• Lorem ipsum

Moezel

Wie kent deze wijnstreek niet? Gelegen op slechts vier uur rijden van de verste uithoeken van Nederland is de Moezel wijnstreek voor menig Nederlander een gebied wat graag bezocht wordt. Uit de Moezel komen enkele van Duitsland meest gerenommeerde witte w

Toon:
Lorch Klostergold Literfles AWG - Witte wijn
Lorch Klostergold
Literfles AWG - Witte wijn
  • Smaak: Zoet & Fruitig
  • Land: Duitsland
  • Druif: Riesling
€6,45
Direct leverbaar
Schmitt Söhne Liebfraumilch Miss Schmitt - Witte wijn
Schmitt Söhne
Liebfraumilch Miss Schmitt - Witte wijn
  • Smaak: Groene Appel & Zoetje
  • Land: Duitsland
  • Druif: Riesling
€6,45
Direct leverbaar
Toon:

Moezel

Wie kent deze wijnstreek niet? Gelegen op slechts vier uur rijden van de verste uithoeken van Nederland is de Moezel wijnstreek voor menig Nederlander een gebied wat graag bezocht wordt. Uit de Moezel komen enkele van Duitsland meest gerenommeerde witte wijnen vandaan. 

De witte Moezelwijn kan elegant, pikant en aromatisch van smaak zijn. Zelfs de zoete witte wijn uit de Moezel is tegenwoordig bijzonder smaakvol en elegant. 

De geschiedenis van witte wijn uit de Moezel

De wijnbouw in de Moezel kent een lange geschiedenis die helemaal teruggaat naar Karel de Grote. Zo had Karel de Grote al wijnwetgeving bedacht en wisten ze toen ook al welke druiven op welke helling de beste witte Moezel wijn gaf. Daarnaast was er zelfs voor de handelaren van de Moezel witte wijnen regelgeving opgesteld zodat de kwaliteit van de Moezel wijn niet minder zou worden alvorens hij bij de klant zou arriveren. 

In 1600 piekte de wijnbouw in de Moezel er werd toen gemiddeld zo’n 120 liter per dag per persoon genuttigd van deze mooie witte wijn. Ook ver buiten Duitsland was de witte Moezel wijn erg gewaardeerd. Destijds was er ruim 300.000 hectare aan wijnbouwareaal in de Moezel. Momenteel is dat een stuk minder en ligt de nadruk meer op minder witte Moezel wijn die beter is.

Dat oorlogen slecht voor de handel zijn bleek wel in de 17e eeuw de productie stortte in daarnaast krijgen we te maken met een kleine ijstijd die ook de wijnbouw geen goed deed. Begin achtiende eeuw kende de witte Moezel wijn weer een weder opstanding met een hoofdrol voor de riesling druif. Hoog op de hellingen langs de Moezel gaf de Riesling druif fantaschtisch resultaten die op de dag van vandaag erkent en herkend worden.

De druifluis gooide in de tweede helft van de negentiende eeuw opnieuw roet in het eten. Deze druifluis verwoeste in geheel Europa bijna alle wijnstokken met dramatische gevolgen voor de productie van de Moezel witte wijn. 

Kwaliteit in opkomst

Begin van de jaren negentig kregen steeds meer wijnboeren van de witte Moezel wijn in de gaten dat de kwaliteit in de toekomst het verschil ging maken. Zo werd er besloten minder te oogsten per hectare en werden uitsluitend de beste druiven geoogst die helemaal volrijp waren.

De nadruk op kwaliteit heeft zich anno 2020 vertaald in een grote hernieuwde waardering voor witte Moezel wijn.

Druivenrassen voor de witte wijn in de Moezel

Voor het maken van de witte wijn uit de Moezel wordt voor zo’n zestig procent de riesling druif gebruikt daarnaast wordt elbling en müller-thurgau ook nog voor klein deel aangeplant voor de witte Moezel wijn. De Riesling witte wijnen zijn de meest interessante en hoogwaardige van alle Moezel wijnen. 

Smaakvolle witte wijn uit de Midden-Moezel

In het gebied tussen Schweig en Pünderich liggen de grootste wijngaarden van de Moezel. Hier vind je de beroemde wijnstadjes zoals Trittenheim, Peisport, Brauneberg, Bernkastel en Wehlen. Op beide oevers van de Moezel vind je hier wijnbouw. Door de weerkaatsing van het zonlicht in de rivier op de hellingen worden de witte wijn druiven hier extra snel rijp. Je kan in deze streek veel leisteen in de bodem vinden wat ideaal is voor het vasthouden van warmte. De overtollige regen word juist weer snel door de bodem afgevoerd. Werken in een wijnbouw onderneming hier is niet zonder risico en je hebt dan ook vele veiligheidsmateregelen die je kan en moet nemen alvorens je de helling op mag.

In deze sub regio van de Moezel vind je ook de wijngaarden van de Doctor. Deze wijngaard al sinds de veertiende eeuw befaamd om zijn witte Moezel wijn. Dit beroemde wijnhuis brengt enkele van Duitsland duurste witte wijn voort en is gelegen in en rondom de stad Bernkastel.

De ondergrond waar deze witte Moezel wijn op gemaakt wordt is van klei en die geeft prachtige aroma’s van noten en fruit in witte Moezel wijn.

Heerlijke witte wijn uit Beneden-Moezel

De beste wijngaarden voor witte Moezel wijn zijn hier te vinden voor de stadjes ürzig en Erden. Deze streek wordt ook wel de “terrassen Moezel” genoemd. Hier vind je de steilste wijngaarden van de Moezel. Deze vaak extreem steile wijngaarden brengen volle, rijpe en kruidige Moezelwijnen voort. De witte Moezel wijn is elegant en smaakvol.

Wereldberoemde en smaakvolle witte Moezel wijnen

De Moezel wijn is wereldwijd beroemd om zijn unieke smaken en ideale groeicondities. Er is geen vergelijkbaar gebied te vinden in de wereld te vinden en dat is heel bijzonder. De Moezel wijn wordt geteeld in één van de warmste delen van Duitsland. De steile hellingen hier met leisteen houden de warmte goed vast en daardoor rijpt er een prachtige en zoete druif.

De wijnboeren in de Moezel worden met recht Riesling specialisten genoemd doordat deze druif al ruim tweehonderd jaar de meest aangeplante druif is.

Witte Moezelwijn kenmerkt zich door zijn fruitigheid, aangename zuren en kruidigheid.