• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Dão

Dicht in de buurt bij het Portgebied de Douro ligt een andere interessante wijnstreek die wij jullie graag laten proeven nl. de Dão wijnstreek.

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit de Dão

De Portugese wijn regio Dão is samen met de Minho en DOC Douro de oudste DOC van het land als sinds 1918 is de streek een afgebakende wijnstreek. De streek ligt aan de rivier de Rio Dão en is bergachtig afgewisseld met valleien. De Dão rode wijn is dus geen nieuwkomer in onze collectieve wijngeschiedenis. 

De bekendheid van de rode Dão wijnen is zelfs al terug te herleiden naar de Cisterciënzers monniken die in de twaalfde eeuw in Portugal een grote rol speelde in de Portugese landbouw. Een rijke geschiedenis dus die rode Dão wijn.

De DOC Dão vindt je geografisch ten zuiden van de Beira Alta en ook ten zuiden van de rivier de Douro. De Dão rode wijn regio heeft een aantal grotere steden die van belang zijn dit zijn Viseu, Guarda en Coimbra. De wijngaarden zelf vind je rond deze steden en vooral op de hoogte tussen de 200 en 600 meter boven het zeeniveau. 

In de Dão zijn zeven kleinere sub regio’s te weten: Alva, Besteiros, Castendo, Serra da Estrela, Terras de Azurara en Terras de Senhorim.

Bijzonderheden van de rode Dão wijn regio

De rode Dão wijnen worden gemaakt van druiven die groeien op een ondergrond van leisteen en graniet. De druivenwortels moeten dus goed zoeken naar hun mineralen en dat draagt bij aan hun karakter. De bergketens Buçaco, Caramulo, Montemuro en Estrela beschermen de regio tegen de Atlantische wind Serra da Nave. 

Je vindt in de streek een Atlantisch zeeklimaat met hete en warme zomers die zorgen voor rijpen druiven. Wel is te snel rijp een belangrijk aandachtspunt. 

Om te voldoen aan de eisen van de DOC moeten rode Dão wijnen een alcoholpercentage bevatten van tenminste 11%. De opbrengst mag per hectare bij rode Dão wijn niet meer dan 60 hectoliter.

Naast deze eisen moet rode Dão wijn minimaal 21 maanden rijpen op de bodega alvorens ze gebotteld mogen worden.

In hun jeugd zijn de rode Dão wijnen rijk aan tannine en licht paars van kleur na langere oplegging en rijping wordt dit meer oranjerood zoals bijvoorbeeld tawny port. De rode Dão wijnen zijn droog en alcoholrijk tot wel 14% voor het beste resultaat rijpt een rode Dão wijn zo’n achttien maanden.

Je vindt in de rode Dão wijnen aroma’s cassis, munt, viooltjes, braam en complexiteit wanneer ze ouder zijn.

Klimaat in de Dão rode wijn regio

In de Dão vinden we een gematigd mediterraan klimaat met warme en droge zomers afgewisseld met koude en vochtige winters. Er valt in de Dão ongeveer 1000 millimeter regen per jaar en dan vooral in maanden maart tot en met november. Naast de Atlantische Oceaan heeft ook het Spaanse Meseta invloed op het klimaat.

Druiven rassen die gebruikt worden voor de rode Dão wijnen

De Portugese inheemse druiven rassen: Alfrocheiro, Aragonez, Jaen, Rufete, Tinto Cão & Touriga Nacional worden gebruikt voor het maken van de rode Dão wijnen. Ook vind je de tinta roriz een kloon van de tempranillo druif in de streek die zeer mooie rode wijnen geeft.

Leuk idee met rode Portugese wijn!

Wil je (wijn) vrienden eens verrassen met een originele wijnproeverij? Denk dan eens aan de mix van rode Portugese wijnen. De smaken en aroma’s van deze rode wijnen zijn gegarandeerd nog niet bekend bij al jouw vrienden en kunnen dus zorgen voor vele positieve verrassingen tijdens de proeverij. Rode Dão wijn is bijvoorbeeld in Nederland niet echt goed verkrijgbaar en dat is zonde. Gelukkig hebben wij van Wijnhandel GrapeWine.nl een ruim assortiment van Portugese en Dão rode wijnen dus is er keuze genoeg voor een proeverij. Laat je adviseren door Arjan of bestel ze gemakkelijk en snel via de webshop online. Santé

Advies bij de aankoop van rode Dão wijnen

Wijnhandel GrapeWine.nl en haar sommeliers komen al enige jaren in Portugal. We hebben kunnen zien hoe het wijnland van onbekend steeds bekender werd om haar prachtige rode wijnen. De rode wijnen uit Dão wijnregio horen daar vanaf het eerste uur bij. Je kan niet om hun stevige, geurige en soms iets stroeve rode wijnen heen als van goede wijn houdt. De rode wijn uit de Dão kunnen heerlijk rijpen en zijn daarom zeer geschikt om op te leggen. Wil jij advies bij de aankoop van de juist rode Dão wijn laat het Arjan dan weten via de mail, telefoon, whatsapp of de socials. We helpen je graag en ons advies is uiteraard gratis. 

Bellen doe je op: 06 3861 2362 of mailen op [email protected]