• Lorem ipsum

Rode wijn

Toon:
Toon:

Rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van druiven met een rode of blauwe kleur. De verzamelnaam is ‘blauwe druiven’.

De kleur van de rode wijn ontstaat doordat de wijnmaker tijdens het fermenteren de schilletjes in het nog kleurloze sap laat zitten. Hoe langer de wijnmaker de schilletjes in contact met het sap laat, hoe donkerder de rode wijn zal worden. Hoe sterker deze sterker van smaak wordt.
De kleur van de schilletjes maakt dus de rode wijn.

Tannine
De schilletjes zorgen ook voor tannine. Tannine?
Je kent het wel, wanneer je een druifje met pit eet…. die wrangere smaak daarvan kan je vergelijken met de smaak van tannine. Tannine vormt het belangrijkste verschil tussen rode en witte wijn.

De wijnstijlen van GrapeWine

Op deze website werken we met verschillende wijnstijlen, van licht en fris tot vol en expressief.
Staat jouw favoriete wijn bij de verkeerde wijnstijl? Dat is dan een uitzondering op de regel zeggen we dan maar.

Wij hebben al onze rode wijnen verdeeld over categorieën;

  • Fruitig – Fruitige rode wijn is vaak wat doorschijnend van kleur, met parfumrijke aroma’s en hebben een matig hoge zuurgraad.
  • Soepel – soepele rode wijn heeft vaak aroma’s van rood fruit en laten zich goed combineren met tal van gerechten.
  • Stevig – Stevige rode wijn heeft meestal een hoog tannine gehalte en een robijnrode kleur. Aroma’s van rood fruit zijn kenmerkend voor dit type wijn.


Tip

Drink rode wijn op kamertemperatuur. Maar wist je dat de term ‘kamertemperatuur’ uit de middeleeuwen komt? De kamers in de woningen toen, waren veel koeler dan nu.

Het is daarom belangrijk om bij rode wijn te letten op de maximale temperatuur.

Doorgaans is dit 16 tot 18 graden. Bij een jonge rode wijn kan dit zelfs 12 graden zijn.


Wil je hierover advies? Bij al onze wijnen geven wij aan op welke temperatuur je de wijn het beste kan drinken.
Twijfel je nog? App Arjan gerust, hij geeft je graag advies.