk kruidig met een prettige frisheid. Het is een jonge rode wijn, die twaalf maanden rijping in de fles krijgt. Met als resultaat een zachte, fruitige rode wijn van een typisch Portugese stijl. De rode wijn uit Beiras is heerlijk bij de borrel, antipasti, salades of bij paella.