• Lorem ipsum

Mousserende wijn

Er bestaat een zeer grote verscheidenheid aan mousserende wijnen. Verschillen in smaken, kwaliteit en prijzen. Champagne, een mousserende wijn uit Frankrijk, is volgens velen de ster van de mousserende wijnen.

Toon:
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Brut de Zélande
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Brut de Zélande
 • Smaak: Citrus & Boterig
 • Land: Nederland
 • Druif: Pinot Gris
€37,45
Direct leverbaar
Sorelle Bronca   Prosécco Spumante Di Treviso ‘Modi’ – Brut - Mousserende wijn
Sorelle Bronca  
Prosécco Spumante Di Treviso ‘Modi’ – Brut - Mousserende wijn
 • Smaak: Peer & Perzik
 • Land: Italië
 • Druif: Prosecco
€13,95
Direct leverbaar
Bottega Rosé Gold Piccolo 20CL - Mousserende wijn
Bottega
Rosé Gold Piccolo 20CL - Mousserende wijn
 • Smaak: Aarbei & Rode bes
 • Land: Italië
 • Druif: Pinot Noir
€4,95
Direct leverbaar
LOUIS DE GRENELLE Vincent Edouard Poirier Brut - Mousserende wijn
LOUIS DE GRENELLE
Vincent Edouard Poirier Brut - Mousserende wijn
 • Smaak: Boterig & Bruisend
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Chardonnay
€12,95
Direct leverbaar
Giol Rosé Prosecco Brut - Mousserende wijn
Giol
Rosé Prosecco Brut - Mousserende wijn
 • Smaak: Fris & Romig
 • Land: Italië
 • Druif: Diverse
€15,45
Direct leverbaar
Marc Brédif Heritage Brut Tradition - Mousserende wijn
Marc Brédif
Heritage Brut Tradition - Mousserende wijn
 • Smaak: Zachte mousse & Citrus
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Blend
€19,95
Direct leverbaar
Bottega Prosecco Gold Piccolo - Mousserende wijn
Bottega
Prosecco Gold Piccolo - Mousserende wijn
 • Smaak: Fris & Fruitig
 • Land: Italië
 • Druif: Prosecco
€4,95
Direct leverbaar
Giol Perla Frizzante - Mousserende wijn
Giol
Perla Frizzante - Mousserende wijn
 • Smaak: Fris & Fruitig
 • Land: Italië
 • Druif: Verduzzo
€10,95
Direct leverbaar
Toon:

Mousserende wijn

Iets te vieren? Daar hoort natuurlijk een flesje bubbels bij, of ook wel mousserende wijn genoemd! In de volksmond noemen we het ook wel ‘bubbeltjeswijn’ of zelfs ‘schuimwijn’. Mousserende wijn staat al ruim 200 jaar symbool als hét drankje bij een feestelijke gebeurtenis, zoals een verjaardag, een geboorte, een jubileum of een andere mijlpaal die gevierd mag worden. Mousserende wijn kopen? Het uitgebreide assortiment van GrapeWine.nl met prachtige mousserende wijnen waaronder champagne, prosecco en cava bruist je tegemoet. We zullen altijd de meest bijzondere mousserende wijnen in ons assortiment hebben om jou te verrassen. Zo maken we elk moment waarop jij mousserende wijn wilt drinken extra bijzonder.

Wat is mousserende wijn?

Mousserende wijn is niet zomaar een wijn. Eigenlijk is geen enkele wijn dat natuurlijk! Het bijzondere aan mousserende wijn zijn de bubbels. De opstuivende belletjes zorgen niet alleen voor een prachtige uitstraling, ze voegen ook een extra dimensie toe aan de smaakbeleving. De bubbels bestaan uit koolzuur (denk aan prik in cola) en geven een verfrissend effect aan de mousserende wijn. Die bubbels zijn er dus niet voor niets!

Welke soorten mousserende wijn bestaan er?

We hebben ze net al even genoemd. Er bestaan verschillende soorten mousserende wijnen. De bekendste zijn champagne, prosecco en cava. Maar er zijn er nog veel meer! Op het lijstje van mousserende wijnen staan ook crémant, sekt, asti (e)spumante en vonkelwijn. Welke benaming de mousserende wijn draagt is afhankelijk van het land en/of de plaats waar de mousserende wijn vandaan komt, op welke wijze de mousserende wijn is geproduceerd en met welke druif/druiven. 

Bovendien heb je ook nog allerlei variëteiten in mousserende wijn. Zo bestaat er witte mousserende wijn, rode mousserende wijn en zelfs rosé mousserende wijn. Elke variant komt met een eigen smaakprofiel en complexiteit. Naast kleur, geur en smaak, kan bijvoorbeeld ook nog de grootte van de bubbel verschillen.

Namen mousserende wijnen per land/plaats

 • Champagne: enkel uit de Champagne-streek in Frankrijk
 • Prosecco: uit de Veneto-regio in het noorden van Italië
 • Cava: Spanje
 • Crémant: Frankrijk, Luxemburg en België 
 • Sekt: Duitsland en Oostenrijk
 • (E)Spumante (franciacorta): Italië en Portugal
 • Vonkelwijn: Zuid-Afrika

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Wijn maken is verheven tot een kunstvorm. Elke wijnmaker heeft zo zijn (of haar) geheimen. Toch kunnen we duidelijk drie verschillende methoden onderscheiden waarop mousserende wijnen zoals champagne, prosecco en cava worden geproduceerd. Bij vrijwel alle mousserende wijnen start de wijnmaker eerst met het persen van de druiven. Pas daarna worden de beroemde bubbeltjes toegevoegd. Eigenlijk start de wijnmaker bij het maken van mousserende wijn dus met een rode wijn, een witte wijn of een rosé wijn zonder koolzuurgas. We noemen dit ook wel een ‘stille wijn’ of een basiswijn.

De eerste stap is dus om de druiven te oogsten, te persen, te blenden (= mengen van de verschillende druivensoorten) en de eerste gisting te laten plaatsvinden. De eerst gisting houdt in dat de suikers in de wijn worden omgezet naar alcohol. Pas bij de tweede stap (waarvoor er dus 3 manieren zijn) worden de bubbels daadwerkelijk toegevoegd aan de mousserende wijn. 

 1. Mousserende wijn gemaakt volgens Méthode traditionnelle

De ‘Méthode traditionnelle’ wordt ook wel ‘Methode Champenoise’ of ‘Champagne-methode’ genoemd. Voorheen stond deze methode namelijk bekend als de wijze waarop enkel campagne werkt gemaakt, maar omdat er ook wijnmakers zijn die mousserende wijnen met een hoge kwaliteit produceren door deze methode te gebruiken, is de naam gewijzigd naar ‘Methode traditionnelle’. Zo ontstaat er geen onnodige verwarring. Als je deze benaming op een wijnfles ziet staan, dan is er sprak geweest van een tweede gisting. Om dit tweede gistingsproces te starten, voegt de wijnmaker een mengsel van gist en (riet)suiker toe aan de (nog) stille fles (zonder bubbels). Zodra het gist en de (riet)suiker zijn toegevoegd, wordt de fles afgesloten en ontstaat in de fles langzaamaan CO2 (= koolzuurgas). Oftewel, de wijn wordt mousserend! 

Toch duurt het nog wel enige tijd voordat de mousserende wijn helemaal klaar is. Afhankelijk van de soort mousserende wijn kiest de wijnmaker ervoor om de flessen nog tussen de 9 en 36 maanden liggend in een koele en donkere ruimte te laten rusten. Dit is nodig zodat het toegevoegde gist kan ‘zinken’ naar de hals van de fles. Door de flessen om de zoveel tijd een beetje verder naar beneden te draaien, zinkt het gist uiteindelijk helemaal naar de hals, oftewel daar waar de opening in de wijnfles zit. Het draaien kan zowel met de hand als met een machine gebeuren. En dan, na maanden van wachten, vindt er een vernuftig trucje plaats om alle gist uit de fles te halen. De fles wordt hiervoor namelijk kort bevroren door deze in een vloeistof van -25°C  onder te dompelen! Zodra de fles bevroren is, verwijdert de wijnmaker de kroonkurk, haalt het blokje met gist (dit noemen ze ook wel heel toepasselijk ‘de prop’) eruit en vult de fles aan met wijn. Het aanvullen van de fles met gezoete wijn, noemen we ‘Liqueur d’expédition’. De wijnmaker compenseert eigenlijk het verschil van het beetje verloren wijn. De hoeveelheid suiker in deze gezoete wijn bepaalt vervolgens welke term de mousserende wijn krijgt. Denk hierbij aan termen als ‘Brut’ en ‘Demi-sec’. Tot slot, om het helemaal af te maken, wordt de fles weer mooi afgesloten met een kurk en muselet (= ijzerdraadje) en krijgt de fles een sierlijk wijnlabel opgeplakt. Voordat de mousserende wijn op de markt komt, laat de wijnmaker de wijn nog minimaal 3 maanden rusten. Dit geeft de mousserende wijn ook extra rijpingstijd. De ‘Méthode traditionnelle’ is de meest arbeidsintensieve manier om mousserende wijnen te maken.

Mousserende wijnen die volgens de ‘Methode traditionnelle’ worden gemaakt zijn:

 • Champagne
 • Cava
 • Crémant
 • Sekt
 • (E)Spumante (franciacorta)
 1. Mousserende wijn gemaakt volgens de Méthode Charmat

Een andere methode om mousserende wijn te maken, is de ‘Méthode Charmat’. Deze methode wordt ook wel de ‘Cuve close methode’ of ‘Cranvas’ genoemd. Net als bij de ‘Méthode traditionnelle’ vindt er ook hier een tweede gisting plaats. Het belangrijke verschil is dat deze gisting niet in de fles plaatsvindt, maar in afgesloten druktanks. Hiervoor worden roestvrijstalen (RVS) vaten gebruikt. Doordat de tank volledig is afgesloten, kan het koolzuurgas dat vrijkomt wanneer het gist en (riet)suiker wordt toegevoegd nergens heen. Hierdoor wordt het koolzuurgas (CO2) opgenomen door de wijn. De tweede gisting noemt men bij deze methode ook wel ‘tankgisting’. 

De tijd die een stille wijn nodig heeft om mousserend te worden - de tijd die de tweede gisting dus in beslag neemt - noemt men de ‘prise de mousse’. De ‘Méthode Charmat’ werkt sneller dan de ‘Méthode traditionnelle’ en is goedkoper, maar resulteert ook in een minder fijne mousse en in een minder uitgesproken bubbeltjes. Zodra de tweede gisting is afgerond, is het noodzakelijk om de mousserende wijn te koelen. Het vergistingsproces wordt hierdoor stopgezet en daardoor blijft er nog een restant suiker aanwezig in de mousserende wijn. Het gist doet zich namelijk tegoed aan suiker om zo koolzuurgas te produceren. Dit proces stopt zodra de wijn qua temperatuur wordt gekoeld tot 0°C. Het restant gist zakt daardoor naar de bodem en het restsuikergehalte in de mousserende wijn, bepaalt vervolgens of de wijn een term krijgt zoals onder andere ‘Extra dry’ of ‘Brut’. Tot slot wordt de mousserende wijn gefilterd en gebotteld. Dit gebeurt ook weer onder druk, zodat er totaal geen contact is met de buitenlucht. Er wordt voor de ‘Méthode Charmat’ gekozen om betaalbare mousserende wijnen te maken die je kort en/of direct na aankoop kunt drinken.

Mousserende wijnen die volgens de ‘Méthode Charmat’ worden gemaakt zijn:

 1. Mousserende wijn volgens de Méthode Gazéification

De laatste manier en verreweg de makkelijkste wijze om mousserende wijnen te maken is door gebruik te maken van de ‘Méthode Gazéification’, ook wel ‘Vin Gazéifié’ genoemd. De Fransen vergelijken deze methode ook wel met een fietspomp door het ‘pompe byciclette’ te noemen. De stille wijn – die vrijwel of geheel uitgegist is - wordt direct in een tank geïnjecteerd met koolzuurgas, vergelijkbaar met hoe je lucht in een fietsband pompt. Er vindt dus geen tweede gisting plaats. De bubbels in mousserende wijnen die volgens de ‘Méthode Gazéification’ zijn gemaakt, zijn heel krachtig en grof, maar verdwijnen ook zeer snel in het glas zodra deze is ingeschonken. In het wijnglas zie je de bubbels dus maar heel kort. Deze manier van mousserende wijnen maken is zeer snel en goedkoop, maar de kwaliteit is niet te vergelijken met een mousserende wijn die volgens de ‘Méthode traditionnelle’ is gemaakt. Dat enorme kwaliteitsverschil proef je. Het is daarom niet voor niets dat wijnmakers verplicht zijn om duidelijk op het etiket te vermelden dat de mousserende wijn letterlijk is geïnjecteerd.

Suikergehalte in mousserende wijn (= dosage)

Smaken verschillen. Waar de één weg is van een zoete mousserende wijn, geeft de ander juist de voorkeur aan een extra droge mousserende wijn. Het aanwezige suikergehalte in mousserende wijn, ook wel ‘dosage’ genoemd, bepaalt of een mousserende wijn juist zoet of extra droog is, en alles er tussenin. Het moment dat de wijnmaker na de tweede vergisting een mix van wijn en (riet)suiker toevoegt (= Liqueur d’expédition), bepaalt welke classificatie de mousserende wijn krijgt. Er zijn daarvoor verschillende classificaties, te weten:

 • Brut Nature: < 3 gram suiker per liter 
 • Extra Brut: < 6 gram suiker per liter
 • Brut: < 12 gram suiker per liter
 • Extra Dry: tussen de 12 en 17 gram suiker per liter
 • Sec: tussen de 17 en 32 gram suiker per liter
 • Demi-Sec: tussen de 32 en 50 gram suiker per liter
 • Doux: > 50 gram suiker per liter

Welke druiven worden gebruikt voor mousserende wijnen?

 • Champagne: hoofdzakelijk de Chardonnay-, Pinot Noir- en Pinot Meunier-druif. Maar ook de Pinot Blanc-, Arbane-, Petit Meslier- en Fromenteau-druif (= pinot gris).
 • Prosecco: Glera-druif (= Prosecco-druif).
 • Cava: Macabeo-druif, Parellada-druif en Xarel-lo-druif. Maar ook de Chardonnay-druif, Garnacha-druif, Pinot Noir-druif en Subirat-druif worden gebruikt. Voor Cava Rosé gebruikt men ook de Trépat-druif.
 • Crémant: in Frankrijk gebruikt men voornamelijk de Chardonnay- en Pinot Noir-Druif, maar de Gamay-druif en Aligoté druif worden ook gebruikt. In Luxemburg gebruikt men onder andere de druiven Pinot Blanc, Riesling, Rivaner, Auxerrois, Chardonnay en Elbling.
 • Sekt: in Duitsland gebruikt de wijnmaker Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris en Pinot Blanc. In Oostenrijk kiest men voor Chardonnay, Riesling, Blaufrankisch, Pinot Noir en Gruner Veltliner.
 • (E)Spumante (franciacorta): Champagne-druif, Pinot Blanc-druif en Pinot Nero-druif.
 • Vonkelwijn: Chardonnay-druif en Pinot Noir-druif.

Welke goede mousserende wijn kies je?

Goede mousserende wijn kopen een uitdaging? Dat valt best mee! Bij GrapeWine.nl vragen we altijd naar de gelegenheid. Heb je een feestje en zoek je een echte doorschenker of geef je bijvoorbeeld een luxe diner met verschillende gangen thuis? Op basis daarvan kies je de juiste mousserende wijn. Daarom geven we je graag een persoonlijk wijnadvies op maat, gratis en gemakkelijk via WhatsApp (telnr. 06 – 38 61 23 62)! Een goed wijnadvies voor mousserende wijnen maakt het verschil voor jou en jouw gasten.

Advies goede mousserende wijn? Stuur een WhatsApp!

Wil je weten welke mousserende wijn bij jou of een bepaalde gelegenheid past? Bij GrapeWine.nl geven je we gratis en persoonlijk wijnadvies op maat via WhatsApp, telnr. 06 – 38 61 23 62. Wij adviseren je dan binnen no-time over champagne, prosecco en/of cava met oog voor jouw (smaak)voorkeuren.