• Lorem ipsum

Muscadet

De druif de muscadet en de gelijknamige witte wijn komt uit het wijngebied in en om Nantes vlak bij de monding van de Loire in de Atlantische oceaan. De witte Muscadet wijnen die hier gemaakt worden zijn vaak heel droog en kunnen gerechten met schelpdiere

Toon:
Bodegas Camilo Castilla Moscatel Dulce – Goya 2 Jaar Gerijpt - Witte wijn
Bodegas Camilo Castilla
Moscatel Dulce – Goya 2 Jaar Gerijpt - Witte wijn
  • Smaak: Rozijnen & Koekkruiden
  • Land: Spanje
  • Druif: Muscaat
€9,95
Direct leverbaar
Toon:

Muscadet

De druif de muscadet heeft naast deze naam nog een bekende naam namelijk de Melon de Bourgogne. De naam Bourgogne doet vermoeden dat hij uit deze streek van origine afkomstig is en dat klopt ook. Tot het begin van de 18e eeuw werd deze druif dan ook volop verbouwd in de Bourgogne. 

Door de strenge winter van 1709 werden in het Loire dal zoveel wijnstokken vernietigd dat er werd uitgekeken naar een druiven ras uit Frankrijk die resistenter was voor strenge vorst. Dat werd uiteindelijk de Melon de Bourgogne. 

De muscadet witte wijn uit de Loire is een lichte droge witte wijn die aroma’s heeft limoen, Citroen, groene appel, peer een zeeschelp.

De Muscadet groeit alleen in het gebied tussen Nantes en de Atlantische oceaan. De droge witte wijnen van de muscadet komen uit 4 gebieden met herkomstbenamingen te weten: Muscadet, Muscadet Sèvre et Maine, Muscadet Coteaux de la Loire en Muscadet Côtes de GrandLieu.

Sinds 2007 is er ook muscadet aangeplant in Oregan (VS), de druif wordt daar kortweg melon genoemd en heeft nog geen grote repuatie weten op te bouwen.

Geschiedenis van de Muscadet witte wijn

Uit een akte van de Romeinse keizer Probus zou blijken dat er in de 3e eeuw wijnbouw plaats vondt in de Loire. De strenge winter van 1709 verwoeste zoveel inheemse druivenstokken dat er een nieuwe druif nodig was in de Loire en dat werd de Muscadet.

Bijzonderheden van de Muscadet druif

De druif de muscadet en de gelijknamige witte wijn komt uit het wijngebied in en om Nantes vlak bij de monding van de Loire in de Atlantische oceaan. De witte Muscadet wijnen die hier gemaakt worden zijn vaak heel droog en kunnen gerechten met schelpdieren en vis heerlijk begeleiden. Je zal gelukkig geen te zware Muscadet witte wijnen vinden omdat er bij wet is geregeld dat de witte muscadet wijnen maximaal 12% alcohol mogen bevatten.

De streek waar de muscadet witte wijn wordt gemaakt ligt voor het grootste deel in het departement Loire-Atlantique. In de streek zijn zo’n 13.000 hectare wijngaarden met de Muscadet druif. De wijngaarden liggen voornamelijk aan de zuidkant van de Loire. De witte mucadet wijn wordt altijd voorzien van de tekst Pays Nantais.

Sur Lie

De witte muscadet wijn die de term sur lie mag toevoegen op haar fles heeft na de gisting in elk geval de winter doorgebracht met de dode gistcellen en de droesem. Pas na 1 maart, maar voor 30 november moeten de witte muscadet wijnen gebotteld worden. De periode op de Lies zorgt ervoor dat de muscadet witte wijn een complexere aroma ontwikkeld wat voor meer smaak zorgt.

Heerlijke muscadet premier cru witte wijn

65 wijngemeenten mogen sinds 2011 het predicaat “premier cru” voeren. Deze “Cru Communal” moet aan strenge eisen voldoen. De druivenstokken moeten bijvoorbeeld minimaal 6 jaar oud zijn. Het rendement van muscadet premier cru witte wijn mag niet meer dan 45 hectoliter per hectare verdragen.

In tegen overstelling tot de “normale” Sur Lie” witte muscadet wijnen moet de wijn 18 tot 36 maanden “Sur Lie” op de droesem rijpen. Door niet te veel sap te persen en alleen dus het meest geconcentreerde sap de gebruiken voor de muscadet witte wijn kunnen deze witte wijnen echt spectaculair zijn van smaak.

De wijngemeente waar deze premier cru witte wijnen gemaakt worden zijn: Le Pallet, deze gemeente is gelegen op de rechteroever. Deze gemeente ligt in een iets warmere streek waardoor de oogst iets eerder is. De poreuze bodem van deze streek bestaat uit gneis en gabbro. De wortels van de wijnstokken kunnen daarom makkelijk diep in de bodem rijken en daar hun mineralen vinden.

De witte wijn uit Le Pallet is zeer aromatische met tonen van bloemen en fruit. Er worden zo’n 65.000 flessen gemaakt.

De wijnregio Gorges ligt aan beide zijde van de rivier en brengt druiven voort die vaak later in het seizoen worden geoogst. De witte muscadet wijnen uit Gorges rijpen 2 jaar alvorens ze heerlijke aroma’s van gedroogde vruchten en peer voortbrengen. 

Er worden zo’n 130.000 flessen op jaarbasis gemaakt van deze witte muscadet wijnen.

De wijnregio Clisson ligt vlak bij de zijrivier de Moine. De bodem in Clisson is voornamelijk van graniet wat voor een goede waterdoorlating zorgt. De witte muscadet wijn uit deze streek moet minimaal 2 jaar rijpen alvorens hij op de markt mag komen.

Moeilijke druif die Muscadet

De Muscadet druif is voor wijnboeren geen walk in the park. Het is een ware diva die alleen het beste qua verzorging wil hebben. De muscadet is wel een perfecte doorgever van mineralen uit het terroir waar hij groeit. De muscadet groeit veelal op arme en kalkrijke ondergrond hierdoor moet de druif flink werken wat mooie en smaakvolle druiven tot gevolg heeft.

Op wijnreis naar de Muscadet wijnregio Nantes

Wil je eens de streek bezoeken van de Muscadet witte wijn dan kan dat natuurlijk. We raden aan om een hotel in de stad te zoek of als je ze kan vinden een leuke BB in de omliggende dorpen. Vanuit daar kan je perfect de regio van de Muscadet witte wijn gaan ontdekken.

De stad Nantes is de zesde stad van Frankrijk en is anno nu vrij hip met leuke restaurantjes met heerlijke visgerechten en natuurlijk de bijpassende Muscadet witte wijnen.

De middeleeuwse wijk Bouffay is wat ons betreft een echt moetje wanneer je naar de Muscadet hoofdstad van de wereld reist.

Wist je dat?

Het Loire dal de enige streek is waar de Melon de Bourgogne ofwel de muscadet druif groeit.

Advies bij het kopen van muscadet witte wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl adviseert jou graag bij de keuze van de ideale muscadet witte wijn. Muscadet witte wijn is geen standaard slobber wijn en is daarom bij uitstek geschikt voor het paren bij gerechten. Visgerechten zoals schaal en schelpdieren zijn onze eerst keus deze combinatie brengt je echt naar hogere sferen.

Heerlijke wijn spijs combinaties met de muscadet witte wijn

Muscadet witte wijn kan je heerlijk combineren met oester, mosselen en langoustines. Wanneer je deze gerechten met een romige saus begeleidt is dat geen enkel probleem de Muscadet witte wijn blijft overeind.