• Lorem ipsum

Pinot Gris

Toon:
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Gris+ 2018
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Gris+ 2018
€15,95
De Kleine Schorre Schouwen D®uiveland Barrique 2018
De Kleine Schorre
Schouwen D®uiveland Barrique 2018
€19,95
Neiss Pinot Grigio 2017
Neiss
Pinot Grigio 2017
€10,75
Borthwick  Borthwick Pinot Gris
Borthwick
Borthwick Pinot Gris
€12,95
St. Michael-Eppan Pinot Grigio Classico 2018
St. Michael-Eppan
Pinot Grigio Classico 2018
€15,95
Toon:

Pinot Gris

Pinot Gris  – [ pie-noo grie ]

 

  • Gebieden

Landen
Verschillende Pinot's

  • Landen
  • Aroma's
  • Wat eet je bij pinot gris
  • Details

We associëren de pinot gris met witte wijn. Maar de druif oogt grijs-rood. De roze zweem wordt in Frankrijk “gris” genoemd.

De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige druif, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft. Bovendien wordt de pinot gris in een groot aantal verschillende landen verbouwd . Deze druif staat ook bekend onder de namen malvoisie, grauburgunder, ruländer (DL) en szürkebarát (Hongarije).

Deze druiven hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.

In koele gebieden is de groei van de druif een uitdaging. De pinot gris heeft compacte trossen, wat ze kwetsbaar maakt voor rotting. Vooral als regenwater tussen de druiven blijft zitten.

Regen in het najaar wordt door de wijnboeren van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat men de druif tamelijk vroeg gaat plukken. De druiven hebben zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutralere wijnen als resultaat.

In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft.
Pinot Grigio-wijnen uit Italië zijn vaak droger, lichter en fris met een mineraal karakter.


Gebieden

De pinot gris is waarschijnlijk een mutatie van de 'Pinot Noir' uit Frankrijk. Vanuit de Bourgogne werd deze druif door kloosterlingen naar andere landen gebracht.
Na de Tweede Wereldoorlog ontstond pinot gris, als pinot grigio, in Italië. De vele landen, maken vele smaken;

Mineralig en droog – Pinot Grigio uit Italië, met tonen van citrus en zout
Fruitig en droog – Deze stijl vinden we voornamelijk in de VS en de VS
Fruitig en zoet – Pinot Gris uit de Elzas biedt aroma’s van citroen, perzik en honing

 

Verschillende Pinot's

Pinot Gris is een van de vier meest gebruikte Pinot:

Pinot Blanc – Een witte wijndruif;

Pinot Gris – Een grijs-paarse druif voor witte wijn en rosé;

Pinot Noir – Een zwarte druif voor rode wijn en rosé;

Pinot Meunier – Een zwarte druif die voornamelijk wordt gebruikt voor champagne.


Landen

Voornamelijk: Italië – Duitsland – Frankrijk – Hongarije - VS

 

Aroma’s

Citroen – Appel – Meloen – Nectarine - Perzik

 

Wat eet je bij pinot gris

Combineer deze frisse wijn met lichte gerechten. Zoals bijvoorbeeld salades, vis of een pasta gerecht.

 

Details

Glas: Witte wijnglas

Temperatuur: IJskoud

Bewaren: Maximaal 5 jaar

Gemiddelde prijs: 10 – 15 euro

 

Ben je geïnteresseerd in mooie visuals over deze druivensoort? Klik hier om onze Pinterest-borden te bekijken.