• Lorem ipsum

Pecorino

Toon:
Venea Prisma - Witte wijn
Venea
Prisma - Witte wijn
  • Smaak: Meloen & Perzik
  • Land: Italië
  • Druif: Pecorino
€14,95
Direct leverbaar
Orlandi Contucci Ponno  Pecorino – Terre Di Chieti - Witte wijn
Orlandi Contucci Ponno 
Pecorino – Terre Di Chieti - Witte wijn
  • Smaak: Appel & Zuivel
  • Land: Italië
  • Druif: Pecorino
€14,95
Direct leverbaar
Toon:

Pecorino

De Pecorino druif is in Italië een bekende druif die op ruim 90 hectare wordt aangeplant. Het meeste van deze druivenproductie zal je vinden in de Marken en Umbrië. In de jaren tachtig van de vorige eeuw toen kwantiteit het nogal eens won van kwaliteit heeft de witte pecorino wijn en druif het nogal eens moeten afleggen tegen de beter renderende trebbiano druif.

Op de hoger gelegen gebieden vind je de beste kwaliteit Pecorino wijn in Italië en dan met name in de wijnstreken Umbrië en de Marken. 

Bijzonderheden van de pecorino druif

De Pecorino druif is een zeer oude druiven variëteit die volgens de geleerde zijn naam heeft van het Italiaanse woord “pecora” wat schaap betekend. Dit is geen gekke naam omdat de schapen in de Marken erom bekend staan druiven van de Pecorino als toetje te eten tijdens hun tochten.

Ondanks dezelfde naam komt pecorino kaas niet uit dezelfde streek deze pecorino kaas komt met name uit Sardinië en Lazio in en om Rome. Al sinds de Romeinen heeft de druif en gelijknamige Pecorino wijn een goede reputatie.

Dat de druif in de jaren tachtig van de vorige eeuw bijna uitgestorven was weten niet heel veel mensen. De Pecorino wijn zat destijds in het verdomhoekje niet dat er geen vraag was, maar de wijnboeren kozen simpelweg voor druiven met een hogere opbrengst zoals de trebianno druif.

Pecorino witte wijn kan verassend en verfrissend smaken naar aroma’s van peer en perzik. Wanneer de druif geblend wordt met druiven zoals de trebbiano of passerina kan je bloemigere wijnen verwachten. Daarnaast worden er ook Pecorino wijnen gemaakt met bubbels.

Pecorino wijn kan je qua smaak een beetje vergelijken met de grüner veltliner druiven waar bijvoorbeeld ook een wit pepertje in te vinden is. Daarnaast lijken de fruit aroma’s het meeste op die van de Verdejo wijn uit Spanje. Geen saaie wijn dus die zowel voor beginners en gevorderde wijnliefhebbers een fijne wijn is.

Smaakvolle Pecorino wijn uit de Marken

Van oudsher toch een wijnregio die de faam dankt aan haar Verdicchio dei Castelli di Jesi witte wijnen heeft deze wijnstreek ook zeer zeker mooie Pecorino witte wijn. De provincie Ascoli Piceno heeft wat dat betreft een mooie verassing als het gaat om Pecorino wijn. Hij is helaas wel slecht verkrijgbaar in Nederland dus deze Pecorino wijn zult u lokaal moeten drinken. Geen straf hoor

Smaakvolle Pecorino wijn uit de Abruzzen

De Italiaanse wijnregio Abruzzen is en vrij onbekende wijnregio. Met name door de Montepulciano d’Abruzzo rode wijn heeft de streek toch wat bekendheid weten te krijgen. Dat dit niet helemaal terecht is blijkt wel als je weet dat ook de Pecorino wijn gemaakt wordt in de Abruzzen.

De regio is gelegen aan de Adriatische zee wat uiteraard zorgt voor een zeeklimaat. De wijngaarden staan aangeplant in de uitlopers van de Apennijnen. Waar het niet te warm wordt en ’s-Nachts toch enige koelte kan ontstaan vanwege de hoogte. Perfect voor de Pecorino witte wijn.

De regio Terre di Chieti in de Abruzzen is het belangrijkste wijngebied voor de Pecorino witte wijn uit Italië. De omstandigheden zijn hier perfect en dat proef je. De invloeden van de Adriatische zee met haar verkoelende winden en de hoge ligging van de wijngaarden voor de Pecorino wijn maken een fantastische witte wijn. Je kan in de witte Pecorino wijn uit de Terre di Chieti regio in de Abruzzen aroma’s van bloem en citrusfruit terugvinden. Wat hem een heerlijke witte wijn voor bij een borrel maakt. Ook kan de Pecorino wijn uit deze streek goed met visgerechten en witvlees.

Advies bij het kopen van Pecorino wijn

Wijnhandel GrapeWine.nl heeft een mooi assortiment van Pecorino wijnen uit Italië. De druif die toch een klein beetje synoniem staat voor witte wijn uit Umbrië of de Abruzzen is de laatste twintig jaar weer op de plek gekomen waar hij thuishoort. Hoog namelijk en synoniem voor goede wijn. Bij wijnhandel GrapeWine.nl kan je mooie Pecorino wijnen vinden in ons assortiment. Wil je toch graag advies bij de aankoop van een Pecorino witte wijn dan helpt Arjan je graag. Je kan met Arjan mailen, bellen of whatsappen dat kost uiteraard niks behalve je tijd