• Lorem ipsum

Witte wijn uit Baskenland

Baskenland is een van de kleinste en onbekendste wijnregio’s van Spanje. De wijnen uit Baskenland zijn dan ook (nog) niet heel bekend in Nederland, de wijnproductie is laag en de export is nihil. Toch komen ook hier heerlijke witte wijnen van goede kwalit

Toon:
Geen producten gevonden...

Witte wijn uit Baskenland

Baskenland is een van de kleinste en onbekendste wijnregio’s van Spanje. De wijnen uit Baskenland zijn dan ook (nog) niet heel bekend in Nederland, de wijnproductie is laag en de export is nihil. Toch komen ook hier heerlijke witte wijnen van goede kwaliteit vandaan. Txakoli is dé witte wijn van Baskenland.

Baskenland kende een lange tijd een moeilijke politieke situatie. Van 1939 tot 1975 lagen er restricties op het vertonen van de Baskische cultuur, toen de Spaanse dictator Francisco Franco over Spanje regeerde. In die tijd werd witte Txakoli wijn daarom alleen bij mensen thuis gemaakt en gedronken. Naar schatting ligt er nu in totaal 900 hectare aan wijngaarden in Baskenland. In de jaren tachtig en negentig, na het dictatorschap van Franco, waren er bijna dubbel zoveel wijngaarden te vinden in de wijnregio. Dat er tegenwoordig zo weinig wijngaarden over zijn, komt voor een groot deel door de druivenluis die veel wijngaarden kapot heeft gemaakt in de vorige eeuw. Na de druifluis besloten veel boeren om geen witte wijn meer te produceren.

Lange tijd waren de witte wijnen van Baskenland met name voor eigen consumptie en nauwelijks ergens anders te koop vanwege de matige kwaliteit. Dit kwam doordat de gisting in houten vaten zonder temperatuurcontrole plaatsvond. Inmiddels is de techniek van de wijnbouwbereiding gemoderniseerd en kom je de witte wijnen uit Baskenland ook in de rest van Spanje tegen. Vooral in tapas restaurants staan de witte wijnen op de kaart. De witte Txakoli wijn wordt alleen nog steeds in zulke kleine hoeveelheden geproduceerd, dat de witte wijnen meestal al op zijn voordat de landsgrenzen zijn bereikt. Ongeveer vijf procent gaat naar het buitenland. Maar schrik niet, bij GrapeWine ben je voor witte Txakoli wijn aan het juiste adres!


Klimaat en ondergrond in Baskenland


De wijngaarden in Baskenland liggen langs de kust en op de heuvels in het binnenland. Aan de kust is het koel en heerst een zeeklimaat met veel neerslag. Over het algemeen liggen de wijngaarden in Baskenland op steile hellingen. Hierdoor stroomt het water goed weg. Toch worden veel druivenplanten de hoogte in geleid om de kans op rot en schimmel te verminderen.

In het binnenland van Baskenland is het warmer en droger met een meer continentaal klimaat en aparte microklimaten in de valleien. De gemiddelde jaartemperatuur is twaalf graden. In vergelijking met de rest van Spanje zijn de temperaturen in Baskenland laag. Dit komt mede door de zeewind die het land inwaait. In de zomer loopt de temperatuur niet hoger op dan dertig graden in Baskenland, maar in de winter komt de temperatuur niet onder de tien graden.

In Baskenland zijn er verschillende type bodemsoorten waar de witte wijnen worden gemaakt. Zo bestaat de bodem van de wijngaarden dichtbij de kust uit klei onder een bovenlaag van zand. In het binnenland van Baskenland is de bodem van de wijngaarden erg gevarieerd. De bodem bestaat daar vaak uit kalk, steen en mergel met een neutrale of licht zure bovenlaag bestaande uit veel organisch materiaal.Witte druivensoorten in Baskenland


De meest voorkomende druivensoort in Baskenland is de witte hondarrabi zuri druif. Vooral deze druif wordt gebruikt voor de productie van witte Txakoli wijn, vaak ook in combinatie met de hondarrabi zuri zerratia druif. Deze inheemse witte druivensoorten komen bijna alleen voor in Baskenland.

Met name de hondarrabi zuri druif zorgt voor een opvallende smaak in de witte wijnen van Baskenland. De druif zorgt er namelijk voor dat de witte wijnen erg droog van smaak zijn, maar ook iets aromatisch in zich hebben. Denk aan een witte wijn die een lichte smaak van droge appelcider heeft.

De meest aangeplante blauwe druivensoort in Baskenland is de hondarrabi beltza. Van deze druif wordt ook vooral witte Txakoli wijn geproduceerd. Ondanks dat alle drie de druivensoorten deels dezelfde naam delen, zijn ze allesbehalve familie van elkaar. De druivensoorten zijn vernoemd naar de stad Hondarribia in Baskenland. Zuri betekent in de Baskische taal wit en belta is vertaald naar het Nederlands zwart.

Een andere witte druivensoort die voorkomt in Baskenland, is de mune mahatsa druif. Dit is een druif met Franse roots die in Frankrijk en in andere landen van de wereld beter bekend staat als de folle blanche druif. Ook deze druif wordt gebruikt voor de productie van witte Txakoli wijn.


Heerlijke witte wijn uit Baskenland


Het draait in Baskenland vooral om witte Txakoli wijn. Txaoli is een licht mousserende, zeer droge witte wijn met een hoge zuurgraad en een laag alcoholgehalte. De witte wijn uit Baskenland heeft een frisse zure afdronk. Maar door de uiteenlopende ligging van de wijngaarden is er een grote variatie aan stijlen en dus ook een divers aanbod witte wijnen uit Baskenland.

De witte Txakoli wijn uit Baskenland wordt meestal gedronken in een groot, breed glas en wordt zo ingeschoken dat de fles ongeveer een halve meter boven het glas wordt gehouden. Daardoor valt de witte wijn bruisend in het glas en komt er een heerlijke frisse geur vrij. Witte Txakoli wijn heeft een knisperende frisheid en een tintelende prikkeling als handelsmerk. De witte wijn uit Baskenland moet gedronken worden voordat de mousse verdwenen is, maar dat zal vast geen probleem zijn!

Een witte Txakoli wijn uit Baskenland past goed bij vis- en schaaldiergerechten of pinchos. Dat is een snack die veel wordt gegeten in Baskenland en waar ook vaak vis in is verwerkt. De frisse smaken komen het beste naar voren als de witte wijn jong wordt gedronken. Hoewel de witte wijn uit Baskenland nog niet heel bekend is in Nederland, raakt de Txakoli wel meer in trek nu we steeds droger drinken.