• Lorem ipsum

Rode wijn uit Veneto

Veneto is voor Italië een belangrijke wijnstreek, beroemde wijnen zoals de Soave en Valpolicella hebben Italië veel beroemdheid gegeven als het gaat om kwaliteitswijnland. De streek is gelegen rondom de stad Venetië en strekt zich uit tot aan het Gardamee

Toon:
Giol Merlot, zonder toegevoegd sulfiet - Rode wijn
Giol
Merlot, zonder toegevoegd sulfiet - Rode wijn
 • Smaak: Soepel & Fruitig
 • Land: Italië
 • Druif: Merlot
€11,95
Direct leverbaar
Villa Girardi Ripasso Valpolicella Classico – Bure Alto - Rode wijn
Villa Girardi
Ripasso Valpolicella Classico – Bure Alto - Rode wijn
 • Smaak: Kersen & Tabak
 • Land: Italië
 • Druif: Corvina
€21,45
Direct leverbaar
Villa Girardi Amarone Valpolicella Classico - Rode wijn
Villa Girardi
Amarone Valpolicella Classico - Rode wijn
 • Smaak: Gestoofd fruit & Kruidig
 • Land: Italië
 • Druif: Corvina
€44,95
Direct leverbaar
Brigaldara Valpolicella Superiore "Case Vecie" - Rode wijn
Brigaldara
Valpolicella Superiore "Case Vecie" - Rode wijn
 • Smaak: Kruidig & Complex
 • Land: Italië
 • Druif: Mix
€17,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Veneto

Veneto is voor Italië een belangrijke wijnstreek, beroemde wijnen zoals de Soave en Valpolicella hebben Italië veel beroemdheid gegeven als het gaat om kwaliteitswijnland. De streek is gelegen rondom de stad Venetië en strekt zich uit tot aan het Gardameer. Grote en bekende steden zijn gelegen in deze streek denk aan Verona, Soave en Venetië. Naast Veneto wijn wordt er van origine ook veel Grappa gemaakt in deze streek.

De streek Veneto is gelegen tussen de Venetiaanse alpen, de Povlakte en het Gardameer. Hiertussen liggen de wijngaarden voor de beroemde Veneto rode wijn. Qua omvang is Veneto het derde wijngebied van Italië. De streek heeft veel bescherming van de Alpen en daardoor is het klimaat hier vrij zacht.

In de ondergrond van de wijngaarden voor de Veneto rode wijn vindt je grind. Kalk en grind gemend met leem.

Valpolicella Amarone, heerlijke Veneto wijn

Zeer bekend en geliefd zijn de Valpolicella Amarone wijnen. Deze wijn wordt gemaakt met de corvina, rondinella en molinara druiven. Door bij de start van het standaard wijnmaak proces te beginnen met halfverdroogde en dus geconcentreerd druivensap krijgt de wijn zijn bekende volle aroma's van gedroogd fruit en bitterkoekjes. Van de druiven die nog niet alle suikers vergist zijn wordt vervolgens de recioto versie gemaakt. Pure Valpolicella wijn wordt gemaakt van druiven van de nieuwe oogst te laten fermenteren met de droesem van de Amarone wijnen.

Mousserende Prosecco wijn, een bekendheid

Wereld beroemd zijn de Prosecco mousserende wijnen. Deze Veneto wijnen worden in alle kwaliteiten gemaakt het loont zich dan ook om te kiezen voor een Prosecco wijn met DOCG-kwalificatie bijvoorbeeld uit Conegliano of Valdobbiadene. De druif die gebruikt wordt is de prosecco druif. Naast mousserende wijn van de prosecco druif worden er ook mousserende wijnen gemaakt met de pinot blanc & chardonnay druif.

Verschil in kwaliteit in Prosecco, Frizzante of Spumante?

Prosecco wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende Veneto wijn die meer dan drie bar druk bevat. Voor de vergelijking een autoband heeft 2.1 Bar doorgaans. Frizzante geeft weer aan dat de wijn slechts half mousserend is. Deze wijn bevat weer weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is dan bij een spumante. 

Het verschil tussen frizzante en spumante heeft niets te maken met een tweede vergisting in een tank (méthode Charmat) of een tweede vergisting in de fles (méthode traditionnelle).

De betere prosecco wordt gemaakt volgens de méthode Charmat, zowel de spumante als de frizzante variant. 

De Méthode Charmat houdt in dat de basiswijn, die is ontstaan door een eerst vergisting in een open tank, een tweede vergisting te laten ondergaan in gesloten druktank. Deze vergisting wordt op gang gebracht door gist en suiker aan de Prosecco wijn toe te voegen. Het door die gisting geproduceerde koolzuurgas lost op in de Prosecco wijn. Door het grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een méthode traditionnelle. Via de méthode traditionelle wordt namelijk de 2e gisting op de fles gedaan. Deze manier van prosecco maken geeft de Prosecco wijn zijn fruitig, frisse iets schuimige mondgevoel. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is prosecco wijn over het algemeen goedkoper dan Veneto wijnen die een tweede vergisting op de fles ondergaan.

Mooie en smaakvolle Soave wijn

Iets oostenlijk van Valpolicella ligt de Soave streek, een streek met enige reputatie als het gaat om het maken van witte Veneto wijn. De smaakvolle witte Soave-wijnen moeten voor minstens 85% gemaakt worden van Garganega druiven, aangevuld met Chardonnay, Pinot Bianco, Trebbiano di Soave of Trebbiano di Toscana.


Deze Soave wijn kan qua kwaliteit enorm verschillen tussen de wijnen van verschillende producenten. De meest smaakvolle en beste Soaves komen van de hellingen van het classico-gebied, met een amandeltje, bittertje, mooie zuren en aroma’s van Citrus noten gecombineerd met rijp fruitaroma’s. 

Smaakvolle Bardolino Veneto wijn

De Bardolino Veneto wijn wordt gemaakt van dezelfde druiven als voor de Valpolicella Veneto wijnen namelijk: corvina veronese, rondinella en molinara. De streek is gelegen op de zuidoostelijke oever van de het Gardameer. De Bardolino Veneto wijn is fruitig, kruidig en heeft een klein bittertje zoals wel meer Italiaanse rode wijnen.

Wereldberoemde en bekroonde Amarone Valpolicella wijn

De streek Valpolicella begint in het westen van het wijngebied Veneto. Het is een vrij heuvelachtig gebied gelegen langs de oevers van het Gardameer. Dat de streek Valpolicella dichtbij het meer ligt profiteert het van een uniek microklimaat dat vergelijkbaar is met mediterrane klimaten in andere regio's van Italië. Het is ook de belangrijkste factor voor de meest beroemde Veneto wijn van het gebied: Amarone della Valpolicella.

De Amarone wijn wordt gemaakt met de appassimento-techniek. De druivensoorten rondinella, molinara en corvino veronese worden gedeeltelijk gedroogd, voorzichtig geperst en vervolgens langzaam gefermenteerd. Hierdoor ontstaat een hoger suikergehalte en daardoor meer geconcentreerde Veneto wijn op. De Amarone Valpolicella wijn moet minimaal twee jaar oud zijn en in houtenvaten rijpen. De Amarone wijn is een diepe, rijke en complexe rode wijn die al vele wijnharten heef veroverd.

Het kleinere zusje van de Amarone wijn is de Ripasso della Valpolicella Superiore. Deze Veneto wijn wordt gemaakt van de basis Valpolicella wijn, met daaraan aan toegevoegd de druivenschillen van de Amarone. Die weken kort mee, waardoor de Veneto wijn meer intensiteit en complexiteit krijgt. De Veneto wijn gaat hierdoor smaken als een ‘kleine’ Amarone wijn. Deze Ripasso wijn is betaalbaarder dan de Amarone wijn en toch al heel goed. Uitstekend alternatief dus.

De Valpolicella Superiore wijn heeft na gisting op roestvrijstalen vaten een rijping van 12 maanden gehad op eikenhouten vaten voordat ze op de fles gaan. Bij de Valpolicella Classico wijn gaan de druiven na het oogsten direct de persen in wordt het sap gefermenteerd met als resultaat een toegankelijke fruitige Veneto wijn.

In de streek Valpolicella wordt ook een smaakvolle rode dessertwijn gemaakt, de Recioto della Valpolicella. Deze Veneto wijn is voor 100% gemaakt van gedroogde druiven.