• Lorem ipsum

Nero d'Avola wijn

De nero d'Avola is de belangrijkste rode druif van eiland Sicilië en één van meest bekende inheemse druifrassen van geheel Italië. De druif dankt haar naam aan het plaatsje Avola in zuiden van Sicilië.

Toon:
Geen producten gevonden...

Nero d'Avola wijn

Nero d'Avola is de meest aangeplante blauwe druif op sicilië. De Nero d’Avola rode wijn op Sicilië hebben een zeer stevige zoete fruitaroma's en iets rookachtige afdronk. Bij de absolute top Nero d’Avola wijn komt vaak de beschrijvingen van rijk aan rood fruit, zwarte peper, zoethout en kruidencake naar voren. Je begrijpt dat dit bij elkaar een fantastisch glas wijn geeft. 

De belangrijpste druif van Sicilië

De nero d'Avola is de belangrijkste rode druif van eiland Sicilië en één van meest bekende inheemse druifrassen van geheel Italië. De druif dankt haar naam aan het plaatsje Avola in zuiden van Sicilië. De allerbeste rode Nero d'Avola wijnen komen uit de districten rondom Noto (Maccari, Bufalefi en Buonivini)

Sicilië kent een rijke historie en al in de oudheid was Nero d’Avola wijn al een goede naam. Door de eeuwen heen zakte door verschillende redenen de vraag naar en de kwaliteit van Nero d’Avola wijn weg totdat hij langzaam weer aan zijn comeback begon.

Het eiland waar de Nero d’Avola wijn vandaan komt kent een heel gevarieerd terrein met kustgebieden, gebergtes en breed scala aan verschillende bodems. Er is een rijke cultuur van het maken van met name Nero d’Avola de kunst van het telen van deze druif en het maken van de wijn wordt vaak van generatie op generatie overgegeven.

Een belangrijke toeristische attractie op het eiland is de Etna vulkaan. Op de uitlopers van deze vruchtbare vulkaan zijn inmiddels vele bekende wijnmerken neergestreken. De ondergrond hier is zo rijk aan voedingstoffen dat dit geweldige Nero d’Avola wijn kan opleveren.

Zoete wijnen uit Sicilië

Naast de beroemde Nero d’Avola wijn is er in Sicilië ook veel aandacht voor zoet Marsala wijn. Deze zoete wijn kent stijlen van half zoet tot zoet en kan in verschillende kleurschakeringen voorkomen. Lange tijd was de Marsala wijn vele malen bekender dan de Nero d’Avola wijn het duurder zeker tot de jaren zeventig voor de omslag kwam richting rode wijn van onder andere de Nero d’Avola wijn.

Heerlijke Nero d’Avola wijn van de vulkaan de Etna

De Etna vulkaan is een van de oudste en belangrijkste wijnregio’s van Sicilië; de wijngaarden liggen in een halve cirkel op de hellingen aan de noord-, oost- en zuidkant van de nog regelmatig actieve vulkaan. In de 19e eeuw strekten de wijnbedrijven zich uit tot over de vlakte van Catania. Het plaatsje Riposto was in die tijd één van de belangrijkste Europese wijnhavens. Het verhaal gaat dat de Franse wijnen van toentertijd een oppepper met liters wijn van de Etna kregen om smaak toe te voegen. 

Sinds begin deze eeuw is er langzaam maar zeker interesse gekomen in Nero d’Avola wijn van de Etna vulkaan. Niet dat er geen wijnbouw is geweest, maar meer omdat de wijnbedrijven en hun percelen eigenlijk niet meer werden gebruikt. Nieuwe generatie wijnboeren zagen hun kans schoon en kochten deze vervallen wijngaarden met als doel fantastische Nero d’Avola wijn. Veel geld, tijd en energie werd er geïnvesteerd, maar inmiddels worden er zeer respectabele Nero d’Avola wijnen gemaakt op de Etna.

De ondergronden in de wijngaarden zijn doorgaans samengesteld uit steenachtige, leemachtige, met veel mineralen. De bodem geeft door de vele uitbarstingen van de Etna door de eeuwen heen, een zeer bijzonder kenmerk, en maakt ze ook volledig uniek. Ook het klimaat werkt mee de Etna heeft nl. een uniek micro - klimaat dat koeler is dan andere gebieden in Sicilië. 

De temperatuur kan in de winter dicht bij het vriespunt liggen en in de zomer, wordt de hitte behoorlijk gedempt. Het gebied kent ook behoorlijke schommeling tussen dag en nacht met temperatuur verschillen van soms 20 ° C. Het verschil in temperatuur geeft de wijn hun buitengewone geur en schoonheid.

Inmiddels zijn de Nero d’Avola wijnen zeer geliefd bij vele wijndrinkers van overal in de wereld. 

Geen onderscheid in rode en witte druiven

Tot begin 1900 werd er geen onderscheid gemaakt bij de oogst van de witte en rode druiven. De verschillende druivenrassen stonden door elkaar heen in de wijngaarden, en blauwe zowel als witte druiven werden samen geoogst en geperst. De verschillende kleuren druiven werden er pas vanaf het midden van de 19e eeuw op verschillende tijdstippen binnen gehaald en apart tot wijn gemaakt.

Is wijn maken niet gevaarlijk op de Etna vulkaan?

Aan het verbouwen van druiven en maken van Nero d’Avola wijn op een vulkaan kleven natuurlijk ook risico's, maar dat houdt de wijnbouwers niet tegen. De recente uitbarstingen vonden allemaal plaats in de hoofdkrater, op 3.400 meter hoogte. 

Tussen de wijngaarden en de hoofdkrater ligt bovendien een vallei die de lava opvangt. Het enige echte probleem is de asregen die de goten en rioleringen verstopt en de wegen glad maakt. Maar tegelijk leidt die as ertoe dat de bodem hier véél vruchtbaarder is. Opmerkelijk: de terroirs op de Etna zijn enorm divers. 

Geologen ontdekten 46 verschillende types lava op en rond de vulkaan.
De toenemende belangstelling voor Etna-wijnen zoals Nero d’Avola wijn heeft trouwens wel zijn weerslag op de prijzen van de wijnbedrijven op de vulkaan. Er worden momenteel afhankelijk van de ligging makkelijk bedragen van tussen de 60.000 en 120.000 euro per hectare betaald. 

Andere druiven in Sicilië 

Het accent in Sicilië ligt zeer duidelijk op de inheemse rassen en wijnen zoals de Nero d’Avola wijn. De laatste jaren is er naast de traditionele druivenrassen ook redelijk wat geëxperimenteerd met buitenlandse rassen zoals Chardonnay, Sauvignon en de bekende pinot druiven. Door investeringen van de grote wijnbedrijven van deze wereld in het eiland wordt er dus steeds meer bijzondere wijn gemaakt in Sicilië. Dit zal het wijnland Sicilië verder op de kaart gaan zetten. Voor de puristen onder ons is de Nero d’Avola wijn gelukkig nog steeds verkrijgbaar.

Aroma’s van de Nero d’Avola druif

De Nero d’Avola is de meest aangeplante druif op Sicilië de aroma’s die deze rode wijn heeft zijn: zwarte kers, zwarte pruim, zoethout, tabak en chilipeper in de hoofdrol. De allerbeste Nero d’Avola wijn worden vaak omschreven als rijk, rood fruit, zwarte peper, kruidig en zoethout.

Advies bij het bestellen van Nero D’Avola wijn online

Wijn online bestellen is gemakkelijk en snel dat is inmiddels geen groot geheim meer. Gelukkig is online wijnadvies ook mogelijk en is zo wel erg gemakkelijk om bijvoorbeeld jouw ideale Nero d’Avola wijn te bestellen. 

Goed om te weten bij online wijn bestellen is dat je ook gewoon via de email, whatsapp of chatfunctie kan bestellen. 

Combineer Nero d'Avola wijnen ook met de volgende gerechten

Stoofpot van sukadelappen, ossenstaartsoep en of gerechten met wild erin verwerkt. Het is absoluut noodzakelijk de wijn minimaal een uur te laten decanteren. Je schenkt de wijn dan uit in groot en hoog wijn glas voor het beste resultaat.