• Lorem ipsum

Sauvignon Blanc

Toon:
Toon:

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc – [ soo-vin-jon bláh ]

 

  • Regionale verschillen in aroma’s
  • Hoe smaakt sauvignon blanc
  • Wat eet je bij sauvignon blanc
  • Details

 

De sauvignon blanc is een veelzijdige witte druif met een groenige schil. Deze druif wordt in veel landen verbouwd. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk (Loire).

Sauvignon Blanc is een voorouder van cabernet sauvignon. Deze druif ontstond in de 17de eeuw in West Frankrijk door een kruising van cabernet franc en sauvignon blanc.

Wijn gemaakt van sauvignon blanc ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op.

In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar SpanjeNoord-ItaliëNieuw-ZeelandChili, de Verenigde Statenen Zuid-Afrika. Daardoor zijn de verschillen in aroma’s, en smaken, zeer divers.
De smaak van Noord-Franse wijnen is soms knisperend droog, uit warmere gebieden is deze zachter.

In Frankrijk vindt men deze druif vaak in de zuivere wijnen van de LoireBordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: sancerre, menetou-salon en pouilly-fumé.

 

Regionale verschillen in aroma’s

 

 

Perzik – Canada en VS

Limoen – Loire – Frankrijk

Passievrucht – Nieuw Zeeland en Australië (pas aangeplant in 1973)

 

Hoe smaakt sauvignon blanc

Sauvignon heeft bite. Afhankelijk van waar hij vandaan komt, kan wijn van deze druif groen en grassig smaken. Of zachter en zoeter, naar nectarine en passievrucht. Maar door zijn tintelende zuren smaakt de sauvignon blanc altijd frissig.

Wat eet je bij sauvignon blanc

 

 

De frisse bite van sauvignon blanc past perfect bij gerechten met tomaten. Bijvoorbeeld salades met frisse groenten. En wat dacht je van Fattoush, een heerlijke Libaneese salade met sumak.
En natuurlijk, het zal je niet verbazen, gaat deze fijne wijn goed samen met vis en kip.

 

Details

Glas: Witte wijn glas

Temperatuur: IJskoud

Bewaren: Maximaal 2 jaar

Gemiddelde prijs: 5 – 10 euro

 

Ben je geïnteresseerd in mooie visuals over deze druivensoort? Bekijk hier onze Pinterest-borden.