• Lorem ipsum

Riesling

Toon:
Lorch Klostergold Literfles AWG - Witte wijn
Lorch Klostergold
Literfles AWG - Witte wijn
  • Smaak: Zoet & Fruitig
  • Land: Duitsland
  • Druif: Riesling
€6,45
Direct leverbaar
Dreissigacker Riesling Organic - Witte wijn
Dreissigacker
Riesling Organic - Witte wijn
  • Smaak: Bloemig & Groene appel
  • Land: Duitsland
  • Druif: Riesling
€14,45
Direct leverbaar
Domaine Bruno Sorg Riesling Alsace - Witte wijn
Domaine Bruno Sorg
Riesling Alsace - Witte wijn
  • Smaak: Amandel & Abrikoos
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Riesling
€15,45
Direct leverbaar
Toon:

Riesling

Als je aan Riesling denkt dan denk je aan Duitsland. Er worden in Duitsland prachtige witte Riesling wijnen gemaakt variërend van droog tot zoet. Naast Duitsland wordt er Riesling witte wijn gemaakt in de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Oekraïne, Moldavië en Hongarije.

De aroma’s die je vrijwel altijd kan waarnemen zijn: Limoen, groene appel, bijenwas, jasmijn en petroleum bij de oudere gerijpte Riesling wijnen.

In Duitsland groeit de Riesling druif in alle Duitse wijngebieden met ruim 21.000 is dat zo’n 20% van de totale Duitse aanplant.

In de Rheingau beslaat de Riesling witte wijn met 2420 hectare zowat 80% van de daar beschikbare oppervlakte. Andere belangrijke Rieslingproducenten zijn de gebieden Mosel (5200 hectare), Pfalz (5000 hectare), Rheinhessen (3200 hectare), Württemberg (2100 hectare), Baden (1200 hectare) en de Nahe (1000 hectare). In elf van de dertien Duitse wijngebieden behoort Riesling witte wijn tot de Classicdruiven.

Bijzonderheden van de Riesling druif

Volgens de geleerde is de Riesling een afstammeling van de Heunisch en Traminer druif. De druif rijpt vrijlaat in het seizoen vaak pas eind september of begin oktober. De druif is dan goudgeel van kleur met wat kleine spikkeltjes op de druif. 

Door de beroemde Duitse zoete wijnen heeft de Riesling druif echt naam voor zichzelf gemaakt over de gehele wereld. De zoete wijn van de Riesling druif zijn ongekend en ongeëvenaard.

In Duitsland in bijvoorbeeld de Moezel groeien de druiven erg goed op de steile hellingen langs de rivieren. De perfecte zon vangst overdag gecombineerd met de koelte van de nacht maakt dat de Riesling hier perfect kan rijpen.

De Riesling druif weerspiegelt zijn terroir eigenlijk altijd. Leisteen wat bijvoorbeeld veel in de Moezel te vinden is zorgt vaak voor iets rokerigs. Wat in ieder geval kenmerkend kan zijn de brede aroma’s die er in Riesling witte wijn kan worden geproefd zoals: citroen, perzik, appel, kamperfoelie, jasmijn, ananas en bij de gerijpte Riesling wijn: abrikozen, petroleum hooi, roos en steenfruit, 

Het oudere van de beste Riesling wijn kan prachtige en bijzondere witte Riesling wijnen opleveren. Zelfs honderd jaar moet geen probleem zijn voor de beste witte Riesling witte wijnen.

De herkomst van de Riesling druif

Van de Riesling druif wordt voor het eerst in de 15e eeuw iets opgeschreven. Vanwege de kenmerken van de druif is het aannemelijk dat hij afstamt van oude wilde druiven. Vanuit de Moezel en Rheigau kennen we de langste historie van de Riesling druif.

De Riesling druif werd in de 17e en 18e eeuw door de Duitse overheden aanbevolen als de druif om te planten en te viniferen. 

De naam heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in het Duitse woord “verrieseln” wat vroegtijdig tak verlies betekent of “reissend” wat hoog zuur betekent.

Heerlijke Duitse Riesling wijn

De Duitse wijnstreek de Moezel is zonder de Riesling niet veel waard andersom kan je hetzelfde zeggen. Deze wijnstreek is synoniem met de druif en dat kan je goed proeven. Natuurlijk is er echt nog wel een beetje slechte naam over van de jaren zeventig, maar gelukkig wordt er anno nu volledig en vrijwel altijd heerlijk Rieslingwijn gemaakt in de Moezel. De slingerende Moezel en de zijrivieren de Saar en Ruwer zorgen voor een voldoende aanwas van water en geschikte hellingen voor de aanplant. 

In de Midden-Moezel tussen Schweich en Pünderich gelegen vindt je beroemde stadjes zoals Piesport, Brauneberg, Bernkastel, Wehlen en Zeltingen. Op beide oevers van de rivier wordt door de zon extra licht weerkaatst waardoor er een mooie en goed rijping van de Riesling kan plaats vinden.

De aanplant dateert al uit de tijd van de Romeinen die het potentieel erkende en er hun wijnproductie wilde uitbouwen. Het werken in een Moezel wijngaard is wel een hachelijke onderneming want door de steilheid van de hellingen kan je als je niet oppast zo een heel stuk vallen.

In de Beneden-Moezel worden beduidend minder goede Riesling witte wijnen gemaakt. Grofweg tot de dorpen ürzig en Erden kan je nog enkele kwaliteitswijnbedrijven vinden. Er worden hier kruidige wijnen van de Riesling geproduceerd.

Bij de stad Koblenz waar de Rijn en de Moezel samen komen rond het dorp Winningen ook nog mooie Riesling witte wijn vandaan

Duurste Riesling witte wijn van Duitsland

Dat er ook uit Duitsland dure wijnen komen bewijst de Egon Müller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese. Deze Riesling wijn uit de Moezel wordt momenteel verkocht voor rond de 7000 á 8000€ beslist geen koopje.

Eiswein een zoete traktatie van de Riesling druif

Deze geurige en aromatische wijnen worden vaak ingezet als dessertwijn. Je kan ze het beste serveren op een temperatuur tussen de 6 en 8 graden. Door de zoetheid van deze wijnen kan de eiswein zeer lang bewaard worden. 

Door de eiswein te bewaren kan er zelfs nog rijping optreden.

Advies bij het kopen van Riesling witte wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl adviseert je graag bij de aankoop van Rieslingwijn. Riesling is momenteel zelfs een beetje hip dus ook in gezelschap kom je goed voor de dag met de mooie Riesling witte wijnen van wijnhandel GrapeWine.nl. Door jarenlang ervaring en vele proeverijen zijn wij altijd op de hoogte van de nieuwste trends en beste tradities die je geproefd moet hebben.

Wijn spijs met Riesling witte wijn

Een droge Riesling wijn kan zonder problemen gecombineerd worden met indiaans en ander pittig eten. Hou je niet van exotische kost dan kan zuurkool met worst ook een prima huwelijk geven met de Riesling witte wijn. Mocht je eend of kip willen combineren dat is ook geen probleem de Riesling witte wijn kan het zeer zeker hebben. 

De droge tot halfdroge rieslings kunnen ook goed passen bij visgerechten, gevogelte of asperges. Halfdroge passen goed bij verse kaas. Fruitige, zoete of edelzoete varianten zijn uitstekende begeleiders van (fruit)desserts.