• Lorem ipsum

Witte wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk, een klein maar fijn wijnland. Oostenrijk heeft een rijke wijncultuur, die teruggaat tot de tijd van de Kelten en de Romeinen. Na een grootschalig wijnschandaal in 1985 liep de productie van wijn sterk terug. Inmiddels, na het flink aanscherpen

Toon:
Mehofer Grüner Veltliner Qualitatswein 1L - Witte wijn
Mehofer
Grüner Veltliner Qualitatswein 1L - Witte wijn
  • Smaak: Peer & Perzik
  • Land: Oostenrijk
  • Druif: Grüner Veltliner
€11,45
Direct leverbaar
Mehofer Roter Veltliner Klassik - Witte wijn
Mehofer
Roter Veltliner Klassik - Witte wijn
  • Smaak: Rood fruit & Soepel
  • Land: Oostenrijk
  • Druif: Roter Veltliner
€14,45
Direct leverbaar
Toon:

Witte wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk, een klein maar fijn wijnland. Oostenrijkse witte wijn heeft een rijke cultuur, die teruggaat tot de tijd van de Kelten en de Romeinen. Na een grootschalig wijnschandaal in 1985 liep de productie van wijn sterk terug. Inmiddels, na het flink aanscherpen van de Oostenrijkse wijn wet, neemt de populariteit weer toe. Er is de afgelopen jaren echte een enorme toename geweest in de waardering van de Oostenrijkse witte wijnen.

Oostenrijk heeft in totaal vier regio’s voor de Oostenrijkse witte wijn te weten: Neder-Oostenrijk, Steiermark, Burgenland en Wenen. De meeste wijngaarden voor de Oostenrijkse witte wijn bevinden zich op een hoogte van 200 tot 500 meter hoogte. Je vindt er een divers aantal ondergronden zoals van vulkaan, leisteen, löss, mergel, bruine aarde, leem en zandgronden.


Er worden voor de Oostenrijkse witte wijnen een aantal druivenrassen gebruikt de bekendste zijn: chardonnay, grüner veltliner, sauvignon blanc, riesling, welschriesling, müller-thurgau.

 

Geschiedenis van wijnland Oostenrijk


Na de val van het Romeinse rijk lieten de monniken in de middeleeuwen de Oostenrijkse witte wijn weer opbloeien. Veel Oostenrijkse witte wijn werd geëxporteerd naar het buitenland.

Door een groot wijnschandaal in 1985 kampten de Oostenrijkse wijnen lang met een reputatie. Enkele producenten hadden namelijk geknoeid met de wijn om aan de grote vraag naar goedkope zoete wijnen te voldoen. De export het jaar daarna daalde met meer dan 80%.

De Oostenrijkse regering schroefde de wijn wet stevig op. Tegenwoordig heeft Oostenrijk de strengste wijnwetgeving ter wereld en is de kwaliteit met sprongen vooruitgegaan.

Zo wordt iedere wijn nu chemisch-analytisch gekeurd en op kwaliteit beoordeeld voor hij gebotteld wordt. Iedere gecontroleerde fles krijgt een rood-wit-rood genummerd bandje op de fles.


Er worden in Oostenrijk zoete, rode en witte wijnen gemaakt met name de late oogst Oostenrijkse witte wijnen zijn zeer de moeite waard. 


Smaakvolle Oostenrijkse witte wijnen uit Neder-Oostenrijk


De wijngaarden van de streek Neder-Oostenrijk bevinden zich in het oosten van het land rondom de hoofdstad Wenen. Er worden in Neder-Oostenrijk in de verschillende sub-regio’s heerlijke Oostenrijkse witte wijnen gemaakt. Zo worden er heerlijke witte Oostenrijkse wijnen gemaakt langs de steile hellingen van de Donau in Wachau. Je vindt in Wachau heerlijke witte Oostenrijkse wijn van de riesling en grüner veltliner druiven. 

Iets verderop in Kremstal worden ook smaakvolle Oostenrijkse witte wijnen gemaakt hier vind je meer open vlakte die veel zonuren hebben. Witte Oostenrijkse wijn uit deze streek heeft vaak ook de vermelding Kremstal om aan te geven dat het een kwaliteit witte wijn is.

Weinviertel gelegen noordoostelijk van Wenen is verreweg het grootste gebied voor goede Oostenrijkse witte wijn. Witte wijn van de grüner veltliner druif heeft hier een iets peperige fruitsmaak. 

Heerlijke Oostenrijkse witte wijn uit Burgenland

Ook in Burgenland worden smaakvolle witte Oostenrijkse wijnen gemaakt. Met name het ras welsch -riesling niet te verwarren met de riesling wordt hier veel geteeld voor het maken van witte Oostenrijkse wijn die edel rotting heeft ondergaan. Deze witte wijnen worden met name rond de Neusiedlersee gemaakt waar in de herfst langs het ondiepe meer veel mist te vinden is die de edel rot ingang kan zetten. 

De Neusiedlersee zorgt ook voor voldoende warmte die voor een goede rijping van de druiven zorgt.

Fantastische witte Oostenrijkse wijn uit Steiermark

Dit gebied ligt in het zuidoosten van Oostenrijk en is veel heuvelachtiger dan de andere wijnregio’s van Oostenrijk. De vele steile hellingen en liggen op de uitlopers van de Alpen. Dit is een prachtige mooie wijnstreek voor Oostenrijkse witte wijn.

De bodem voor de Oostenrijkse witte wijn hier bestaat uit vulkanisch gesteente die heel erg vruchtbaar is. De witte wijnen zijn daardoor bijna allemaal zeer aromatische van smaak.

De streek wordt ook wel de Oostenrijks Toscane genoemd en dat is naast de mooie uitzichten ook te danken aan het klimaat dat hier al iets mediterraan is. Dit klimaat zorgt voor een lang groeiseizoen. De nabijgelegen Alpen hebben wel één belangrijk nadeel en dat zijn de hagelbuien die kort en zeer hevig kunnen zijn. Dit kan een druivenoogst dan ook compleet verwoesten.

In Steiermark worden de witte Oostenrijkse wijnen gemaakt van de welschriesling, sauvignon blanc, chardonnay en müller-thurgau.

Steiermark is qua subregio’s weer opgedeeld in drie regio’s namelijk Südoststeiermark, Weststeiermark en Südsteiermark. Deze laatste regio is wat ons betreft de meest interessante qua kwaliteitswijnen. Hij is ook de kleinste van de drie.

De witte Oostenrijkse witte wijn uit Steiermark zijn vaak fris en knisperend van smaak. Je vindt hier nagenoeg geen houtrijping van de Oostenrijkse witte wijnen. De nadruk ligt er op de frisheid. Een enkeling gebruikt wel houtrijping van voor de witte wijn. Er moet gezegd worden dat ook deze witte wijnen interessant zijn.

Interessante witte Oostenrijkse wijn uit Wenen

Wenen is de enige hoofdstad ter wereld met een eigen wijnregio. Deze wijnbouw traditie loopt al terug tot aan de middeleeuwen. De wijngaarden voor de Oostenrijkse witte wijn liggen in de buitenwijken van de stad. Er worden op grofweg 700 hectare druiven geteeld.

Er worden rondom Wenen verschillende witte Oostenrijkse wijnen gemaakt waarvan de mousserende wijnen het meest in het oog springen. 

Witte Oostenrijkse wijn van de Gemischter Satz

Normaal gesproken staan druivenplanten keurig in rijen aangeplant waardoor de wijnboer precies weet welk ras het is en welke wijn hij ervan kan maken. In en rondom Wenen is nu ook juist de traditie om mix wijn te maken. De verschillende druivensoorten stonden door elkaar heen aangeplant en maakte na de oogst gezamenlijk een blend die zorgde voor een unieke en soms ook heerlijke smaak.

De Oostenrijkse wijnwetgeving voor Oostenrijkse witte wijn

Ook in Oostenrijk is er een wijn wet die gebasseerd is op de Europese regelgeving rondom het maken van wijn. De Oostenrijkse wijn wet gaat echter nog een paar stappen verder en wordt gezien als de meest strenge wijnwetgeving van Europa. De Oostenrijkse wijnwetgeving lijkt in dat opzicht veel op de Duitse wijnwetgeving.

Zo heb je het basisniveau voor de OOStenrijkse witte wijn met de naam “Wein” dit zijn de basiswijnen die een vermelding hebben van de druif of jaartal en verder ongecompliceerd zijn.

Het tweede niveau voor de Oostenrijkse witte wijn is “Landwein” Deze witte wijn heeft op de fles ook een streekaanduiding waardoor de onderlinge verschillen kunnen worden erkend door de consument.

Qualitätswein is het derde niveau welke het specifieke gebied vermeld op de fles dit zijn zestien gebieden waarvan er zelfs acht een DAC hebben de Districtus Austriae Controllatus.

Prädikatswein is de hoogste kwaliteitsklasse deze witte Oostenrijkse wijnen hebben restricties en regels over de maximale opbrengst per hectare, de gebruikte druivenrassen en specifieke afgebakende productie gebieden.

Heerlijke wijn spijs combinaties met de Oostenrijkse witte wijnen

De Oostenrijkse witte wijnen hebben over het algemeen geen houtrijping ondergaan daarnaast zijn ze stevig, fris en hebben ze goed gebalanceerde zuren. Door deze karaktereigenschappen is het goed combineren met de Oostenrijkse witte wijn en vegetarische en oosterse gerechten. Smaken als koriander en gember kunnen ook goed overweg met de Oostenrijkse witte wijnen. Uiteraard doet de Wiener Schnitzel het ook super goed bij de heerlijke Oostenrijkse witte wijn.