• Lorem ipsum

Gelderland (Betuwe)

Wanneer je denkt aan wijn, denk je waarschijnlijk al gauw aan Frankrijk, Spanje of Italië, en misschien ook wel aan opkomende wijnlanden als Chili of Australië. Maar eigenlijk hoeven we het niet meer verderop te zoeken, want ook hier in Nederland slagen w

Toon:
Geen producten gevonden...

Gelderland (Betuwe)

Wanneer je denkt aan wijn, denk je waarschijnlijk al gauw aan Frankrijk, Spanje of Italië, en misschien ook wel aan opkomende wijnlanden als Chili of Australië. Maar eigenlijk hoeven we het niet meer verderop te zoeken, want ook hier in Nederland slagen wijnboeren er steeds meer in om kwaliteit te leveren. En dan niet alleen in Limburg, maar ook in Gelderland ben je aan het juiste adres als het gaat om witte wijn van uitstekende kwaliteit.

Gelderland ligt in het oostelijke centrale deel van Nederland tegen de grens met Duitsland aan. In de grootste provincie van het land liggen enkele populaire regio’s zoals de Veluwe, de Betuwe en de Achterhoek. Die laatste zorgt met bijna veertig hectare aan wijngaarden voor een groot deel van de totale productie van ons land. De witte wijnen worden bovendien ook nog eens zeer gewaardeerd en beloond met tal van onderscheidingen. De wijnbouw in Gelderland blijft, net als in de rest van ons land, beperkt. Het voordeel daarvan is dat er geen bulkwijnen worden geproduceerd. Toch is de groei er nog lang niet uit. Ieder jaar komen er weer nieuwe wijngaarden bij. De kwaliteit van de witte wijnen uit Gelderland is in de loop van de jaren sterk verbeterd. Als wijnland zijn we langzaam maar zeker bekender aan het worden.


Klimaat en ondergrond in Gelderland


Ondanks de landinwaartse ligging heeft Gelderland een gematigd maritiem klimaat, ook wel een zeeklimaat. Er valt in alle maanden van het jaar regen, zelfs in de droogste maand. Dat zal je vast niet verrassen, het is en blijft tenslotte Nederland. In de zomer hangt de temperatuur rond de 21 graden. De wintermaanden in Gelderland kunnen koud zijn met lange periodes van vorst of nachtvorst. Ook kan er een aantal dagen sneeuw vallen, alhoewel dit de laatste jaren eigenlijk wel meevalt vanwege het veranderende klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is 14 graden.

Een aantal rivieren gaan dwars door het landschap van Gelderland. Door de provincie stromen alle grote rivieren van Nederland, namelijk de Rijn, de Waal, de Maas en de IJssel. Maar ook kleinere rivieren zoals de Berkel, Oude IJssel, Linge, Grift en de Afgedamde Maas kom je hier tegen. Door de aanwezigheid van al deze rivieren heeft Gelderland voornamelijk een rivierkleibodem die vaak kalkhoudend is. Deze bodem zorgt voor een goede afvoering van het water en een goede zuurgraad van de druiven.


Witte druivensoorten in Gelderland


Niet alleen beginnen de Nederlandse witte wijnen qua smaak en kwaliteit het op te nemen tegen de witte wijnen uit het buitenland. Als het gaat om milieuvriendelijkheid, loopt de Nederlandse wijnbouw zelfs flink voor. In Gelderland wordt er, net als in de rest van het land, gekozen voor druivensoorten die naast minder zonneschijn ook minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Hierdoor worden de druiven veel duurzamer geteeld dan in andere landen.

Witte druivensoorten die staan aangeplant in Gelderland zijn onder andere de johanniter, solaris, souvignier gris en cabernet blanc. Wat deze druivensoorten gemeen hebben? Het zijn allemaal kruisingen. En naast het feit dat ze minder vatbaar zijn voor schimmelziektes, zijn ze ook beter bestand tegen het koudere en nattere weer hier. Alhoewel het hier natuurlijk ook steeds warmer wordt. De cabernet blanc is ontwikkeld door een Zwitserse druivenkweker, de rest vindt zijn oorsprong in het Duitse wijnbouwinstituut in Freiburg. Qua uiterlijk komt de johanniter erg overeen met de riesling, de johanniter is ook een afstammeling van de riesling. De witte wijn die de druif oplevert kan ook net zo vol en fruitig zijn als de witte wijn die de riesling geeft. Wat neutraler is de witte wijn van de souvignier gris, die je ook wel een beetje kunt vergelijken met de pinot gris. De solaris is geschikt voor de productie van een wat steviger droge witte wijn. En de cabernet blanc? Die heeft dan weer iets weg van de sauvignon blanc.


Heerlijke witte wijn uit Gelderland


De witte wijnen uit Gelderland worden steeds populairder en beter van kwaliteit. Ze zijn zeker het proberen waard. De witte wijn van de johanniter druif is daar een goed voorbeeld van. Witte wijn van deze druif lijkt op witte wijn van de riesling. De druif geeft droge, licht frisse witte wijnen met fruitige tonen van ananas, lychee, meloen en perzik, die zorgen voor mooie milde zuren. Ook kun je denken aan aroma’s van gras en verse bloemen die zorgen voor een licht intense frisse geur. De milde tonen en frisse zuren van de johanniter druif uit Gelderland passen goed bij de zachte en milde smaak van asperges. Maar je kunt ook denken aan forel, mosselen of een buitenlands gerecht zoals Indiase curry. Van de johanniter druif uit Gelderland worden ook heerlijke mousserende witte wijnen gemaakt, drinkt lekker weg bij salades of bij fruits de mer gerechten.

De witte wijnen van de solaris druif zijn ook fris met milde zuren, maar neutraler van smaak dan de witte wijnen van de johanniter druif. Kenmerkende aroma’s zijn perzik, appel, vlierbloesem, gras en paardenbloem. Een witte wijn van de solaris druif uit Gelderland doet het goed bij vette vis of gerechten met varkensvlees. Ook de smaak van een witte wijn gemaakt van de souvignier gris druif is neutraler dan die van de johanniter. De witte wijnen hebben een krachtige, frisse smaak met hoge zuren en fruitige tonen van citrusvruchten. Ze zijn vergelijkbaar qua smaak met de witte wijnen van de pinot gris. Houd je van sauvignon blanc? Dan is een witte wijn van de cabernet blanc druif uit Gelderland iets voor jou. Lekker in combinatie met witte asperges en een gepocheerd eitje of een waldorfsalade.