• Lorem ipsum

Rode wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk, een klein maar fijn wijnland. Oostenrijk heeft een rijke wijncultuur, die teruggaat tot de tijd van de Kelten en de Romeinen. Na een grootschalig wijnschandaal in 1985 liep de productie van wijn sterk terug. Inmiddels, na het flink aanscherpen

Toon:
Kloster am Spitz - Thomas Schwarz Blaufränkisch - Rode wijn
Kloster am Spitz - Thomas Schwarz
Blaufränkisch - Rode wijn
  • Smaak: Kersen & Zacht
  • Land: Oostenrijk
  • Druif: Blaufrankisch
€13,95
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Oostenrijk

Rode wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk gelegen in het midden van Europa is een klein gerespecteerd wijnland. Oostenrijkse rode wijn is zeer bekend binnen en buiten het land. De wijnbouw gaat terug tot de tijd van de Kelten en de Romeinen. 

Helaas heeft de reputatie van de Oostenrijkse rode wijn in de jaren tachtig een grote deuk opgelopen door een schandaal met anti vries in de wijn en liep de productie van wijn sterk terug. De jaren daaropvolgend is de Oostenrijkse rode wijn wet zeer aangescherpt en neemt de populariteit weer toe. Er is de afgelopen jaren echte een enorme toename geweest in de waardering van de Oostenrijkse rode wijnen.

Oostenrijk heeft vier wijngebieden waar de Oostenrijkse rode wijn gemaakt wordt te weten: Neder-Oostenrijk, Steiermark, Burgenland en Wenen. De meeste wijngaarden voor de Oostenrijkse rode wijn bevinden zich op een hoogte van 220 tot 520 meter hoogte. Aan ondergronden is er een divers aantal voorhanden zoals van vulkaan, leisteen, löss, mergel, bruine aarde, leem en zandgronden.

Er worden voor de Oostenrijkse rode wijnen een aantal druivenrassen gebruikt de bekendste zijn: blauer zweigelt, zweigelt, blauer portugieser, st. laurent en blaufränkisch

Ook worden in Oostenrijk steeds meer nobele druivenrassen aangeplant zoals de pinot noir, cabernet sauvignon en merlot. De rode wijnen van deze druiven zijn onmiskenbaar Oostenrijks met uiteraard de bekende aroma’s van deze druiven.

De geschiedenis van rode wijn uit Oostenrijk

Nadat het Romeinse rijk ten einde was lieten de geestelijke in de middeleeuwen de Oostenrijkse rode wijn weer opbloeien. Oostenrijkse rode wijn werd destijds al geëxporteerd naar het buitenland.

Door een groot wijnschandaal in 1985 kampten de Oostenrijkse rode wijnen lange tijd met een slechte reputatie. Enkele wijnboeren hadden namelijk geknoeid met de rode wijn om aan de grote vraag naar goedkope zoete wijnen te voldoen. De export het jaar daarna daalde met meer dan 80%.

De Oostenrijkse regering handelde snel en bedacht een veel strengere wet die misbruik moest voorkomen en de reputatie konden verbeteren. De Oostenrijkse wetgeving behoord vandaag de dag tot de strengste wijnwetgeving ter wereld en daardoor is de kwaliteit en reputatie met sprongen vooruitgegaan.

Zo wordt iedere rode wijn nu chemisch-analytisch gekeurd en op kwaliteit beoordeeld voor hij gebotteld wordt. Iedere gecontroleerde fles krijgt een rood-wit-rood genummerd bandje op de fles.

Er worden in Oostenrijk zoete, rode en witte wijnen gemaakt met name de late oogst Oostenrijkse witte wijnen zijn zeer de moeite waard. 

Heerlijke Oostenrijkse rode wijnen uit Neder-Oostenrijk

De wijnboerderijen van de streek Neder-Oostenrijk bevinden zich in het oosten van het land rondom de hoofdstad Wenen. In Neder-Oostenrijk wordt in de verschillende sub-regio’s heerlijke Oostenrijkse rode wijnen gemaakt. De beste Oostenrijkse rode wijnen uit Neder-Oostenrijk komen van de steile hellingen van de Donau in Wachau. Je vindt in Wachau heerlijke rode Oostenrijkse wijn van de blaufränkisch en St. Laurent druiven. 

In het Kremstal worden ook zeer smaakvolle Oostenrijkse rode wijnen gemaakt de rode wijnen zijn hier zachter van smaak. De vallei is zeer geschikt voor de druiventeelt hij is namelijk zeer zonnig en vruchtbaar. Rode Oostenrijkse wijn uit Kremstal heeft ook vaak de vermelding Kremstal om aan te geven dat het een kwalitatieve Oostenrijkse rode wijn is.

Het Weinviertel gelegen in noordoostelijk van Wenen rondom Mistelbach is verreweg het grootste gebied voor goede Oostenrijkse rode wijn. De Zweigelt en blauer portugieser druiven zorgen hier voor het sap van de rode Oostenrijkse wijn. 

Smaakvolle Oostenrijkse rode wijn uit Burgenland

In het wijnbouw gebied Burgenland worden heerlijke rode Oostenrijkse wijnen gemaakt. De Franse druifrassen cabernet sauvignon en merlot zijn de meest aangeplante druivenrassen hier. Mittelburgland staat weer bekend om zijn rode Oostenrijkse wijnen van de blaufrankisch druif. Deze rode wijnen zijn robuust met veel tannine. 

Fantastische rode Oostenrijkse wijn uit Steiermark

De wijnregio Stiermarken of ook wel Steiermarken in het Duits is gelegen in het zuidoosten van Oostenrijk tegen de grens met Slovenië. Rode Oostenrijkse wijn zie je weinig in de regio er wordt wel wat gemaakt van de zweigelt druif.

De bodem in Steiermark heeft een opvallende samenstelling van vulkanische gesteente en dus vruchtbare grond. De condities voor het maken van rode Oostenrijkse wijn uit Steiermarken zijn heel geschikt het milde klimaat zorgt er namelijk voor dat er een lang groeiseizoen is waardoor de druiven voor de rode wijn lang kunnen rijpen en voldoende suikers kunnen ontwikkelen.

De regio onderscheidt drie subgebieden namelijk: Südoststeiermark, Weststeiermark en Südsteiermark. Deze laatste streek is verantwoordelijk voor de beste rode Oostenrijkse wijnen uit dit gebied.

Goede rode Oostenrijkse wijn uit Wenen

Hoofdstad Wenen is de enige hoofdstad ter wereld met haar eigen rode wijnen. De traditie om wijn te maken in en rondom Wenen is enkele honderden jaren oud en loopt tot aan de middeleeuwen. De wijngaarden voor de Oostenrijkse rode wijnen liggen in de buitenwijken van de stad

Er worden rondom Wenen verschillende rode Oostenrijkse wijnen gemaakt waarvan de mousserende wijnen het meest in het oog springen. 

Oostenrijkse rode wijn is veelal een familieaangelegenheid

De liefde voor de Oostenrijkse rode wijnen is vaak een ding die al eeuwen in de familie van de wijnboer zit. Het is dus niet gek om tijdens een bezoek aan een Oostenrijks wijnbedrijf een familiebedrijf aan te treffen dat al enkele eeuwen heerlijke rode Oostenrijkse wijn maakt.

Liefde en aandacht in rode wijn kan je echt proeven daarnaast helpt ervaring natuurlijk ook. Gelukkig wordt er zeker niet gewerkt met oude wijn maak technieken en zijn de bedrijven over het algemeen wel zeer modern en up-to-date.

Steeds meer buitenlandse druivenrassen in Oostenrijk

In Oostenrijk worden de laatste tientallen jaren steeds meer bekende rode wijn druiven uit bijvoorbeeld Frankrijk aangeplant naast de traditionele en inheemse rode druiven. Zo vind je er nu in de koelere regio’s heerlijke Oostenrijkse wijn van de pinot noir, cabernet sauvignon en merlot druiven. 

Er was eerder redelijk wat argwaan tegen deze druiven en hun rode Oostenrijkse wijn, maar door het toch zo typische terroir van Oostenrijk geven deze druiven wel echt het terroir weer van Oostenrijk. Rode wijn van deze druiven is dus met andere worden geen Franse wijn in Oostenrijk verbouwd. 

Wij bevelen deze rode Oostenrijkse wijnen dan ook van harte aan en beloven een heerlijke avond met deze mooie rode wijnen.

Heerlijke wijn spijs combinaties met de Oostenrijkse witte wijnen

De Oostenrijkse rode wijnen zijn zeer plezierig in de omgang met spijs. Ze hebben over het algemeen geen houtrijping ondergaan en zijn daarnaast pittig, fris en hebben ze goed gebalanceerde zuren. Door deze karaktereigenschappen is het goed combineren met de Oostenrijkse rode wijn en vegetarische en oosterse gerechten. Smaken als koriander en gember kunnen ook goed overweg met de Oostenrijkse rode wijnen. Uiteraard doet de Wiener Schnitzel het ook super goed bij de heerlijke Oostenrijkse rode Zweigelt wijn.

Advies bij de aankoop van rode Oostenrijkse wijn

Als je de wijn niet kan proeven is het soms lastig kiezen, waar hou je van? Wat ga je eten of is het een borrel? Vragen die belangrijk zijn bij het kiezen van de meeste ideale rode wijn voor jouw gelegenheid. Ons assortiment Oostenrijkse rode wijn is groot en daarom wil wij jou ook graag bij staan in jou zoektocht naar de meest geschikte rode Oostenrijkse wijn. Heb je dus vragen bij de aankoop van jouw rode wijn uit Oostenrijk mail, bel of whatsapp met Arjan. Uiteraard kan je ook via de socials terrecht bij Wijnhandel GrapeWine.nl