• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Vinho Verde

In het noordwesten van Portugal ligt de wijnstreek Vinho Verde in Minho district. Het gebied staat bekend als de tuin van Portugal. De winters zijn er zacht en nat en de zomers droog en heet. Het terroir (ondergrond) bestaat uit een ondergrond van graniet

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit de Vinho Verde

Vinho Verde is een wijnstreek in het noorden van Portugal die loopt van de Douro rivier tot de Minho rivier, die de grens met Spanje vormt. Vanaf de oostgrens loopt het wijngebied geleidelijk af, richting de Atlantische Oceaan. Het is een van de grootste wijngebieden van Portugal. Uit Vinho Verde komen heerlijke rode wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan.

De geschiedenis van de wijnbouw in Vinho Verde gaat terug tot tien eeuwen voor Christus, toen de Feniciërs druivenstokken uit landen rond de Middellandse Zee naar Portugal meebrachten. De Romeinen wisten er vervolgens wel raad mee en hielden zich een lange tijd bezig met de productie van rode wijn. Hoewel rode wijnen vroeger werden geproduceerd voor eigen consumptie, zijn er aanwijzingen dat Vinho Verde al sinds de twaalfde eeuw rode wijn exporteerde naar Engeland, Duitsland en Vlaanderen.

Bijzondere wijnbouw in Vinho Verde


Wijnboeren in Vinho Verde bezitten over het algemeen kleine stukken grond waar ze niet alleen druiven, maar ook aardappelen en groenten op verbouwen, en kippen en konijnen houden. Van het feit dat druiven klimplanten zijn, maken ze dan ook dankbaar gebruik. De druivenplanten groeien hier in de bomen of worden langs hoge pergola’s geleid, zodat de andere gewassen daaronder kunnen groeien. Wijnboeren moeten de druiven dan met een ladder oogsten. Het voordeel van het verhogen van de wijngaarden is dat de druiven niet de grond raken en daardoor minder gevoelig zijn voor schimmel.

Tegenwoordig stappen steeds meer wijnboeren in Vinho Verde over op moderne methoden waarbij de druivenplanten langs draden op anderhalve meter hoogte boven de grond groeien. Dit systeem maakt machinaal oogsten mogelijk, maakt het onderhoud makkelijker en de druiven vangen bovendien meer zon. Met rode wijnen van hogere kwaliteit als gevolg.


Klimaat en ondergrond in Vinho Verde


In Vinho Verde heerst een koel en regenachtig klimaat met warme zomers en milde winters door de nabijheid van de Atlantische Oceaan. Het is een van de vochtigste wijngebieden van heel Europa. Jaarlijks valt hier wel zo’n 3.000 millimeter neerslag,
wat ongeveer twee keer zoveel regen is als in Nederland. De herfst en winter zijn hier kouder dan in andere wijngebieden van Portugal. De wijngaarden in Vinho Verde zijn op deze klimatologische omstandigheden ingericht. Zo zijn veel wijngaarden op pergola’s gebouwd om schimmel te voorkomen. De lage temperatuur in combinatie met weinig zon maakt dat de rode wijnen uit Vinho Verde vaak een hoge zuurgraad hebben.

De bodem in Vinho Verde bestaat voornamelijk uit graniet dat bedekt is met een laag van zand. Langs de rivieren de Douro en de Minho tref je een alluviale bodem aan met zand en klei. De bodem is arm aan voedingsstoffen, waardoor er betere rode wijnen ontstaan.


Blauwe druivensoorten in Vinho Verde


De belangrijkste blauwe druivensoort in Vinho Verde is de vinhão druif, die rond 1790 hier naartoe werd gebracht. In de jaren negentig van de twintigste eeuw wees DNA-onderzoek uit dat de vinhão en de sousão één en dezelfde druif zijn. Daarmee werd een einde gemaakt aan een tientallen jaren durende discussie. De druif staat vooral bekend om zijn uiterst diepe kleur en werd vroeger ook voornamelijk gebruikt om de versterkte portwijn donkerder te kleuren. Dat is tegenwoordig wel anders. De vinhão druif vormt de basis van de beste rode wijnen uit Vinho Verde. De zeer dikke schil van de druif zorgt ervoor dat de druif bijna totaal ongevoelig is voor schimmels en andere ziektes.

Een andere blauwe druivensoort die veel wordt gebruikt in Vinho Verde is de espadeiro druif. Een laatrijpende en zeer productieve druif die sterke vegatieve groei vertoont, waardoor zomersnoei noodzakelijk kan zijn. Van de druif zijn verschillende varianten te vinden in het wijngebied, waaronder de espadeiro tinto en de espadeiro mole druif. Een grote druivenfamilie dus. Verder staat de blauwe azal tinto of ook wel de amaral druif veel aangeplant in Vinho Verde, een van de oudste druivensoorten. Opnieuw een laatrijpende druif van goede kwaliteit die je vooral aantreft rond de stad Amarante en langs de Douro rivier. Deze druif wordt vaak gebruikt om te mengen met andere druivensoorten om er fruitige en intense rode wijnen van te maken.

Groene rode wijn uit Vinho Verde


Vinho Verde betekent letterlijk groene wijn. De naam verwijst niet naar de kleur, maar naar de vroege oogst en het feit dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. Behalve wit bestaat een flink deel van de productie namelijk ook uit rode wijn. Een eeuw geleden waren de rode wijnen in de meerderheid vanwege de kerk. De rode Vinho Verde wijnen worden vooral lokaal geconsumeerd, omdat ze veel tannines bevatten en vaak jong gedronken moeten worden.

Rode wijn wordt op een speciale wijze geproduceerd in Vinho Verde. De wijnboeren late het verse druivensap gisten in open stenen kuipen. Vervolgens wordt de rode wijn in de vaten opgeslagen. Daar ondergaat de rode wijn een tweede zogeheten malolactische gisting waarbij koolzuur vrijkomt, dat voor een typische sprankeling zorgt. Tegenwoordig ondergaan niet alle rode wijnen dit proces meer. Sommige wijnboeren voegen zelf koolzuur toe om hetzelfde effect te bereiken.


Heerlijke rode wijn uit Vinho Verde


De rode wijnen uit Vinho Verde hebben veel kleur, zuren en tannines, een laag alcoholgehalte en een kleine hoeveelheid koolzuurgas. De laatste zorgt voor een aangename tinteling op de tong en legt de nadruk op het frisse karakter van de rode wijnen. In Vinho Verde worden de rode wijnen vooral gedronken bij iets wat uit de zee komt zoals mosselen en kabeljauw. De rode wijnen passen ook goed bij de Portugese worst alhieda, die gemaakt wordt van pulled chicken.

Maar je kunt eigenlijk alle kanten op met de rode Vinho Verde wijnen. Zo kun je er ook Mimosa van maken, een wijncocktail met sinaasappelsap die normaal gesproken met champagne wordt gemaakt. Verder doen de rode wijnen uit Vinho Verde het ook goed als borrelwijn vanwege het lichte karakter en het lage alcoholpercentage.