Rosé wijn uit Italië
Italië is een van de grootste wijnlanden ter wereld. Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. Door het uitgestrekte land van noord naar zuid kent Italië veel klimaatsoorten.
- Smaak: Framboos & Kruidig
- Land: Italië
- Druif: Sangiovese
Rosé wijn uit Italië
Italië is een van de grootste wijnlanden ter wereld. Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. Door het uitgestrekte land van noord naar zuid kent Italië veel klimaatsoorten. Hierdoor komen er veel verschillende wijnen uit dit prachtige wijnland.
Italië is vooral bekend om de bijzondere bewaarwijnen.
- Wijnland Italië in het kort
- Druiven uit Italië
- Italië wijnclassificatie
- Geschiedenis van wijnland Italië
Wijnland Italië in het kort
- 000 hectare aan wijngaarden
- 49 miljoen hectoliter wijn per jaar
- Bekendste wijnstreken: Puglia, Toscane, Sicilie, Sardinie, Marken, Piemonte, Latium, Veneto, Friuli, Lombardije, Umbrië
- Belangrijkste druivensoorten: pinot grigio, nebbiolo, sangiovese, albana, trebbiano, verdicchio, barbera, vernaccia
Wijn druiven uit Italie
In Italië worden honderden verschillende druivensoorten verbouwd. Sommige zijn echter hetzelfde, maar dragen een andere naam. Andere druivensoorten worden alleen in bepaalde gebieden verbouwd. Daarnaast bestaat er ook een rijk scala aan kruisingen tussen druivensoorten. De belangrijkste en bekendste druivensoorten zijn:
- pinot grigio
- sangiovese
- barbera
Italiaanse wijnclassificatie
- Vino da tavola: tafelwijn. Dit zijn eenvoudige wijnen. Tafelwijnen zijn meestal een blend van verschillende druiven
- Indicazione Geografica Tipica (IGT): de wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket staat.
- Denominazione di Origine Controllata (DOC): kwaliteitswijn met gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken.
- Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): kwaliteitswijn met gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen
Geschiedenis van wijnland Italië
Al in de 6de eeuw voor Christus werd in Italië wijn verbouwd door de Griekse kolonisten. De wijnbouw vond enkel plaats in Zuid Italië. Door de Etrusken kwam de wijnbouw in de rest van Italië op gang.
Terwijl Spanje en Frankrijk in de 17de / 18de eeuw de wijnbouw snel doorontwikkelde, bleef in Italië de tijd stil staan. Pas na de Tweede Wereldoorlog veranderde er veel in de wijnbouw. Het land ontwikkelde snel in het maken van kwalitatief goede wijnen. Tegenwoordig vind je de beste wijnen van de wereld in onder andere Italië.