• Lorem ipsum

Pinot Gris

Toon:
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Gris+ - Witte wijn
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Gris+ - Witte wijn
 • Smaak: Wit fruit & Fris
 • Land: Nederland
 • Druif: Pinot Gris
€21,45
Direct leverbaar
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Barrique - Witte wijn
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Barrique - Witte wijn
 • Smaak: Delicaat & Romig
 • Land: Nederland
 • Druif: Pinot Gris & Pinot Blanc
€34,95
Direct leverbaar
Borthwick Pinot Gris - Witte wijn
Borthwick
Pinot Gris - Witte wijn
 • Smaak: Peren & Fris
 • Land: Nieuw-Zeeland
 • Druif: Pinot Gris
€13,45
Direct leverbaar
Neiss That’s Neiss – Witte wijn
Neiss
That’s Neiss – Witte wijn
 • Smaak: Citrus & Boterig
 • Land: Duitsland
 • Druif: Blend
€17,45
Direct leverbaar
Giol Pinot Grigio - Witte wijn
Giol
Pinot Grigio - Witte wijn
 • Smaak: Fris & Citrus
 • Land: Italië
 • Druif: Pinot Grigio
€11,95
Direct leverbaar
Dissegna Vini Pinot Grigio - Witte Wijn
Dissegna Vini
Pinot Grigio - Witte Wijn
 • Smaak: Peer & Appel
 • Land: Italië
 • Druif: Pinot Grigio
€10,95
Direct leverbaar
Toon:

Pinot Gris

We associëren de pinot gris met witte wijn. Maar de druif oogt grijs-rood. De roze zweem wordt in Frankrijk “gris” genoemd.

De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige druif, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft. Bovendien wordt de pinot gris in een groot aantal verschillende landen verbouwd. Deze druif staat ook bekend onder de namen malvoisie, grauburgunder, ruländer (DL) en szürkebarát (Hongarije).

Deze druiven hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.

In koele gebieden is de groei van de druif een uitdaging. De pinot gris heeft compacte trossen, wat ze kwetsbaar maakt voor rotting. Vooral als regenwater tussen de druiven blijft zitten.

Regen in het najaar wordt door de wijnboeren van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat men de druif tamelijk vroeg gaat plukken. De druiven hebben zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutralere wijnen als resultaat.

In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft.
Pinot Grigio witte wijnen uit Italië zijn vaak droger, lichter en fris met een mineraal karakter. Gebieden

De pinot gris is waarschijnlijk een mutatie van de 'Pinot Noir' uit Frankrijk. Vanuit de Bourgogne werd deze druif door kloosterlingen naar andere landen gebracht.
Na de Tweede Wereldoorlog ontstond pinot gris, als pinot grigio, in Italië. De vele landen, maken vele smaken;

Mineralig en droog – Pinot Grigio uit Italië, met tonen van citrus en zout
Fruitig en droog – Deze stijl vinden we voornamelijk in de VS en de VS
Fruitig en zoet – Pinot Gris uit de Elzas biedt aroma’s van citroen, perzik en honing

Verschillende Pinot's

Pinot Gris is een van de vier meest gebruikte Pinot:

Pinot Blanc – Een witte wijndruif;

Pinot Gris – Een grijs-paarse druif voor witte wijn en rosé;

Pinot Noir – Een zwarte druif voor rode wijn en rosé;

Pinot Meunier – Een zwarte druif die voornamelijk wordt gebruikt voor champagne.

Heerlijke Italiaanse Pinot Gris wijn

Deze heerlijke druif heeft zijn bekendheid met name te danken aan de Italiaanse Pinot Grigio witte wijnen. Met name de Pinot Gris wijn uit de regio Friuli-Venezia Giula (Venetië) is inmiddels een graag geziene gast op het terras in de zon of natuurlijk in de tuin. 

De bekendheid van de Pinot Gris wijn is niet helemaal vreemd. Het smaakprofiel is nl. altijd fris en zal niet zo snel vervelen. De pinot gris druif heeft verder van nature niet al te veel suikers en ook niet te veel zuren. Hierdoor is Noord- Italië ook zo’n prachtig gebied voor deze druif.

Hoe smaakt Pinot Grigio witte wijn?

In elk gebied op de wereld geeft de pinot gris zijn eigen smaak. Dat is opmerkelijk veel druiven hebben nl. altijd wel één dominant kenmerk als gaat om smaak en/of aroma.

Een Pinot Grigio witte wijn is normaal gesproken zacht en soepel van smaak. De zuurgraad zal normaal gesproken gemiddeld zijn. De aroma’s van diverse fruitsoorten, kruiden en bloemen kan je ook zeer zeker verwachten in de Pinot Gris wijn.

De fruitsmaken die je zeker kan terugvinden zijn: peer, perzik, limoen, nectarine en citroen. Afhankelijk waar ter wereld de pinot gris groeit kan je ook honingachtige aroma’s terugvinden in de smaak.

De Franse Pinot Gris wijnen hebben in tegenoverstelling tot de Italiaanse Pinot Gris wijnen een iets zoeter en honingachtige smaakprofiel. Italiaanse Pinot Grigio witte wijn is doorgaans wat droger.

In de regel is het zo dat landen met een warmer klimaat andere Pinot Grigio wijn geeft dan landen met een koeler klimaat.

In Italië zal de Pinot Grigio witte wijn vaak wat lichter qua structuur zijn en overheersen de citroen aroma’s. De zuurgraad van Italiaanse Pinot Grigio witte wijnen is gemiddeld dan ook weer hoger.

Franse Pinot Grigio wijn uit bijvoorbeeld de Elzas zal weer wat voller aanvoelen in de mond. Er kunnen daarnaast honing aroma’s terug te proeven zijn en ook iets bloemigs. 

De Duitse Pinot Grigio wijn is volle van smaak met iets zoetigs en een fijne gebalanceerde zuurgraad.

De Nederlandse Pinot Gris wijn uit Zeeland is daarnaast een wijn met aroma’s van alle drie van de landen hierboven. Iets zoetigs, wit fruit en een rozijntje.

Wat is het verschil tussen pinot grigio en pinot gris?

Deze twee druiven worden dikwijls door elkaar gehaald. Eigenlijk zijn het twee dezelfde druiven die in Frankrijk en Italië een niet andere naam gekregen hebben.

De Franse Pinot Gris zal meer fruit in de aroma’s geven waar een Italiaanse Pinot Grigio meer bekend zal staan om zijn citroenachtige aroma’s. Frisheid!

Smaakvolle Pinot Gris witte wijn uit de Elzas

Je zal nergens op de wereld zulke rijke Pinot Gris wijn vinden als in de Elzas. Met aroma’s van fruit, kruiden en bloemen is een glas Pinot Gris wijn uit de Elzas echte een fijn glas wijn.

Je kan Pinot Gris wijn uit de Elzas ook goed inzetten als het gaat om smaak te combineren met gerechten. Of je zoet of pittig eten hebt een Elzas Pinot Gris wijn kan altijd.

De wijnstreek Elzas is gelegen in twee Franse departementen nl. Bas-Rhin & Haut- Rhin. In totaal wordt er op zo’n 15.500 hectare aan wijngaarden druiven verbouwd.

De bodem in de Elzas kent een enorme variatie zo kan je elke paar kilometer wel weer wat anders tegenkomen. Onder andere kalk, leisten, mergel en graniet geven prachtige voedingsrijke bodems voor de lokale druiven.

Door de Vogezen worden de wijngaarden met daarop de pinot gris druiven afgeschermd van een overdaad aan regen. Net als in de Duitse wijnstreken die in het verlengde liggen zijn de temperaturen hier relatief warm en uitstekend voor het verbouwen van bijvoorbeeld de heerlijke Pinot Gris wijnen.

Tot 2005 had de Pinot Gris druif nog een andere naam nl. Tokaj. Dit is echter niet meer toegestaan vanwege de verwarring die ontstond met de Hongaarse Tokaji wijnen.

Heerlijke wijn spijs combinaties met de Pinot Grigio witte wijn

Je kan Pinot Grigio witte wijn heerlijk combineren met gerechten zoals mosselen, salades en kip. Heel divers dus. Denk ook aan gegrilde groenten, witvis of zeebaars. Een vegatarische Paella is ook een echte aanrader.