• Lorem ipsum

Rode wijn uit Wagram

Wagram, tot 2007 bekend onder de naam Donauland, is een wijnstreek in Oostenrijk. Het wijngebied ligt ten westen van de grens met Slowakije en ten oosten van de hoofdstad Wenen. In Wagram wordt merendeels witte wijn geproduceerd, maar hier komen ook heerl

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Wagram

Wagram, tot 2007 bekend onder de naam Donauland, is een wijnstreek in Oostenrijk. Het wijngebied ligt ten westen van de grens met Slowakije en ten oosten van de hoofdstad Wenen. In Wagram wordt merendeels witte wijn geproduceerd, maar hier komen ook heerlijke rode wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan waar je moeilijk nee tegen kunt zeggen.

Het wijnicoon van Wagram is Klosterneuburg. Dit prachtige en indrukwekkende gebouw was in 1860 de eerste hogeschool voor de wijnbouw van de wereld. Hier werden beroemde Oostenrijkse druiven als de zweigelt en de blauburger gekweekt. Tot op de dag van vandaag is ’s werelds oudste wijnschool in Wagram heel invloedrijk. Veel wijnboeren zijn en worden er nog steeds op internationaal topniveau opgeleid. Daarnaast is Klosterneuburg een van de grootste wijnproducenten van Oostenrijk. Zo brengen veel wijnboeren uit Wenen hun druiven naar het wijninstituut in Wagram om er Oostenrijkse Sekt van te laten maken. Bovendien is Klosterneuburg sinds 2009 klimaatneutraal en daarmee ook een belangrijke pionier in Oostenrijk.

Verschillende wijnboeren in Wagram gaan de laatste jaren biologisch te werk. En met succes, want deze manier van werken draagt bij aan het kwaliteitsimago van Wagram. Steeds meer wijnboeren sluiten zich dan ook aan bij de milieubewuste aanpak van hun collega’s.

Voor Oostenrijkse begrippen is Wagram een redelijk groot wijngebied. In totaal ligt er ongeveer 2.700 hectare aan wijngaarden. De wijngaarden in Wagram liggen verspreid over twee verschillende zones. Een klein deel van de wijngaarden ligt ten zuiden van de Donau en de meeste wijngaarden liggen ten noorden van de rivier. Het noorden staat juist bekend om zijn moeilijke ligging, maar ondanks dat slagen wijnboeren in Wagram er toch in om heerlijke aromatische rode wijnen te maken.


Klimaat en ondergrond in Wagram voor rode wijn


In Wagram heerst een continentaal klimaat dat zich kenmerkt door koude winters en warme zomers met invloeden van de Alpen. Het pannonische klimaat uit het zuidoosten van Europa zorgt voor de nodige warmte in Wagram, afwisselend met de koele lucht vanuit het Waldviertel. Hierdoor weten de druiven hun volledige rijpheid te bereiken en heerlijke aroma’s te ontwikkelen. Ook belangrijk is de invloed van de Donau, die een de temperatuur compenseert. Alles bij elkaar zorgt dit voor fruitigheid, kruidigheid, rijpheid en scherpheid in de rode wijnen uit Wagram.

Niet alleen het klimaat, maar ook de bodem biedt de beste omstandigheden voor de productie van rijke en aromatische rode wijnen. De bodem in Wagram bestaat vaak uit klei. Tot twintig meter dik bedekt de klei de ondergrond van zee-afzettingen en riviergrind. De wijnstokken kunnen hier diepgeworteld zijn om zichzelf in de hete, droge zomertijd te voorzien van voldoende water en minerale voedingsstoffen van de bodem.


Rode wijn: Blauwe druivensoorten in Wagram


De pinot noir druif wordt meestal in verband gebracht met de Bourgogne in Frankrijk, maar staat al sinds de twaalfde eeuw in Oostenrijk aangeplant. Ook in Wagram kom je de druif tegen, die hier beter bekend is als de blauer burgunder of spätburgunder.

Een andere druivensoort die staat aangeplant in Wagram is de blauburger, niet te verwarren met de blauer burgunder. De blauburger is een typische Oostenrijkse druif: het is een kruising tussen de portugieser en de blaufränkische druif, een kindje van de Oostenrijker Fritz Zweigelt. De blauburger in Wagram levert niet al te zware rode wijnen op met een aangename geur van rode bessen en vlierbessen.

Fritz Zweigelt kruiste eerder al de naar hem vernoemde zweigelt druif, die ook staat aangeplant in Wagram. De grote variatie aan inheemse druivensoorten in Wagram levert rode wijnen op met een eigen karakter. Gelukkig is er geen trend om meer internationaal bekende druivensoorten aan te planten. Wijnboeren in Wagram zijn trots op de kwaliteit van de inheemse druivensoorten.


Heerlijke rode wijn uit Wagram


In Wagram ben je aan het juiste adres als het gaat om rode wijn. Naast rode wijn van de pinot noir druif kun je ook genieten van rode wijn afkomstig van inheemse druivensoorten. Rode wijn van de blauburger druif uit Wagram is fruitig en vol van smaak. Deze rode wijn heeft een scherp, pittig karakter en laat een blijvende indruk achter op de tong. Blauburger ruikt naar viooltjes, maar doet ook denken aan zwarte bessen en wordt beschouw als zomerwijn. Vooral op milde zomeravonden drinkt de rode wijn lekker weg. De rode wijn uit Wagram past goed bij kaas, salade, pizza, gegrild vlees, hartige worstschotels en aardappel- en champignongerechten. De aanbevolen drinktemperatuur is 16 tot 18 graden.

Rode wijn van de zweigelt druif uit Wagram kan variëren van een jonge variant met tinten van jong rood fruit die lekker is om iets gekoeld te drinken, tot een vollere rode wijn met vergelijkbare aroma’s van rood fruit en gedroogde pruimen. Sommige van deze volle rode wijnen kunnen meer dan vijf jaar bewaard worden. De jonge variant van de zweigelt druif uit Wagram past bij koude gerechten zoals salades, gevogelte, lichte visgerechten, pasta en jonge kaas. De wat vollere en zwaardere rode wijn drinkt weer heerlijk weg bij stevige gebraden gerechten.