• Lorem ipsum

Witte wijn uit Spanje

Spanje is het op 2 na grootste wijn producerende land ter wereld. Er groeien zeer veel verschillende druivensoorten. Spanje staat bekend om een geweldig rijk aanbod van wijnen, met zeer verschillende en eigen kenmerken.

Toon:
La Bodega de Pinoso Terros Vergel Blanco - Witte wijn
La Bodega de Pinoso
Terros Vergel Blanco - Witte wijn
 • Smaak: Fris & Fruitig
 • Land: Spanje
 • Druif: Blend
€8,95
Direct leverbaar
Hacienda el Ternero La Pera D.O.C.a Rioja - Witte wijn
Hacienda el Ternero
La Pera D.O.C.a Rioja - Witte wijn
 • Smaak: Perzik & Citrus
 • Land: Spanje
 • Druif: Blend
€12,45
Direct leverbaar
Lopez de Haro Rioja Blanco ' Sobre lias' - Witte wijn
Lopez de Haro
Rioja Blanco ' Sobre lias' - Witte wijn
 • Smaak: Citrus & Vanille
 • Land: Spanje
 • Druif: Viura
€10,45
Direct leverbaar
Hacienda el Ternero White Fermented in Barrel - Witte wijn
Hacienda el Ternero
White Fermented in Barrel - Witte wijn
 • Smaak: Tropisch fruit & Peer
 • Land: Spanje
 • Druif: Viura
€16,95
Direct leverbaar
Finca L'Emperatriz Rioja blanco - Witte wijn
Finca L'Emperatriz
Rioja blanco - Witte wijn
 • Smaak: Perzik & Witte bloemen
 • Land: Spanje
 • Druif: Viura
€10,45
Direct leverbaar
El Castilla Viura Chardonnay - Witte wijn
El Castilla
Viura Chardonnay - Witte wijn
 • Smaak: Tropisch fruit & vanille
 • Land: Spanje
 • Druif: Blend
€9,95
Direct leverbaar
Esteban Martin Vina Coranto Blanco – Witte wijn
Esteban Martin
Vina Coranto Blanco – Witte wijn
 • Smaak: Vol & Citrus
 • Land: Spanje
 • Druif: Viura
€5,95
Direct leverbaar
Bodegas Comenge Verdejo - Witte wijn
Bodegas Comenge
Verdejo - Witte wijn
 • Smaak: Ananas & Witte bloemen
 • Land: Spanje
 • Druif: Verdejo
€10,95
Direct leverbaar
Sí Macabeo Sauvignon Blanc Organic - Witte wijn
Macabeo Sauvignon Blanc Organic - Witte wijn
 • Smaak: Limoen & Ananas
 • Land: Spanje
 • Druif: Blend
€7,95
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit Spanje

Witte wijn uit Spanje

Spanje is het op 2 na grootste wijn producerende land ter wereld. Er groeien zeer veel verschillende druivensoorten. Spanje staat bekend om een geweldig rijk aanbod van Spaanse witte wijnen, met zeer verschillende en eigen kenmerken. Tegelijkertijd is Spaanse witte wijn en de eetcultuur die daarbij hoort een ultieme culinaire ervaring die langzamerhand wereldwijd veel aanbidders en liefhebbers heeft.

Prachtige Spaanse witte wijn

Spanje kent de meest wijngaarden ter wereld. Er wordt ruim 1,1 miljoen liter hectare aan druiven verbouwd onder andere voor Spaanse witte wijn totaal is dit 37 miljoen liter wijn per jaar ongeveer. Spanje kent verschillende bekende en beroemde witte wijngebieden zoals La Rioja, Carinena, Navarra, Castilla y Leon, Valencia, Rias Baixas, La Mancha, Rueda en Ribera del Duero. De bekendste druivenrassen voor de Spaanse witte wijn zijn de macabeo, Xarel-lo, chardonnay, airen, viura en albarino

Het klimaat in Spanje is erg divers en kent daardoor zeer uiteenlopende omstandigheden, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden.

Druiven voor witte wijn uit Spanje

Grofweg zijn er vijf druiven die voor de Spaanse witte wijn erg belangrijk zijn. Zo is er de chardonnay druif deze druif kan goed tegen ruige klimaatomstandigheden en is redelijk ziekte bestendig. Macabeo, Xarel-lo en parelleda worden vooral gebruikt voor de beroemde Spaanse cava wijnen evenals de macabeo. De albarino druif wordt veel in Noord-Spanje verbouwd en geeft heerlijke zachte peer & perzik aroma Spaanse witte wijnen.

Spaanse wijnclassificatie voor witte wijn

Vino de Mesa en Vino Comarcal: tafelwijn. Op het etiket staat: de inhoud, het alcoholpercentage, het land van herkomst en de naam van de producent. De druiven in deze eenvoudige Spaanse witte wijnen hebben geen specifieke herkomst. Vino de la Tierra: streekwijn. Deze Spaanse witte wijn komen uit een bepaalde Spaanse streek. Op het etiket mogen producenten ook nog de streek op het etiket vernoemen. 

Denominación de Origen (DO): kwaliteitswijn met herkomstaanduiding. In Spanje zijn meer dan 60 DO-gebieden. Denominación de Origen Calificada (DOC): de hoogste kwaliteitsklasse. Spanje kent slechts 2 DOC-gebieden: Rioja en Priorato. Om een DOC-predicaat te krijgen moet een gebied minimaal 10 jaar een DO hebben.

Kwaliteitsaanduidingen voor witte Spaanse wijn

Spaanse witte wijnen kennen een rijpingsaanduiding. Spanje is het enige land dat hiermee werkt. Op het etiket wordt aangegeven hoe lang een wijn heeft gerijpt: 

Crianza: Rode wijn, dan heeft de wijn minimaal 2 jaar kelderrijping gehad, waarvan minstens 6 maanden op vat.
Spaanse witte wijn en rosé, hiervoor geldt dat deze minstens 1 jaar kelderrijping, waarvan 3 maanden op vat.

Reserva: Rode wijn, deze hebben minstens 3 jaar kelderrijping gehad, waarvan 1 jaar op vat. Spaanse witte wijn en rosé, minimaal 2 jaar kelderrijping, waarvan 6 maanden op vat.

Gran Reserva: Rode wijn, deze heeft op z’n minst 5 jaar gerijpt in de kelder van de bodega waarvan 2 jaar op vat.

Spaanse witte wijn en rosé, deze wijnen mogen dit predikaat pas na minimaal 4 jaar kelderrijping voeren, mits 6 maanden op vat. Joven (vroeger ‘Sin Crianza’): joven betekent ‘jong.’

Deze wijnen hebben minder dan 6 maanden of helemaal niet op hout gerijpt.
Ze zijn op jonge leeftijd al op dronk en hoeven niet lang bewaard te worden.

Geschiedenis van de witte wijnen uit Spanje

De geschiedenis gaat zover wij nu weten zo'n 3000 jaar terug in de tijd naar het volk de Feniciërs dit volk dreef veel handel op de Middellandse Zee en namen waarschijnlijk de eerste wijnstokken mee naar Spanje voor het verbouwen van Spaanse witte wijn.

In de Romeinse tijd heeft de handel in Spaanse witte wijn een enorme boost gekregen. Niet alleen Spanje, maar ook de rest van het Romeinse rijk profiteerde van de Romeinse handelsgeest. Zelfs tot in Nederland is er voor de Romeinse soldaten wijn verbouwd dit was vermoedelijk niet voor de handel, maar alleen voor de eigen soldaten en bestuurders.

De technieken die Romeinen introduceerde zoals conserveren en aromatiseren met hars en kruiden, en het laten rijpen van de wijn op warme plekken in kleine amfora’s, in de zon, op warme zolders of naast een haard worden op kleine schaal nog wel toegepast.

De Moren hebben van de 8e tot de 15e eeuw de wijnbouw in de regio onderdrukt gebleven door de bezetting van Spanje.. De druiven werden voornamelijk als tafeldruiven of gedroogd als rozijnen gegeten. Er zouden wel momenten geweest zijn dat gedoogde kloosters nog aan enige wijnbouw deden. Vanaf 1492, bloeide de wijnbouw voor de Spaanse witte wijn weer op.

In de 19e eeuw werd door de druifluis in heel Europa de productie van druiven grotendeels onmogelijk. 

Vanaf dat moment heeft de moderne wijnbouw zijn intrede gedaan. Spaanse witte wijn werd in het vervolg gemaakt van op Amerikaanse onderstammen geënte stammen. De druifluis had zo geen kans en de Spaanse witte wijn kon weer vol enthousiasme gemaakt worden.

Heerlijke Spaanse witte wijn uit Jerez

De eerste stad waar de wijnstokken verbouwd werden is Jerez aan de zuidkust van Spanje. Daarna is het waarschijnlijk verspreid door geheel Spanje. Rond het begin van het Christendom werd Spaanse witte wijn steeds belangrijker omdat dit gebruikt werd tijdens de mis. De Romeinen hebben er vervolgens voor gezorgd dat de Spaanse witte wijnen uit Spanje zich over hun gehele rijk hebben verspreid. De Romeinen introduceerde ook nieuwe technieken in de Spaanse wijnbouw met name op het gebied van conserveren en de rijping van Spaanse witte wijn. 

Van de 8e tot en met de 15e eeuw is de wijnbouw door de overheersing van de Moren nagenoeg uitgestorven. Druiven werden destijds slechts gebruikt als tafeldruiven of gedroogd tot rozijnen.

Na de voltooiing van de verovering Spanjaarden op Moren in 1492 bloeide de wijnbouw weer op.

In de 19e eeuw is er veel wijnbouw verloren gegaan door de druifluis deze luis verwoeste de wortelgestellen van de oude druivenrassen waardoor groei onmogelijk werd. Gelukkig is na komst van de Amerikaanse onderstammen op de Europese druifrassen er weer wijnbouw mogelijk geworden.

Klimaatomstandigheden voor Spaanse witte wijn 

Spanje is een land met grote geologische en klimatologische verscheidenheid. Er zijn gebieden die lijken op woestijn en gebieden die weer veel koeler en natter zijn. Voor wijnbouw is echter niet veel water nodig zo is er zelfs wijnbouw op het gortdroge Lanzarote. Er wordt daar per stok een gat gegraven van 3 meter diep en 8 meter in omtrek. Dit gat wordt ommuurd met vulkanische stenen door de dauw die 's-nachts wordt vastgehouden in het gat kunnen de druiven groeien. De Spaanse witte wijn uit o.a Lanzarote wordt met het jaar beter ook Tenerife en Gran Canaria kennen inmiddels prachtige Spaanse witte wijnen.

Witte wijn uit Spanje kopen

Bij Wijnhandel GrapeWine.nl kan je gemakkelijk de beste en lekkerste witte wijn uit Spanje kopen. Zoek jouw favoriete Spaanse witte wijn in de webshop of vraag Arjan om advies. Of je nu weer van jonge frisse Spaanse witte wijn of houtgerijpte Spaanse witte wijn bij GrapeWine.nl zal je altijd slagen. Geef je een verjaardag of een feest en wil je goed voor de dag komen Arjan adviseert je graag de meeste geschikte Spaanse witte wijn uit ons assortiment. Koop hem vervolgens gemakkelijk online en de bezorging gebeurt al binnen 2 werkdagen.

Heerlijke witte wijn uit La Rioja

Gelegen in het Ebro dal ligt de witte wijnstreek La Rioja natuurlijk bekend om zijn rode wijn, maar voor heerlijke Spaanse witte wijnen moet je ook zeker in La Rioja zijn. Het gebied loopt langs de rivier de Ebro 120 kilometer richting de Middellandse zee. De wijnstokken worden in het noorden afgeschermd door het Cantabrisch gebergte dit zorgt voor de mooie omstandigheden voor het maken van de Spaanse witte wijn. Het gebied kent drie subgebieden in elk van de gebieden wordt ook witte wijn gemaakt. Je hebt het laaggelegen Rioja Baja, het midden hooggelegen Rioja Alta en het hooggelegen Rioja Alavesa. Bekende witte wijndruiven zijn onder andere de: Viura, macabeo en Xarel-Lo druiven.

Heerlijke Spaanse witte wijn combineren met Paella 

Een goede tip is om bij Paella een niet al te frisse Spaanse witte wijn te serveren. Vanwege de kip en visje in het gerecht moet er in ieder geval een Spaanse witte wijn met iets body tegenover staan. Je kan niet fout met de Spaanse witte wijn met iets houtrijping. Een echte super combi is natuurlijk met mousserende Cava wijn.

Smaakvolle tapas met Spaanse witte wijn

Tapas eten is eigenlijk gewoon zeer uitgebreid borrelen, maar dan met Spaanse hapjes en Spaanse witte wijn. Je kan enorm variëren met tapas en dat is ook één van de dingen die zo enorm leuk is. Neem bijvoorbeeld plakjes serranoham, kaas, olijven en amandelen of gewokte schelpen, pikante gamba's, gehaktballetjes, gebakken chorizo, tortilla, artisjok, geroosterde asperges en vergeet de kleine kroketjes niet 'croquetas': met een heerlijke fluweelzachte ragout erin, en nog veel en veel meer. Wij raden een Spaanse witte wijn aan of Rioja Crianza Cava kan ook perfect hierbij vanwege de bubbels. In principe kan er veel als de wijn maar niet te uitgesproken is.