• Lorem ipsum

Witte wijn uit Spanje

Spanje is het op 2 na grootste wijn producerende land ter wereld. Er groeien zeer veel verschillende druivensoorten. Spanje staat bekend om een geweldig rijk aanbod van wijnen, met zeer verschillende en eigen kenmerken.

Toon:
Bodegas Eidosela Eidosela albariño
Bodegas Eidosela
Eidosela albariño
€12,95
Bodegas Comenge Bodegas Comenge Verdejo
Bodegas Comenge
Bodegas Comenge Verdejo
€10,95
Clea Verdejo 2018
Clea
Verdejo 2018
€9,95
Altolandon Dona Leo 2016
Altolandon
Dona Leo 2016
€10,95
Javier Sanz Nanclares Verdejo 2018
Javier Sanz
Nanclares Verdejo 2018
€9,95
La Bodega de Pinoso Fuente Oro Blanco 2018
La Bodega de Pinoso
Fuente Oro Blanco 2018
€6,45
Javier Sanz Nanclares Rueda 2018
Javier Sanz
Nanclares Rueda 2018
€8,25
La Bodega de Pinoso Vergel Blanco 2018
La Bodega de Pinoso
Vergel Blanco 2018
€6,95
Toon:

Witte wijn uit Spanje

Witte wijn uit Spanje

Spanje is het op 2 na grootste wijn producerende land ter wereld. Er groeien zeer veel verschillende druivensoorten. Spanje staat bekend om een geweldig rijk aanbod van witte wijnen, met zeer verschillende en eigen kenmerken. Naast de wijncultuur is er ook een rijke eetcultuur in Spanje in de regel geldt daarvoor wat samen groeit past ook goed samen.

Witte wijn uit Spanje

Spanje kent de meest wijngaarden ter wereld. Er wordt ruim 1,1 miljoen liter hectare aan druiven verbouwd onder andere voor witte wijn totaal is dit 37 miljoen liter wijn per jaar ongeveer. Spanje kent verschillende bekende en beroemde witte wijn gebieden zoals La Rioja, Penedes, Rueda en Ribera del Duero. De bekendste druivenrassen zijn de chardonnay, airen, viura en albarino

Het klimaat in Spanje is erg divers en kent daardoor zeer uiteenlopende omstandigheden, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden.

Druiven voor witte wijn uit Spanje

Grofweg zijn er vijf witte wijn druiven die voor de meest witte wijnen worden gebruikt. Zo is er de chardonnay druif. Deze druif kan goed tegen ruige klimaat omstandigheden en is redelijk ziekte bestendig. Xarel-lo en parelleda worden vooral gebruikt voor de beroemde Spaanse cava wijnen evenals de macabeo. De albarino druif wordt veel in Noord Spanje verbouwd en geeft heerlijke zachte peer & perzik aroma witte wijnen.

Spaanse wijnclassificatie voor witte wijn

Vino de Mesa en Vino Comarcal: tafelwijn. Op het etiket staat: de inhoud, het alcoholpercentage, het land van herkomst en de naam van de producent. De druiven in deze eenvoudige wijnen hebben geen specifieke herkomst. Vino de la Tierra: streekwijn. Deze wijnen komen uit een bepaalde Spaanse streek. Op het etiket mogen producenten ook nog de streek op het etiket vernoemen. 

Denominación de Origen (DO): kwaliteitswijn met herkomstaanduiding. In Spanje zijn meer dan 60 DO-gebieden. Denominación de Origen Calificada (DOC): de hoogste kwaliteitsklasse. Spanje kent slechts 2 DOC-gebieden: Rioja en Priorato. Om een DOC predicaat te krijgen moet een gebied minimaal 10 jaar een DO hebben.

Kwaliteitsaanduidingen voor witte Spaanse wijn

Spaanse witte wijnen kennen een rijpingsaanduiding. Spanje is het enige land dat hiermee werkt.
Op het etiket wordt aangegeven hoe lang een wijn heeft gerijpt: Crianza: Rode wijn, dan heeft de wijn minimaal 2 jaar kelderrijping gehad, waarvan minstens 6 maanden op vat.
Witte wijn en rosé, hiervoor geldt dat deze minstens 1 jaar kelderrijping, waarvan 3 maanden op vat.

Reserva: Rode wijn, deze hebben minstens 3 jaar kelderrijping gehad, waarvan 1 jaar op vat. Witte wijnen en rosé, minimaal 2 jaar kelderrijping, waarvan 6 maanden op vat.

Gran Reserva: Rode wijn, deze heeft op z’n minst 5 jaar gerijpt in de kelder van de bodega waarvan 2 jaar op vat.

Witte wijnen en rosé, deze wijnen mogen dit predikaat pas na minimaal 4 jaar kelderrijping voeren, mits 6 maanden op vat. Joven (vroeger ‘Sin Crianza’): joven betekent ‘jong.’

Deze wijnen hebben minder dan 6 maanden of helemaal niet op hout gerijpt.
Ze zijn op jonge leeftijd al op dronk en hoeven niet lang bewaard te worden.

Geschiedenis van de witte wijnen uit Spanje

De geschiedenis gaat zover wij nu weten zo'n 3000 jaar terug in de tijd naar het volk de Feniciërs dit volk dreef veel handel op de Middelandse Zee en namen waarschijnlijk de eerste wijnstokken mee naar Spanje voor het verbouwen van witte wijn. 

Witte wijn uit Jerez

De eerste stad waar de wijnstokken verbouwd werden is Jerez aan de zuikust van Spanje. Daarna is het waarschijnlijk verspreid door geheel Spanje. Rond het begin van het Christendom werd wijn steeds belangrijker omdat dit gebruikt werd tijdens de mis. De Romeinen hebben er vervolgens voor gezorgd dat de witte wijnen uit Spanje zich over hun gehele rijk hebben verspreid. De Romeinen introduceerde ook nieuwe technieken in de Spaanse wijnbouw met name op het gebied van conserveren en de rijping van wijn. 

Van de 8e tot en met de 15e eeuw is de wijnbouw door de overheersing van de Moren nagenoeg uitgestorven. Druiven werden destijds slechts gebruikt als tafeldruiven of gedroogd tot rozijnen.

Na de voltooiing van de verovering Spanjaarden op Moren in 1492 bloeide de wijnbouw weer op.

In de 19e eeuw is er veel wijnbouw verloren gegaan door de druifluis deze luis verwoeste de wortelgestellen van de oude druivenrassen waardoor groei onmogelijk werd. Gelukkig is na komst van de Amerikaanse onderstammen op de Europese druifrassen er weer wijnbouw mogelijk geworden.

Klimaat omstandigheden voor witte wijn in Spanje

Spanje is een land met grote geologische en klimatologische verscheidenheid. Er zijn gebieden die lijken op woestijn en gebieden die weer veel koeler en natter zijn. Voor wijnbouw is echter niet veel water nodig zo is er zelfs wijnbouw op het gort droge Lanzarote. Er wordt daar per stok een gat gegraven van 3 meter diep en 8 meter in omtrek. Dit gat wordt ommuurd met vulkanische stenen door de dauw die 's-nachts wordt vastgehouden in het gat kunnen de druiven groeien.

Witte wijn uit Spanje kopen

Bij Wijnhandel GrapeWine.nl kan je gemakkelijk de beste en lekkerste witte wijn uit Spanje kopen. Zoek jouw favourite Spaanse witte wijn in de webshop of vraag Arjan om advies. Of je nu weer van jonge frisse witte Spaanse wijn of houtgerijpte witte Spaanse wijnen bij GrapeWine.nl zal je altijd slagen. Geef je een verjaardag of een feest en wil je goed voor de dag komen Arjan adviseerd je graag de meeste geschikte Spaanse witte wijn uit ons assortiment. Koop hem vervolgend gemakkelijk online en de bezorging gebeurd al binnen 3 werkdagen.

Heerlijke witte wijn uit La Rioja

Gelegen in het Ebrodal ligt de witte wijn streek La Rioja natuurlijk bekend om zijn rode wijn, maar voor heerlijke witte Spaanse wijnen moet uit ook zeker in La Rioja zijn. Het gebied loopt langs de rivier de Ebro 120 kilometer richting de Middellandse zee. De wijnstokken worden in het noorden afgeschermd door het Cantabrisch gebergte dit zorgt voor de mooie omstandigheden voor het maken van de witte wijnen. Het gebied kent drie sub gebieden in elk van de gebieden wordt ook witte wijn gemaakt. Je hebt het laag gelegen Rioja Baja, het midden hoog gelegen Rioja Alta en het hoog gelegen Rioja Alavesa. Bekende witte wijn druiven zijn onder andere de: Viura, macabeo en Xarel-Lo druiven.