• Lorem ipsum

Rode wijn uit Upper Galilee

In het noorden van Israël, aan de grens van Libanon, ligt de wijnstreek Upper Galilee. Het bergachtige wijngebied kenmerkt zich door steile heuvels, steenachtige richels, stromende beekjes en veel bossen. Niet zo gek dus dat Upper Galilee als de mooiste w

Toon:
Galil Mountain Alon - Rode wijn
Galil Mountain
Alon - Rode wijn
  • Smaak: Complex & Fruitig
  • Land: Israël
  • Druif: Cabernet Sauvignon
€24,45
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit Upper Galilee

In het noorden van Israël, aan de grens van Libanon, ligt de wijnstreek Upper Galilee. Het bergachtige wijngebied kenmerkt zich door steile heuvels, steenachtige richels, stromende beekjes en veel bossen. Niet zo gek dus dat Upper Galilee als de mooiste wijnregio van Israël wordt gezien. En niet alleen vanwege het gebied zelf, maar ook vanwege de heerlijke rode wijnen die hier vandaan komen.


Geschiedenis van wijnbouw in Upper Galilee


In Upper Galilee wordt net als in de rest van Israël al sinds de Bijbelse tijden wijn gemaakt. De moderne wijngeschiedenis dateert echter pas uit het einde van de negentiende eeuw. Baron Edmond James de Rothschild speelde toen een cruciale rol bij de introductie van Franse druivensoorten in Israël. Vanaf die tijd beginnen Israëlische rode wijnen een internationale reputatie te verwerven vanwege hun kwaliteit. Wijnexperts beginnen te schrijven over de rode wijnen en wijnboeren beginnen internationale bekendheid en onderscheidingen te krijgen.

Voor die tijd werden de wijngaarden vaak in de kustgebieden van Israël aangeplant, die ongeveer honderd jaar de basis van Israëlische wijn vormden. Door een ware kwaliteitsrevolutie trokken de wijngaarden naar het noorden, op zoek naar een hoger gelegen gebied. De koelere gebieden, waaronder Upper Galilee, werden namelijk bekend vanwege de productie van rode kwaliteitswijn. Om die reden zijn de meeste wijngaarden in Upper Galilee pas in de midden tot eind jaren negentig aangeplant. Tegenwoordig bevinden de meeste wijngaarden van Israël zich hier nog steeds. Vandaag de dag is Upper Galilee de snelst groeiende wijnregio.


Klimaat en ondergrond in Upper Galilee


Het is niet voor niets dat Upper Galilee bekend staat om de productie van rode kwaliteitswijn. Dit komt door de hogere ligging, de koele bries en de duidelijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Maar ook door de relatief hoge regenval, zeker wanneer je je bedenkt dat Upper Galilee een semi-woestijnregio is. Per jaar valt er gemiddeld achthonderd tot duizend millimeter neerslag. Al deze klimatologische omstandigheden zorgen ervoor dat de druiven hun zuurgraad behouden en levendige rode wijnen opleveren.

De wijngaarden in Upper Galilee bevinden zich over heel de wijnstreek. Zo liggen de wijngaarden op Kedesh Valley, een kloof ondergedompeld tussen hoge bergen in het wijngebied, op een hoogte van 350 tot 450 meter boven zeeniveau. De wijngaarden dichter bij de berg Meron variëren van 650 tot 1.000 meter boven zeeniveau. Niet zo gek dus dat de bodem in Upper Galilee aanzienlijk varieert. Van vrij doorlatende grind en kalksteen tot terra rossa en mineraalrijk vulkanisch basalt.


Blauwe druivensoorten in Upper Galilee


In Upper Galilee staan met name druivensoorten aangeplant die van Franse oorsprong zijn. Lange tijd werd hier rode wijn gemaakt van Zuid-Franse klassiekers, zoals de carignan, mourvedre, grenache en de alicante bouschet druif. Maar deze werden verdrongen door de internationaal populaire cabernet sauvignon, merlot en syrah, de meer commercieel aantrekkelijke opties. Dat zijn nu dan ook de meest populaire druivensoorten in Upper Galilee. Ondanks dat deze druiven over de hele wereld worden gebruikt voor de productie van rode wijn, is de invloed van Upper Galilee toch merkbaar.

Een andere blauwe druivensoort die staat aangeplant in Upper Galilee, is de petit verdot druif, die ook van Franse komaf is. Het is geen makkelijke druif, hij rijpt laat en rijpt alleen écht goed in warme jaren of landen. Maar als de druif goed rijpt, levert hij krachtige, tanninerijke rode wijnen op met een diepe kleur en aroma’s van zwart fruit en peper. De petit verdot is vaak onderdeel van een blend. Wijnboeren in Upper Galilee mengen hem namelijk meestal met andere druiven. De druif wordt gebruikt om de rode wijnen iets meer kracht, kleur en diepgang te geven.

Heerlijke rode wijn uit Upper Galilee


Upper Galilee heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een prachtig wijngebied. Hoewel Isräel verschillende wijnproducerende regio’s heeft, wordt Upper Galilee traditioneel gezien als de enige regio die het meest geschikt is voor het produceren van rode wijn van hoge kwaliteit. Het zijn smaakvolle en elegante rode wijnen die vaak van verschillende blauwe druivensoorten zijn gemaakt. De merlot, die met zijn zachte, toegankelijk smaak heel wat bierdrinkers in wijndrinkers heeft veranderd, wordt vaak gemengd met ‘grote broer’ cabernet sauvignon. Deze druif geeft overal herkenbaar smakend sap en geeft de rode wijnen een stevig en vol karakter.

Rode wijnen van de petit verdot druif staan bekend om hun intense en kruidige smaak met vrij veel tannine. Door het hoge tanninegehalte kunnen ze vaak lang worden bewaard. Een jonge rode wijn heeft een geur die doet denken aan potloodslijpsel en banaan. Een al wat oudere neigt meer naar viooltjes en leer. De krachtige rode wijnen uit Upper Galilee zijn het beste te combineren met rijke vleesgerechten, zoals gegrilde biefstuk, wild of een stoofschotel met lamsvlees. Maar ze zijn ook gewoon lekker bij de borrel met een blokje oude kaas.