• Lorem ipsum

Oostenrijk

Oostenrijk, een klein maar fijn wijnland. Oostenrijk heeft een rijke wijncultuur, die teruggaat tot de tijd van de Kelten en de Romeinen. Na een grootschalig wijnschandaal in 1985 liep de productie van wijn sterk terug. Inmiddels, na het flink aanscherpen

Toon:
Kloster am Spitz - Thomas Schwarz Spitzmühle – Grüner Veltliner
Kloster am Spitz - Thomas Schwarz
Spitzmühle – Grüner Veltliner
€11,95
Kloster am Spitz - Thomas Schwarz Muschelkalk Chardonnay
Kloster am Spitz - Thomas Schwarz
Muschelkalk Chardonnay
€16,95
Toon:

Oostenrijk

Wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk, een klein maar fijn wijnland. Oostenrijk heeft een rijke wijncultuur, die teruggaat tot de tijd van de Kelten en de Romeinen. Na een grootschalig wijnschandaal in 1985 liep de productie van wijn sterk terug. Inmiddels, na het flink aanscherpen van de Oostenrijkse wijnwet, neemt de populariteit weer toe.

  • Wijnland Oostenrijk in het kort
  • Druiven uit Oostenrijk
  • Oostenrijkse wijnclassificatie
  • Geschiedenis van wijnland Oostenrijk

Wijn uit Oostenrijk in het kort

  • 3 miljoen hectoliter wijn per jaar
  • Bekendste wijngebieden: Niederösterreich, Wenen, Burgenland, Stiermarken
  • Bekendste druiven: De belangrijkste witte druivensoorten zijn o.a. Grüner Veltliner, Welschriesling, Neuburger, Riesling, Weissburgunder (= Pinot Blanc), en Muskat-Ottonel. De belangrijkste rode druivensoorten zijn o.a. Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent en Blauer Portugieser.
  • Oostenrijk heeft de strengste wijnwetgeving ter wereld
  • 500 hectare aan wijngaarden

Oostenrijkse wijn classificatie

  • Wein: gewone tafelwijn
  • Qualitätswein / Prädikatswein: kwaliteitsindicatie op basis van suikergehalte
  • Landwein: gecontroleerde herkomst en beperkte productie
  • DAC (Districtus Austriae Controllatus): uit bepaalde regio’s met bepaalde druiven
  • Reserve: volle en krachtige wijn
  • Wachau: kwaliteitsniveau op basis van mostgewicht en alcoholgehalte

Geschiedenis van wijnland Oostenrijk

Na de val van het Romeinse rijk lieten de monniken in de middeleeuwen de wijnbouw opbloeien.
Veel wijn werd geëxporteerd naar het buitenland.

Door een groot wijnschandaal in 1985 kampten de Oostenrijkse wijnen lang met een reputatie. Enkele producenten hadden namelijk geknoeid met de wijn om aan de grote vraag naar goedkope zoete wijnen te voldoen. De export het jaar daarna daalde met meer dan 80%.

De Oostenrijkse regering schroefde de wijnwet stevig op. Tegenwoordig heeft Oostenrijk de strengste wijnwetgeving ter wereld en is de kwaliteit met sprongen vooruit gegaan.

Zo wordt iedere wijn nu chemisch-analytisch gekeurd en op kwaliteit beoordeeld voor hij gebotteld wordt. Iedere gecontroleerde fles krijgt een rood-wit-rood genummerd bandje op de fles.