• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Puglia

De streek Apulië waar Puglia ook in valt was in het verleden geen streek waar je kwaliteitswijnen vandaan kon importeren. De afgelopen 10 jaar is er gelukkig veel geïnvesteerd in nieuw wijnbouwtechnieken en modernere bereidingstechnieken hierdoor doet Pug

Toon:
Mottura Stilio, Primitivo di Manduria - Rode wijn
Mottura
Stilio, Primitivo di Manduria - Rode wijn
  • Smaak: Zwart fruit & Vanille
  • Land: Italië
  • Druif: Primitivo
€19,95
Direct leverbaar
Zensa Nero Di Troia Puglia IGP Bio - Rode wijn
Zensa
Nero Di Troia Puglia IGP Bio - Rode wijn
  • Smaak: Pruimen & Kaneel
  • Land: Italië
  • Druif: Nero di Troia
€14,45
Direct leverbaar
Zensa Primitivo Puglia IGP Bio - Rode wijn
Zensa
Primitivo Puglia IGP Bio - Rode wijn
  • Smaak: Kersen & Amandelen
  • Land: Italië
  • Druif: Primitivo
€14,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Puglia

De streek Apulië waar Puglia ook in valt was in het verleden geen streek waar je kwaliteitswijnen vandaan kon importeren. De afgelopen 10 jaar is er gelukkig veel geïnvesteerd in nieuw wijnbouwtechnieken en modernere bereidingstechnieken hierdoor doet Puglia wijn mee met de beste rode wijnen uit Italië. Een uitstekend voorbeeld hiervan zijn de rode wijnen van Mottura uit di Manduria. Zo kan de Stilio zich rekenen op een vaste schare trouwe klanten in West-Europa.

Geschiedenis van de Puglia wijn

De wijnstreek Puglia bekend van de rode Puglia wijn wordt ook wel Apulië genoemd. De streek is gelegen in het zuidoosten van Italië. De Puglia wijn traditie is ruim 4000 jaar oud zo waren de Grieken en de Feniciërs al verliefd op de lokale wijn. De Romeinen volgde deze liefde voor Puglia wijn. Helaas voor de Puglia wijn is na het verval van het Romeinse rijk er weinig aandacht meer geweest voor de Puglia wijnen. Enkele honderden jaren later is mede door de gunstige ligging van de streek de wijnbouw weer helemaal opgebloeid. 

De Franse wijnboeren kochten zelfs tot de jaren negentig graag extra druiven bij uit Puglia. De Puglia druiven werden in Frankrijk gebruikt om de eigen rode wijnen meer body te geven.

De streek Puglië is één van de weinige wijnstreken waar de Apenijnen niet doorheen lopen. De regio is dus vrij vlak en daardoor ook vrij heet in de zomer.

De prachtige wijnstreken van Zuid-Italië

De wijnstreek waar onder andere de Puglia wijn vandaan komt kent 4 wijngebieden te weten: Apulië, Bascilicata, Campania en Calabrië. Door de ligging aan de Adriatische zee en de middellandse zee kent de streek een zeeklimaat. De rode wijn uit Bascilicata worden op vulkanische ondergronden gemaakt van de aglianico wat een rokerige en vol kruidige wijn tot gevolg heeft.

Uit Calabrië komen bloemige en kruidige rode wijnen die wel wat lijken op Puglia wijn. Daarnaast staat deze streek toch bekend om zijn eenvoudige witte wijnen van de greco di bianco druif.

Bijzonderheden van Puglia wijn

In de wijnstreek Apulië worden vele rode wijn gemaakt. De streek is zelfs de grootste wijnproducent van Zuid-Italië. Er worden in Apulië heerlijke witte wijnen en rosé wijnen gemaakt, maar verreweg de meeste rode wijnen zijn de rode Puglia wijnen van onder andere de Primitivo druif.

Naast de primitivo druif wordt er hier ook rode wijn gemaakt van de negroamaro, Susumaniello en de malvasia nera. Deze rode wijn uit Puglia heeft aroma’s van bitterzoet fruit en aardse tonen. Een hele bekende wijnstreek is Manduria. De rode Puglia wijn Stilio Primitivo di Manduria is daar een goed voorbeeld van. Deze rode Puglia wijn is mits hij goed gemaakt is een echte krachtpatser met heerlijke kruidigheid en vanille tonen.

De belangrijkste Puglia wijnen komen uit de volgende DOC(G)’s, Gioia del Colle DOC, Primitivo di Manduria, Aleatico di Puglia en Castel del Monte DOC

De bekendste van de rode Puglia wijnen zijn die van de Primitivo druif. Je kan daarin vele kruidige aroma’s en gestoofd zwart fruit terugvinden welke in combinatie heerlijk zijn.

De bijzonderheden van de Primitivo druif

Deze hippe Italiaanse Primitivo druif is vrij donker van kleur en heeft een niet te hoge zuurgraad. Hij bevat afhankelijk van de leeftijd gemiddeld tot veel tannine’s. De tannine worden door het hete klimaat wel vrij rond van smaak. Er is in Puglia wijn van de primitivo druif altijd aroma van zwart fruit zoals bramen, bosbessen en pruimen te vinden. Ook kan je aroma’s van sandelhout, tabak, laurier, anijs en drop waarnemen. 

Wist je dat?

Dat de primitivo druif die veel Puglia wijn wordt gebruikt jarenlang als smaakversterker is gebruikt in Franse wijnen. Gelukkig wordt er anno nu toch veelal solo wijn van gemaakt. 

En dat..

Dat de Zinfandel druif die veel in Californië staat aangeplant dezelfde druif is. In Croatië heet deze weer anders namelijk Tribidrag

Advies bij de aankoop van heerlijke Puglia wijn

Puglia wijn is momenteel zeer intrek bij de Europese wijnliefhebber en geef ze eens ongelijk. De volle, kruidige en krachtige rode wijnen zijn heerlijke maaltijd begeleiders en doen het ook goed tijdens de borrel. Advies bij de aankoop van je Puglia wijn is bij Wijnhandel GrapeWine.nl zeer goed mogelijk je kunt daarvoor éénvoudig bellen, mailen of whatsappen met Arjan.

Wijn spijs met de rode primitivo Puglia wijn

Deze smaakvolle een tikje lompe rode Puglia wijn houdt van pittige smaken zoals salami. Bij een pizza laat de Puglia wijn zich ook graag zien. Heb je een houtgerijpte Puglia wijn denk dan ook eens aan de gegrilde barbecue gerechten. Echt een smaakbonbon.