• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Vinho Verde

In het noordwesten van Portugal ligt de wijnstreek Vinho Verde in Minho district. Het gebied staat bekend als de tuin van Portugal. De winters zijn er zacht en nat en de zomers droog en heet. Het terroir (ondergrond) bestaat uit een ondergrond van graniet

Toon:
Quinta do Regueiro Vinho Verde Trajadura Alvarinho - Witte wijn
Quinta do Regueiro
Vinho Verde Trajadura Alvarinho - Witte wijn
  • Smaak: Crispy & Fris
  • Land: Portugal
  • Druif: Alvarinho
€9,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Vinho Verde

De Minho “Vinho Verde” is de meest noordelijke wijnstreek van Portugal en wellicht na de Douro wel de bekendste. Met bijnamen als de “de Tuin van Portugal” en “Groene wijn” kan je ervan uitgaan dat de streek zeer vruchtbaar en geschikt is voor witte Vinho Verde wijn. Witte wijn uit de Vinho Verde is over het algemeen gemaakt om jong te drinken er wordt dan ook zelden witte Vinho Verde wijn gemaakt om op te leggen. 

Een mooie karakteristiek van de witte Vinho Verde wijn is dat deze een licht belletje kan hebben. Dit is zeker niet het belletje wat bijvoorbeeld een mousserende wijn heeft, maar lijkt er wel een beetje op. Het belletje ontstaat door het koolzuur wat tijdens de malolactische gisting ontstaat - = Appelzuur wat een melkzuur wordt, dit is een aangenamer en zachtere zuren.

De Minho ofwel Vinho Verde heeft zo’n 34.000 hectare aan wijngaarden die vooral witte wijn maken. In de Minho heb je drie subgebieden namelijk Baião, Paiva en Basto. 

De druiven het klimaat en de eigen smaak van de witte Vinho Verde wijn maken deze wijnstreek een authentiek en mooi wijngebied dat onze aandacht meer dan waard is. Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een ruim assortiment uit deze mooie wijnstreek.

Geschiedenis van de Vinho Verde wijnregio

Ongeveer tien eeuwen voor christus brachten de Feniciërs wijnstokken naar de landen rondom de middellandse zee zo ook Portugal. Witte wijn uit de Vinho Verde was geboren en ook de Romeinen gingen er graag mee door. Het was namelijk voor elke Romeinse soldaat een recht om een fles witte wijn te krijgen per dag.

Al vroeg begon ook de export van deze witte Vinho Verde wijn opgang te komen al in de twaalfde eeuw werd de witte Vinho Verde wijn geëporteerd naar Duitsland, Engeland en Vlaanderen.

Door de subsidies vanuit Europa heeft de Vinho Verde witte wijn regio zich de afgelopen jaren op het niveau kunnen stellen als een wijnland als Frankrijk. Hierdoor stijgt de kwaliteit van de witte Portugese wijnen gestaag en zo ook de export.

Bekendste druiven rassen voor de witte Vinho Verde wijn

De witte Vinho Verde wijnen worden in zes verschillende gebieden in de streek gemaakt. De lijst met toegestane druiven is erg lang, maar de bekendste zijn toch wel de trajadura, loureiro en albarino druiven.

Traditionele teeltmethode in de Vinho Verde

De Minho kenmerkt zich ook door traditie zo worden de druiven voor de witte Vinho Verde wijnen nog dikwijls geleid langs de pergola’s die in vroegere tijden ook al dienstdeden om de druiven te laten rijpen. 

De druiventakken worden langs deze pergola’s aangeplant en door het opbinden van de takken en vrijhouden van druiven aan de paalkant ontwikkelen de druiven zich onder het bladerdak. Dit bladerdak zorgt ervoor dat de druiven voor de witte Vinho Verde wijn niet in de volle zon hangen wat uitdroging voorkomt. Ook kan op deze manier botrytis veelal worden voorkomen.

Ondergrond en klimaat in de Vinho witte wijn regio

De Minho regio van Portugal is één van de vochtigste regio’s van Europa jaarlijks valt hier zeker 3000 millimeter aan regen. De Atlantische oceaan heeft qua klimaat veel invloed op het milde en vochtige zeeklimaat. De zomers zijn in de Vinho Verde witte wijn regio warm en de winters mild.

De ondergrond in de Vinho Verde wijn regio is er één van graniet en zand niet echt bepaald heel vruchtbaar. Toch kunnen de wijnranken hier door hun lange wortels genoeg mineralen en water vinden. Wanneer je meer langs de rivieren wijngaarden bezoekt bestaat de ondergrond meer uit klei en zand.

Jonge en laagalcoholhoudende witte Vinho Verde wijn

De Vinho Verde witte wijnen staan bekend als “Groene wijnen” dit wil zoveel zeggen als witte wijn met hogere zuren dan gemiddeld en gemaakt van jonge druiven. Door gebruik te maken van jonge druiven is er vaak minder suiker aanwezig in de druiven hierdoor kan er tijdens de vergisting dus ook minder alcohol ontstaan en krijg je dus witte wijnen die maar rond de 8 á 10% alcohol hebben.

Advies bij de aankoop van witte Vinho Verde wijn

Bij het kiezen van een heerlijke witte Vinho Verde wijn kan het handig zijn om even advies te vragen. De witte wijnen zijn heerlijke dorstlesser, maar kunnen ook heerlijk combineren met visgerechten. Door de juiste keuze te maken van de witte Vinho Verde wijn kan je het verschil dus maken en wij helpen je daar graag bij. Wil je contact zoeken doe dat dan via de mail, telefoon of whatsapp. Dit kan op: 06 3861 2362 of [email protected]