• Lorem ipsum

Verenigde Staten

Toon:
Megazin Zinfandel - Rode wijn
Megazin
Zinfandel - Rode wijn
  • Smaak: Bramen & Chocolade
  • Land: Verenigde Staten
  • Druif: Zinfandel
€13,45
Toon:

Verenigde Staten

Al sinds de komst van de Spaanse en Italiaanse immigranten aan het eind van de achttiende eeuw is er een vorm van wijnbouw in de Verenigde Staten. Rode Amerikaanse wijn werd destijds voornamelijk gemaakt om bij de kerkdiensten te worden uitgedeeld. Met name in Californië werd veel rode wijn gemaakt voor de kerkelijke erediensten.

In de negentiende eeuw werd de grootste groei gerealiseerd doordat de Fransman Jean Louis Vigne de kwaliteit van de streek ging waarderen. Vanaf 1830 importeerde hij daarom vele druivenstokken uit Europa om de Californische wijnbouw op te starten.

Een belangrijk jaar voor de ontwikkeling van Californië en dus ook de wijnbouw in Californië is de start van de goudkoorts in 1848. Hierdoor trekken duizenden Europeanen naar Californië en wordt ook de Amerikaanse rode wijn meer en meer gedronken.

Door de import van de Europese druivenstokken waren de deze stokken met het uitbreken van de druifluis in 1880 ook gevoelig voor de gevolgen van deze plaag en daardoor moesten ook de wijngaarden in de Verenigde Staten grotendeels worden vervangen door geënte druivenstokken met Amerikaanse onderstammen. Rode wijn uit Amerika kan zo aan een nieuwe start beginnen.

Desastreus was de “drooglegging” in 1919 waardoor de productie van alcohol verboden werd deze drooglegging duurde tot 1933 en zorgde voor een einde aan de wijnbouw in die tijd. Het duurde tot na de tweede wereldoorlog tot dat de productie van Amerikaanse rode wijn weer werd opgestart. Naast Californië worden de Amerikaanse rode wijnen ook succesvol in Oregon, Washington en New York gemaakt.

Klimaatomstandigheden voor het maken van rode Amerikaanse wijn

De Verenigde Staten hebben vanwege de grote oppervlakte van het land te maken met vele verschillende klimaatzones. De meeste rode Amerikaanse wijn wordt verbouwd in Californië waar een mediterraan klimaat heerst. Je vindt hier ook verschillende zones die bijvoorbeeld hoger gelegen zijn waardoor er weer een koeler klimaat is. Hierdoor kan je verschillende type rode Amerikaanse wijnen maken in Californië en is de streek ook zo populair in de wijnkasten van de Europeanen. 


Rode Amerikaanse wijn uit Sonoma County

Het rode wijn gebied Sonoma County strekt zich uit van Napa Valley tot over de Mayacama Mountains. Je vindt hier voor het maken van rode Amerikaanse wijn een uitgebreide diversiteit aan ondergronden en klimaten waardoor je hier uitstekende rode wijn vandaan kan verwachten.

Als sinds 1812 worden er in Sonoma county rode wijn druivenstokken aangeplant. Dit gebeurde destijds door Russische kolonisten. 

De belangrijkste rode Amerikaanse wijn druif is de Zinfandel daarna is de cabernet sauvignon de meest interessante en meest aangeplante druif. De voor Europeanen zo herkenbare Amerikaanse rode Zinfandel wijn van gemaakt met houtrijping voor de herkenbare vanille aroma’s. 

Russian River Valley

Het gebied Russian River Valley is bekend om zijn Amerikaanse rode wijn van de Zinfandel druif. De Zinfandel druifstokken zijn vaak oude druivenstokken die daardoor krachtige en smaakvolle rode wijnen kunnen geven. Naast rode Amerikaanse wijn worden hier ook rode en mousserende wijnen gemaakt. In Alexander Valley vind je op een ondergrond van kiezelstenen vele Amerikaanse rode wijn druiven. Zo kan je hier heerlijke frisse sauvignon blanc rode wijn vinden. 

Amerikaanse rode wijn uit Mendocino en Lake

Noordelijk van Sonoma County ligt de wijnstreek Mendocino en Lake. Het Clear lake meer heeft hier een enigszins verkoelende invloed op de temperatuur. Met name de biologische productie van Amerikaanse rode wijn is hier populair. In het lagere gelegen gebied Anderson Valley is koel en vaak gehuld in mist hierdoor kan je hier heerlijke rode zinfandel Amerikaanse wijn vandaan verwachten. Naast rode Amerikaanse zinfandel wijn kan je hier ook heerlijke Amerikaanse Gewurztraminer en Rieslingwijn vandaan verwachten. De rode Amerikaanse Rieslingwijn kan heerlijk geurig en parfum smaken. 

Het grootste gebied uit Mendocino is Ukiah Valley hier worden de meeste rode Amerikaanse wijnen van de streek gemaakt. Chardonnay en Sauvignon blanc zijn hier het meest aangeplant. 

Een ander in het oogspringend gebied is Potter Valley hier worden naast droge Amerikaanse rode wijnen ook edelzoete rode wijnen geproduceerd van de riesling en sémillion druiven. De hoge grondwaterstand zorgt hier voor een vochtig klimaat dat ideale omstandigheden geeft voor de edele rotting van de druiven.

Lake County

Amerikaanse rode wijn van de sauvignon blanc druif heeft hier de beste reputatie. De sauvignon blanc druif groeit het beste in de lagergelegen gebieden waar hij zijn frisheid kan krijgen.


Smaakvolle rode Amerikaanse wijn uit Central Valley & Sierra Foothills

In Central valley worden de bulkwijnen geproduceerd die de grote supermarkten in Europa proberen te slijten. Deze droge vlakte zijn ideaal voor de massale aanplant van druiven. De ondergrond is hier behoorlijk vruchtbaar en de uitgestrektheid van het gebied maakt dat er veel economische voordelen te behalen zijn. 

Het is niet helemaal kommer en kwel in deze regio zo worden er rond Clarksburg en Lodi mooie rode Amerikaanse wijnen gemaakt. Deze streek profiteert van de nevel en wind uit San Francisco bay. Met name rode Amerikaanse wijn van de Chenin blanc druif zijn de moeite waard.

Rode Amerikaanse wijn van enige kwaliteit is hier gelukkig ook te vinden oude druivenstokken van de zinfandel druif zorgen voor stevige en smaakvolle rode Amerikaanse wijnen die heerlijk zijn.


Sierra Foothills en rode Amerikaanse wijnen

De Sierra Foothills-AVA ligt ten westen van de Sierra Nevada. Door de komst van de goudzoekers in de negentiende eeuw zijn hier destijds de wijngaarden aangelegd. Er worden met name rode Amerikaanse wijnen gemaakt. In El Dorado worden prachtige rode Amerikaanse wijnen geproduceerd van de viognier en gewürztraminer druiven. De rode Amerikaanse wijnen worden ook hier gemaakt van de zinfandel druif naast de zinfandel zijn de lokale wijnboeren ook succesvol met de barbera en nebbiolo druif. Syrah rode wijn wordt met name geteeld en gemaakt in de bergen waar de koelte van de wind in de Sierra Nevada de druiven koel houdt. Rode Amerikaanse wijn van de zinfandel druif is wat ons betreft de meest in het oog springend, maar wij verwachten ook veel van de syrah het komende decennium. 


Rode Amerikaanse wijn uit Central Coast 

De centrale kust regio is een regio waar een grote diversiteit is aan klimaatzones en ondergronden. Zo is er de invloed van de Grote Oceaan die vochtigheid en verkoeling brengt daarnaast zijn er ook de droge gebieden die weer hun eigen rode Amerikaanse wijnen voortbrengt. Rode Amerikaanse wijn van de pinot noir is hier zeer aan te bevelen de groeiomstandigheden zijn er perfect voor. 


Smaakvolle rode Amerikaanse wijn uit San Francisco Bay

De invloed van het grote water wat via San Francisco Bay het land binnen stroomt is enorm. De koelere regio Ben Lomond bijvoorbeeld levert heerlijke Amerikaanse rode wijn van de Chardonnay druif. Op de hellingen doen de vooral de rode druiven het goed, maar ook de sauvingon blanc en sémillion levert hier heerlijke rode Amerikaanse wijn op. Rode Amerikaanse wijn uit de San Francisco Bay area komen met name van de hellingen die op het oosten staan aangeplant syrah, zinfandel en cabernet sauvignon doen het hier heel goed.


Heerlijke rode Amerikaanse wijn uit San Benito 

De Amerikaanse rode wijnen uit San Benito worden vaak voorzien van de naam van deze regio. Deze vallei levert heerlijke rode Amerikaanse wijn op die verbouwd wordt op kalksteenrijke ondergrond. De Bordeaux druiven doen het er goed maar ook de zinfandel geeft heerlijke rode wijn.


Monterey rode Amerikaanse wijn

Met name de rode Amerikaanse wijnen die rond Santa Lucia Highland en Chalone worden gemaakt zijn hier de moeite waard. De rode Pinot Noir wijn heeft hier een fruitig aroma die veel vergelijkingen heeft met de rode Bourgognewijnen. In de beschutte delen van Carmel Valley worden smaakvolle rode Amerikaanse wijnen gemaakt van de sauvignon blanc, riesling en gewurztraminer. Je kan hier ook edelzoete rode Amerikaanse wijnen vinden.


Santa Barbara Amerikaanse rode wijn

De historie van de rode wijnen uit Santa Barbara is nog vrij jong. Tot 1960 was hier niet of nauwelijks enige productie van rode Amerikaanse wijn. Momenteel is er ruim 8000 hectare wijnbouw gebied. Met name rode Amerikaanse wijn van de pinot noir en syrah zijn de moeite waard met zijn frisse fruitaroma’s. Ook vindt je in Santa Barbara blends met de sangiovese druif.

Fantastische rode Amerikaanse wijn uit Washington, Oregon en Idaho

Al in 1825 werd er in Washington rond Vancouver Bay door Hudson’s Bay Company rode Amerikaanse wijn gemaakt. De echte commerciële wijnbouw is er in Washington pas sinds de jaren zestig toen Amerikaanse rode wijn internationaal meer aandacht kreeg. Rode Amerikaanse wijn wordt met name rond de stad Seattle gemaakt. Uiteraard vind je hier ook de rode Amerikaanse wijn van de chardonnay druif. De Amerikaanse rode wijnen worden hier met name van de merlot en cabernet sauvignon druiven gemaakt. 


Smaakvolle rode Amerikaanse wijn uit Oregon

In Oregon worden voornamelijk Bourgondië achtige rode wijnen gemaakt op kleine schaal. Bekende Bourgogne wijnboeren zijn hier dan ook neergestreken om de lokale productie van rode Amerikaanse wijn verder uit te bouwen. Met name de rode Amerikaanse wijn van de pinot noir doet erg Bourgondisch aan.

Sappige rode Amerikaanse wijn uit Idaho

De wijngaarden voor de rode Amerikaanse wijn uit Idaho liggen op grote hoogte. Door de koele omstandigheden worden hier met name fruitige en frisse rode Amerikaanse wijnen geproduceerd. Er zijn slechts een dertigtal wijnbedrijven te vinden tijdens het schrijven van deze tekst dit betekent een vrij lage productie waardoor export van deze Amerikaanse rode wijn er niet echt is.