• Lorem ipsum

Rode wijn uit Toscane

Dit wijngebied met enige naam en faam - om het voorzichtig uit te drukken - is gelegen aan de Middellandse Zee en is aan de andere kant gelegen aan de voet van de Apennijnen.

Toon:
Castello di Radda Chianti Classico - Rode wijn
Castello di Radda
Chianti Classico - Rode wijn
  • Smaak: Kersen & Vanille
  • Land: Italië
  • Druif: Sangiovese
€17,45
Direct leverbaar
Castello di Radda Granbruno Di Toscana - Rode wijn
Castello di Radda
Granbruno Di Toscana - Rode wijn
  • Smaak: Verfijnd & Kers
  • Land: Italië
  • Druif: Merlot
€12,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Toscane

Dit wijngebied met enige naam en faam - om het voorzichtig uit te drukken - is gelegen aan de Middellandse Zee en is aan de andere kant gelegen aan de voet van de Apennijnen. Dit beschermt de regio tegen extreme weersomstandigheden vanuit het binnenland van Italië. De regio Toscane is beroemd om zijn rode Toscaanse wijnen en zijn schitterende landschap. 

Er is in Toscane een rijke historie van cultuur te vinden in de steden Florence, Sienna, Pias, Livorno en Pisa. 

Enkele bekende rode Toscaanse wijnen uit de streek zijn de Chianti's, Brunello's en de Vino Nobile di Montepulciano rode wijnen. Er wordt van origine veel gewerkt met de toegestane druif Sangiovese. Dit is voor de Brunello wijnen nog steeds de verplichte druif om te gebruiken.

Sinds de jaren 60 zijn eigenwijze maar zeer kundige wijnmakers buiten de regels gaan werken van het DOC. Ze begonnen met de aanplant van Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah dit met groot succes. Je kent deze wijnen wellicht onder de naam "Super Tuscans"

Geschiedenis van de rode wijn uit Toscane

De geschiedenis van rode Toscaanse wijn gaat enkele eeuwen terug zo leefden zo’n 3000 jaar geleden het volk de Etrusken in de streek. Dit volk heeft ook de naam gegeven aan de streek omdat Toscane letterlijk betekend “Land van de Etrusken” Dit volk de Etrusken was redelijk ontwikkeld op de gebieden van cultuur en handel. Zo handelde de Etrusken in ijzer, graan, keramiek en druiven

De rode Toscaanse wijn zoals wij hem vandaag de dag kennen was dan misschien nog niet geboren de wijnbouw zorgde wel voor de infrastructuur en ervaring om in latere eeuwen door te groeien als wijnstreek van enige statuur. 

Nadat de Baron Bettino Ricasoli in het midden van de negentiende had bepaald dat rode Toscaanse wijn van de sangiovese druif moest zijn gemaakt kwam er langzaam wat meer lijn in de smaak van de Toscaanse wijn. 

Vandaag de dag kennen we zes wijnregio’s in Toscane elk met enige faam en bekendheid. Zo is er de Chiant, Chianti Classico, Vernaccia di San Gimignano, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano en Carmignano

De beste rode Toscaanse wijnen heten “riserva” deze Toscaanse wijn kan wel tot 5 jaar rijpen alvorens ze verkocht worden. 

Bijzonderheden van Toscaanse wijn

Aan de kust van Toscane worden ook rode Toscaanse wijnen gemaakt. De rode Toscaanse wijnen die aan de kust worden gemaakt hebben echter geen DOC Chianti, maar worden Supertuscans genoemd. Een bekend voorbeeld daarvan is de DOC Bolgheri deze wijnboeren wilde met andere Europese druiven wijn maken en dat mocht niet volgens de regels van de Toscaanse wijnbouw. 

Door de rode Toscaanse wijnen in eerste instantie als tafelwijn te verkopen kon de consument toch kennismaken met deze heerlijk rode wijnen. Momenteel wordt voor menig Supertuscan meer betaald dan voor een Chianti. 

Klimaatomstandigheden in Toscane

De wijnstreek Toscane bestaat voor een vijfde uit bergen en voor twee derde uit heuvels. Naast de wijngaarden zijn er in de streek ook olijfgaarde. 

Het bodemtype in de streek is zanderig, kalk en soms een mengeling van klei en stenen. De mooiste wijngaarden hebben een bodem van klei of kalkachtige rotsen (albarese genoemd)

In de heuvels is het heet en droog en in de herft moet de Toscaanse wijnboer goed opletten dat hij niet oogst tijdens de regen. Jaarlijks valt er ergens tussen de 600 en 900 milliliter aan regen.

Bijzonder smaakvolle Vin Santo wijn uit Toscane

Een lokale traditie is het maken van de zoete Vin Santo wijnen. Deze lokale traktatie is een wijn die gemaakt wordt van gedroogde druiven. Deze gedroogde druiven leveren een bijzondere en geconcentreerde wijn op. De rozijnen voor deze Toscaanse Vin Santo wijn worden na het drogen geperst en voor 4 tot 6 jaar bewaard in kleine vaten caratelli genaamd.

De witte druivensoorten Trebbiano en Malvasia worden gebruikt voor deze Toscaanse wijn.

De mooie rode Vino Nobile di Montepulciano wijnen

In het zuiden van Toscane ligt de wijnregio Vino Nobile di Montepulciano. De Toscaanse wijnen uit deze wijnstreek zijn zeer bekend in Nederland en dat is natuurlijk vanwege de prachtige kwaliteit van deze rode Toscaanse wijnen. In dit Toscaanse stadje wordt al zeker sinds de 8e eeuw Toscaanse wijn gemaakt. 

Het stadje zelf is een fraai Toscaans plaatje met nauwe straatjes en huisjes met de typische Toscaanse daken. Rondom dit fraaie dorp liggen de wijngaarden waar de lokale variant van de sangiovese de prugnolo gentile staat aangeplant. 

De rode Toscaanse wijn uit Nobile di Montepulciano is vol, rond en diep van smaak en kan doorgaans prima ouderen.

De smaakvolle rode Toscaanse wijnen uit Brunello di Montalcino

Op de heuvels van Sienna, de Colli, Senesi rond het stadje Montalcino staan de prachtige wijngaarden van de regio Montalcino. Anno 2020 dit de duurste wijnstreek ter wereld d.w.z. dat de druiven per hectoliter hier de hoogste prijs vangen. Tot voor kort was dit die andere mooie wijnstreek Piëmont in Noord-Italië.

De Montalcino rode wijnen zijn vanaf 1980 toegetreden tot de DOCG-klasse. De rode Toscaanse wijnen van di Montalcino zijn befaamd om een diepe granaatrode kleur en levendige fruitige aroma’s. Door de rijping op eikenvaten kunnen de Di Montalcino rode wijnen perfect ouderen.

Wist je dat?

In de Toscaanse wijnstreek Brunello heet de sangiovese druif niet sangiovese maar brunello. Dit komt omdat het een kloon is van de sangiovese druif (BS11)