• Lorem ipsum

Sauvignon Blanc

Toon:
Domaine Horgelus Colombard & Sauvignon Blanc - Witte wijn
Domaine Horgelus
Colombard & Sauvignon Blanc - Witte wijn
 • Smaak: Fruitig & Fris
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Sauvignon Blanc
€7,75
Direct leverbaar
Domaine Horgelus Gros manseng & Sauvignon blanc - Witte wijn
Domaine Horgelus
Gros manseng & Sauvignon blanc - Witte wijn
 • Smaak: Fruitig & Fris
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Sauvignon Blanc
€7,95
Direct leverbaar
Hacienda el Ternero La Pera D.O.C.a Rioja - Witte wijn
Hacienda el Ternero
La Pera D.O.C.a Rioja - Witte wijn
 • Smaak: Perzik & Citrus
 • Land: Spanje
 • Druif: Blend
€12,45
Direct leverbaar
-24%
Restanten Wit - Wijnpakket
Restanten Wit - Wijnpakket
 • Smaak: Fris & Fruitig
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Diverse
€99,00€75,00
Direct leverbaar
Sí Macabeo Sauvignon Blanc Organic - Witte wijn
Macabeo Sauvignon Blanc Organic - Witte wijn
 • Smaak: Limoen & Ananas
 • Land: Spanje
 • Druif: Blend
€7,95
Direct leverbaar
La Bodega de Pinoso Terros Vergel Blanco - Witte wijn
La Bodega de Pinoso
Terros Vergel Blanco - Witte wijn
 • Smaak: Fris & Fruitig
 • Land: Spanje
 • Druif: Blend
€8,95
Direct leverbaar
de Ladoucette Pouilly Fumé AOC - Witte wijn
de Ladoucette
Pouilly Fumé AOC - Witte wijn
 • Smaak: Witte bloemen & Exotisch fruit
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Sauvignon Blanc
€39,95
Direct leverbaar
Borthwick Sauvignon Blanc - Witte wijn
Borthwick
Sauvignon Blanc - Witte wijn
 • Smaak: Kruisbes & Ananas
 • Land: Nieuw-Zeeland
 • Druif: Sauvignon Blanc
€13,45
Direct leverbaar
Little Beauty Sauvignon Blanc Limited Edition - Witte wijn
Little Beauty
Sauvignon Blanc Limited Edition - Witte wijn
 • Smaak: Crispy & Passievrucht
 • Land: Nieuw Zeeland
 • Druif: Sauvignon Blanc
€24,95
Direct leverbaar
Delaunay The Holy Snail - Witte wijn
Delaunay
The Holy Snail - Witte wijn
 • Smaak: Citrus & Kruisbes
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Sauvignon Blanc
€12,95
Direct leverbaar
Pierre Martin Vigneron de Chavignol Sancerre Chavignol blanc - Witte wijn
Pierre Martin Vigneron de Chavignol
Sancerre Chavignol blanc - Witte wijn
 • Smaak: Complex & Groene appel
 • Land: Frankrijk
 • Druif: Sauvignon Blanc
€26,95
Direct leverbaar
Amayna Sauvignon Blanc - Witte wijn
Amayna
Sauvignon Blanc - Witte wijn
 • Smaak: Stuivig & Ananas
 • Land: Chili
 • Druif: Sauvignon Blanc
€17,45
Direct leverbaar
Toon:

Sauvignon Blanc

De sauvignon blanc is een veelzijdige witte druif met een groenige schil. Deze druif wordt in veel landen verbouwd. De oorsprong van de sauvignon blanc druif ligt in zuidwest Frankrijk (Loire).

Sauvignon Blanc is een voorouder van cabernet sauvignon. Deze druif ontstond in de 17de eeuw in West Frankrijk door een kruising van cabernet franc en sauvignon blanc.

Wijn gemaakt van sauvignon blanc ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de sauvignon blanc witte wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op.

In de 18e eeuw verspreidde de sauvignon blanc zich met emigranten naar SpanjeNoord-ItaliëNieuw-ZeelandChili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Daardoor zijn de verschillen in aroma’s, en smaken, zeer divers.
De smaak van Noord-Franse sauvignon blanc witte wijn is soms knisperend droog, uit warmere gebieden is deze zachter.

In Frankrijk vindt men deze druif vaak in de zuivere sauvignon blanc witte wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende sauvignon blanc witte wijnen van deze druif zijn: sancerre, menetou-salon en pouilly-fumé.

Het ontstaan van de Sauvignon Blanc druif

De oorsprong van deze druif komt uit de Franse Loirestreek. Al in 1534 werd de druif genoemd in de geschriften de naam die hij toen had was “Fiers”. Vanaf de 18e eeuw is de druif onder de naam sauvignon fumé of blanc fumé naar de Sancerre wijnstreek verhuisd in de Loire. Onderzoek naar de sauvignon blanc druif heeft aangetoond dat er een verwantschap is met de chenin blanc druif.

In ieder geval is één van de ouders van de sauvignon blanc druif de savagnin de tweede is tot op heden niet bekend. De sauvignon blanc is op zijn beurt weer één van de ouders van cabernet sauvignon druif.

Sauvignon blanc witte wijn uit Nieuw- Zeeland

Er wordt nog niet eens zo heel lang Sauvignon Blanc wijn gemaakt in Nieuw- Zeeland, maar in het Europese wijn schap is deze niet meer weg te denken. Een typische sauvignon blanc wijn uit Nieuw- Zeeland verrast met een aangenaam aroma van kruisbessen, passievruchten, meloen en grapefruit. Daarnaast zullen de zuren nooit overheersen en prachtig het geheel tot elkaar brengen.

Prachtige Sauvignon Blanc witte wijn uit Frankrijk

Sauvignon blanc witte wijn en Frankrijk zijn als stokbrood en Frankrijk. Deze prachtige druif geeft zeer goede resultaten bij het maken van wijn en daarom heeft ook deze druif net als de Chardonnay druif zijn weg gevonden naar de vele plekken van deze aarde waar wijn gemaakt wordt. 

Franse Sauvignon Blanc witte wijn heeft altijd wel iets grassig en een fris zuurtje. Hoe de Sauvignon Blanc druif vervolgens opgevoed wordt maakt ook uit voor de smaak. Zo zijn de Pouilly- Fumé sauvignon blanc witte wijn vaak ook op houtgerijpt hierdoor krijgen ze meer houtaroma’s bijvoorbeeld vanille.  

In de Bordeaux vinden we ook Sauvignon Blanc wijn. Lokaal wordt de druif gebruikt in een blend met de sémillion druif. Deze combinatie geeft spannende resultaten met aroma’s van: perzik, citroen, honing en kruisbessen.

Er vindt ook houtopvoeding plaats met de witte sauvignon blanc wijnen deze sauvignon blanc wijn heeft vaak aroma’s van brioche en vanille.

Naast de Bordeaux wordt er ook in Bergerac geblend met de sauvignon blanc druif. In de Languedoc worden wel weer veel mono cépages gemaakt. De sauvignon blanc druiven groeien daar wel op koele beschutte plekken omdat er anders een te logge sauvignon blanc wijn zou ontstaan.

Twee beroemde Sauvignon Blanc wijn regio’s

Pouilly-Fumé

Op de oostelijke oever van de Loire vlak bij het dorpje Pouilly-sur-Loire vind je diverse wijngaarden van de sauvignon blanc druif. De ondergrond waarop deze druiven groeien is rijk aan klak en vuursteen. De witte Sauvignon Blanc wijnen die hier gemaakt worden zijn fris, droog en aromatisch.

Je kan in de neus aroma’s van: kruisbessen, bloemen, perziken en soms asperges herkennen.

Sancerre 

Een stukje verderop gelegen van het dorp Pouilly sur Loire ligt op de andere rivieroever het dorp Sancerre. Op een kalkrijke ondergrond plant men hier sauvignon blanc druiven aan voor de beroemde Sancerre witte wijn. 

De Sancerre wijnen zijn droog, sappig, fruitvol en aromatisch. Je kan deze heerlijke Sauvignon Blanc wijn combineren met geitenkaas. Er worden naast de witte Sauvignon Blanc wijnen ook rode wijnen gemaakt van Pinot Noir druif.

Smaakvolle Sauvignon Blanc witte wijn uit de rest van de wereld

In Italië worden met succes heerlijke Sauvignon Blanc witte wijnen gemaakt in de streken Friuli-Venezia Giulia en Trentino-Alto Adige. De Sauvignon Blanc witte wijn uit deze streken zijn fris wijnen met aroma’s van limoen, grapefruit en passiefruit soms vind je ook wat aroma’s van vuursteen terug.

In het Spaanse Rueda vind je ook al enige jaren sauvignon blanc druiven deze wordt aldaar vaak gemengd met de inheemse verdejo druiven.

Duitsland is de laatste twee decennia ook bezig om de Sauvignon Blanc wat blijvender te introduceren. Met name in de Pfalz, Rheinhessen en Baden vindt je mooie exemplaren die veelal lokaal gedronken worden. Wellicht dat we in de nabij toekomst meer Sauvignon Blanc witte wijn uit Duitsland kunnen verwachten. Wij houden het voor je in de gaten.

Chileense Sauvignon Blanc witte wijn is een waar begrip in Europa. Naast de Carmenere wijnen zijn dit wellicht wel de meest beroemde wijnen uit Chili. Door de koelte ’s-Nachts krijg je heerlijk frisse Sasuvignon Blanc witte wijn die knisperend is met aroma’s van gras, kiwi, grapefruit en limoen.

Noord- Amerika heeft geen grote teelt van de sauvignon blanc druif. Wel kan hij hier prima groeien in de koelere gebieden van Californië. Door de voorliefde van vanille aroma’s hebben de sauvignon blanc witte wijnen hier vaak iets houtrijping ondervonden. Hierdoor worden ze voor de Europese consument vaak te log.

Zuid-Afrika met al zijn diversiteit in landschappen en klimaatzones is fijne plek om Sauvignon blanc witte wijn te maken. Er is hier overeenkomst met de Nieuw- Zeeland Sauvignon blanc wijn.

Ook in Australië vindt je prachtige Sauvignon Blanc witte wijn. Doordat Australië zo’n wijdverbreid land is kunnen er zeer veel verschillen zijn in de Sauvignon Blanc wijn uit dit land. Zo kan je aroma’s van groene kruiden, gras, citroen, en kruisbessen terugvinden in de Sauvignon
Blanc wijn uit Australië.

Door het succes van Sauvignon Blanc wijn uit Australië zijn ze momenteel de best verkochte witte wijnen uit het land.

Hoe smaakt sauvignon blanc

Sauvignon blanc wijn heeft bite. Afhankelijk van waar hij vandaan komt, kan wijn van deze druif groen en grassig smaken. Of zachter en zoeter, naar nectarine en passievrucht. Maar door zijn tintelende zuren smaakt de sauvignon blanc witte wijn altijd fris.

Wijn spijs met sauvignon blanc witte wijn

De frisse bite van sauvignon blanc past perfect bij gerechten met tomaten. Bijvoorbeeld salades met feta, geitenkaas of frisse groenten. En wat dacht je van Fattoush, een heerlijke Libaneese salade met sumak. En natuurlijk, het zal je niet verbazen, gaat sauvignon blanc witte wijn goed samen met vis en kip.