• Lorem ipsum

Witte wijn uit Portugal

Portugal is een zeer veelzijdig wijnland. Door de verschillende klimaten in het uitgestrekte land groeien er maar liefst 200 inheemse druivensoorten. Portugal staat voornamelijk bekend om Port en Vinho Verde en is een van de oudste wijn producerende wijnl

Toon:
Beyra Vinhos De Altitude Branco - Witte wijn
Beyra Vinhos De Altitude
Branco - Witte wijn
  • Smaak: Fris & Fruitig
  • Land: Portugal
  • Druif: Roupeiro
€12,95
Direct leverbaar
Ramos Pinto Duas Quintas Reserva White DO Douro - Witte wijn
Ramos Pinto
Duas Quintas Reserva White DO Douro - Witte wijn
  • Smaak: Abrikoos & Complex
  • Land: Portugal
  • Druif: Blend
€29,95
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit Portugal

Portugal is een zeer veelzijdig wijnland. Door de verschillende klimaten in het uitgestrekte land groeien er maar liefst 200 inheemse druivensoorten. Portugal staat voornamelijk bekend om zijn Portugese witte wijn, de Vinho Verde en natuurlijk Portwijn. Portugal kent een rijke traditie die van Portugese witte wijn maken die teruggaat naar het begin van onze jaartelling en is een van de oudste wijnproducerende wijnlanden.

Druiven uit Portugal

In Portugal groeien meer dan 250 inheemse druiven. De meeste bekende druivensoorten zijn: tinta de toro, touriga Nacional: De Touriga Nacional is verplicht in de rode wijnen uit de Dão en Beyra regio. In kwalitatief goede rode port is het een belangrijke druivensoort., Alvarinho en malvasia fino. Portugese witte wijn groeit in de waardering van Europese wijnliefhebber en dat kan je terugzien in de beschikbaarheid.

Geschiedenis van wijnland Portugal

Al ver voor Christus werd er wijn geproduceerd in Portugal. De Romeinen maakte zelfs al Portugese witte wijn in dit prachtige land.
In de 12de/13de eeuw werd Portugal onafhankelijk en bloeide de wijnhandel verder op. In de 17de eeuw, in de oorlog tussen Engeland en Frankrijk is port ontstaan. De Britten bedachten port omdat ze gedwongen werden om Portugese wijnen te kopen als alternatief voor Franse wijn. Door een scheutje brandewijn toe te voegen aan de wijn kon de wijn langer bewaard worden. Naast Portwijn heeft Portugal zo veel meer te bieden als het gaat over wijn. Zo zijn de Portugese witte wijnen echt in opkomst in Europa. De Portugese witte wijn wint aan populariteit en dat betekent dat hij beter verkrijgbaar wordt en dat is goed nieuws voor ons!

Smaakvolle Portugese witte wijn uit de Minho streek

De wijnstreek Minho staat bekend om zijn Vinho Verde wijnen. Deze streek is gelegen in het Noorden van Portugal. De Portugese witte wijn die hier gemaakt heeft een groenige kleur en is herkenbaar aan het frisje. De streek staat verder bekend als de tuin van Portugal met een glooiend landschap met dalen, riviertjes en bergen.

De winters zijn er erg vochtig en zacht. Op een ondergrond van graniet groeien de alvarinho en azal branco. De wijnbouw gebeurt er op pergola’s zo kan er een natuurlijke beschutting.

De Vinho verde wijnen zijn eigenlijk de eerste Portugese witte wijnen geweest die echt bekend werden in Europa. De aangename frisheid en iets groenige smaak maakte deze Portugese witte wijn in no time tot een allemansvriend. Anno 2020 zijn de Vinho Verde witte wijnen nog het best verkrijgbaar in Europa. De rode Vinho verde wijnen worden eigenlijk voornamelijk lokaal gedronken.

Prachtige Portugese witte wijn uit de Dourovallei

In deze prachtige, maar droge omgeving moet de druif hard werken om de kunnen groeien. De Portugese witte wijn kent prachtige wijnen, maar er is voorafgaand aan dit resultaat door mens en natuur hard gewerkt om dit te bereiken. De ondergrond in de Dourovallei is er één van klei en leisteen afhankelijk in welke regio je bent. 

De wijngaarden staan aangeplant langs de typische steile hellingen die we wel kennen van de plaatjes. Oorspronkelijk werd er in de Dourovallei vooral Portwijn gemaakt van de druiven, maar begin 2000 zijn een aantal Portwijn makers begonnen met het maken van Portugese witte wijn. Omdat een reputatie langzaam opgebouwd wordt in de wijnwereld duurde het zeker tot begin 2010 dat de Europese wijnimporteurs serieus begonnen met de import van de Portugese witte wijn uit de Dourovallei.

Smaakvolle Portugese witte wijn uit Bairrada en de Dao streek

Deze twee gebieden voor Portugese witte wijn liggen naast elkaar. De twee streken liggen onder de bekende stad Oporto. 

Barrada is voornamelijk bekend om zijn Mateus rosé gemaakt van de baga druif. De druiven in dit gebied worden vaak vroeg geoogst vanwege de kans op regen en dus rot in de druiven. De Portugese witte wijn die ervan oudsher gemaakt werd was vaak heel zuur. Gelukkig is door het inhuren van expertise vanuit voornamelijk Australië veel bereikt op het gebied van kwaliteit. 

De Dão regio ligt verder landinwaarts in waardoor de regio beter beschermd is van de grillen van de Atlantische oceaan. In de zomer kan het erg heet worden en kunnen de druiven als gevolg goed rijpen. Er wordt hoofdzakelijk Portugese rode wijn gemaakt in de streek met name de houtgelagerde rode wijnen zijn inmiddels erg populair in Nederland.

Portugese witte wijn wordt er ook gemaakt van de encruzado druif hier wordt steeds meer van geëxporteerd naar de rest van Europa. Deze Portugese witte wijn heeft een prima zuurgraad en doorgaans iets van zomerfruit in de aroma’s.

Geweldige Portugese witte wijn uit de Estremadura en Ribatejo streek

De wijnstreek Estremadura is met name bekend om zijn kwantiteit Portugese witte wijn. Gelukkig is ook hier doorgekomen dat kwaliteit ook loont en wordt er zo langzamerhand ook kwalitatieve Portugese witte wijn geproduceerd. 

De hoofdmoot van de Portugese witte wijn wordt geproduceerd door en voor de coöperaties. Deze coöperaties zijn wel veel minder dominant door vroeger doordat de goede wijnboeren nu zelf hun Portugese witte wijn vermarkten.

Ribatejo is gelegen aan de rivier de Taag wat voor wijnmakers van Portugese witte wijn uit Ribatejo een fijn bijkomstigheid is zo is er altijd water voorhanden en zal de oogst niet snel verdrogen. De rivier Taag komt uit in Lissabon en in de hoofdstad zitten ook veel van de handelaren van deze Portugese witte wijn uit deze streek. De Portugese witte wijnen uit Ribatejo worden voornamelijk verkocht in Portugal zelf. Een bekende druif die gebruikt wordt voor de Portugese witte wijn is de internationaal bekende en gewaarde sauvignon blanc druif.

Fantastische Portugese witte wijn uit Alentejo, de Algarve en Setúbal

De Portugese witte wijn regio Alentejo stond van oudsher voornamelijk bekend om zijn kurkproductie. Gelukkig is de Portugese witte wijn uit de streek nu de meest bekende van de twee exportproducten. De Portugese witte wijn wordt doorgaans op ondergronden van graniet, leisteen en kalk gemaakt. Dit komt de aroma’s in de witte wijn zeer ten goede vanwege de vele verschillende mineralen die in deze grondstoffen zitten. 

Naast Portugese witte wijn worden in en naast vele wijngaarden ook olijfbomen gehouden voor de productie van olijfolie. Deze is zeker de moeite waard. Niet te verwarren met de aanbieding knallers uit de supermarkt.

De Portugese witte wijn uit de streken worden gemaakt van periquita, moreto en trincadeira druiven.

Advies bij de aankoop van Portugese witte wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl is sinds 2017 vrij actief in Portugal. We hebben de kwaliteit van dit prachtige wijnland inmiddels meerdere keren mogen ervaren en importeren dan ook graag de prachtige Portugese witte wijnen naar Nederland. Het kan soms best een zoektocht zijn naar de juist Portugese witte wijn laat je daarom adviseren door onze sommelier Arjan. Stuur een bericht en de chat applicatie op de webshop, een telefoontje of een e-mailtje en Arjan zal je z.s.m. antwoorden.

Reizen naar het prachtige Portugal

Om een leuke vakantie (wijn) te boeken naar Portugal is goed om keuze te maken. Natuurlijk heb je een maand de tijd dan kan er meer dan in 2 weken, maar het land is zo onwaarschijnlijk mooi dat je jezelf echt tekort doet als je alleen maar zou racen van de ene Portugese witte wijn producent naar de ander. Om het “goed” te doen adviseren wij je reis op te knippen, doe bijvoorbeeld de Minho (Vinho verde) en Douro in één reis en de volgende keer weer een andere streek. Het leukste zijn de kleinere pensionnetjes om te verblijven deze zijn vaak goed te vinden op de verschillende boekingssites. Portugese witte wijn wordt bijna in elke streek wel gemaakt.

Een vliegreis is aan te raden omdat de autoreis alleen al rond 2 á 3 dagen zou beslaan. Een vliegreis op Porto heeft onze voorkeur vandaar is nl. goed reizen naar de verschillende gebieden

Wijn spijs bij de Portugese witte wijn

Goed om te weten is dat Portugese rode wijn net zo smaakvol kan zijn als Portugese witte wijn. Deze redelijk onbekende wijsheid is er één om te onthouden. Bij het Portugese gerecht bacalhau en of tonijn kan je perfect een licht gekoelde jonge rode wijn drinken. Ga je liever voor zalm of een forel dan is het je wel aan te raden om Portugese witte wijn te proberen.

Rode Portugese wijnen met veel tannine zijn doorgaans moeilijk met gerechten te combineren. In het algemeen geldt hoe jonger de rode wijn (van enige kwaliteit) hoe hoger de tannine. Het is dus goed om bij bijvoorbeeld rood vlees een rode wijn te serveren die al enige jaren rijping heeft gehad. Hierdoor zullen de tannine zacht zijn en de smaken beter te combineren.