• Lorem ipsum

Rode wijn uit Wairarapa

In het meest zuidelijke deel van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt de wijnstreek Wairarapa. Wairarapa, wat glinsterende wateren in Maori betekent, is een wijngebied bestaande uit kleine familiebedrijven waar rode wijn van uitzonderlijke kwaliteit w

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Wairarapa

In het meest zuidelijke deel van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland ligt de wijnstreek Wairarapa. Wairarapa, wat glinsterende wateren in Maori betekent, is een wijngebied bestaande uit kleine familiebedrijven waar rode wijn van uitzonderlijke kwaliteit wordt geproduceerd. Veel van de beste wijnboeren van Nieuw-Zeeland en enkele van ’s werelds meest geprezen wijnproducenten vind je hier.

Wairarapa is de kleinst wijnproducerende regio van Nieuw-Zeeland. De wijnstreek maakt slechts één procent uit van de totale productie. Dat maken de wijnboeren in Wairarapa dan wel weer goed met de kwaliteit die zij leveren. In Wairarapa wordt een diversiteit aan rode kwaliteitswijnen geproduceerd door meer dan zestig kleine zogenaamde boetiekwijnhuizen. Ook als het gaat om duurzaamheid doet de wijnstreek het goed. Wairarapa is niet voor niets erg geliefd vanwege zijn pioniersgeest en zijn internationaal geprezen rode wijnen.

Geschiedenis van wijnbouw in Wairarapa


Nieuw-Zeeland hoort als wijnland bij de Nieuwe Wereld, maar dit klopt eigenlijk niet helemaal. Pas in 1986 werd het land internationaal als wijnland ontdekt, hoewel er toen al ruim honderd jaar wijn werd gemaakt. Zo werden in Wairarapa de eerste druivenstokken geplant in 1883 door de lokale boer William Beetham en zijn vrouw Hermanze. Samen met haar had hij een paar goede druivenstokken uit Frankrijk gehaald en begon hij een van de eerste commerciële wijnbedrijven van het land.

Niet veel later werden William en Hermanze Beetham gedwarsboomd door de matigingsbeweging, een sociale beweging met als doel om de consumptie van alcohol de kop in te drukken. In 1908 werd hen net als veel andere wijnboeren het recht ontzegd op de productie en verkoop van wijn. Daardoor ging hun wijnbedrijf in Wairarapa gedwongen failliet. In 2007 werd de oudste wijnfles van Nieuw-Zeeland uit 1903 geveild, gebotteld door William en Hermanze Beetham in Wairarapa. De moderne wijngeschiedenis dateert uit de late jaren zeventig van de twintigste eeuw.


Klimaat en ondergrond in Wairarapa


Het klimaat van Wairarapa wordt beïnvloed door de lange kustlijn in het oosten en in het zuiden, en kenmerkt zich meestal door warme temperaturen in de zomer, veel zonuren en weinig regen. In de nacht genieten de wijngaarden van een verkoelende bries. De bergketens Rimutaka en Tararua bieden enige bescherming tegen de noordwestelijke wind. Rivieren die door Wairarapa stromen, waaronder de Ruamahanga rivier, zorgen voor alluviale afzettingen en kalksteen in de bodem. De rode wijnen uit Wairarapa staan ook wel bekend om hun aards karakter.

Wairarapa bestaat uit drie verschillende deelgebieden: Masterton, Gladstone en Martinborough. In grote lijnen delen ze hetzelfde klimaat en dezelfde soort bodem, maar toch zijn er subtiele verschillen in het karakter van de rode wijnen. Masterton produceert complexe en smaakvolle rode wijnen, terwijl de wijngaarden in Gladstone levendige rode wijnen opleveren. De rode wijnen uit Martinborough zijn het meest populair. Het klimaat en de bodem is vergelijkbaar met dat van de Franse wijnstreek Bourgondië. Een koel, droog klimaat met een vrij doorlatende bodem en een van de langste groeiseizoenen van heel het land. Dit levert perfecte omstandigheden op voor de productie van rode wijn. Geen wonder dat dit gebied de wijnwereld enthousiast heeft gemaakt.


Blauwe druivensoorten in Wairarapa


Er staat een reeks aan verschillende druivensoorten aangeplant in Wairarapa. De meest voorkomende druivensoort is de pinot noir druif. Deze wereldberoemde druif komt oorspronkelijk uit de Franse wijnstreek Bourgogne en doet het in Wairarapa vooral goed in het deelgebied Martinborough. Dit terwijl de pinot noir gevoelig is voor ziektes, moet veel gesnoeid worden en is dus een moeilijke druif om te verbouwen. Maar de omstandigheden in Martinborough en dus in Wairarapa zijn zeer geschikt voor deze druif.

In 1975 werd Martinborough het middelpunt van de Nieuw-Zeelandse rode wijnen van de pinot noir. De productie van rode wijn is minuscuul, maar daartegenover staat een kwaliteit die onverdeeld hoog is. Samen met Central Otago wordt Martinborough gezien als dé wijnstreek van Nieuw-Zeeland als het gaat om de rode wijnen van de pinot noir druif. Hoewel over de hele wereld rode wijn van deze druif wordt gemaakt, zijn er toch behoorlijke verschillen tussen de rode wijnen uit Wairarapa en de rode wijnen die afkomstig zijn uit Europa.


Heerlijke rode wijn uit Wairarapa


In de rode wijnen van de pinot noir druif uit Nieuw-Zeeland proef je het verse kersenfruit, de bitterheid van de grapefruit en een toets van Aloë Vera. Maar er zijn ook verschillen tussen de rode wijnen uit Wairarapa en de rode wijnen uit andere Nieuw-Zeelandse wijnstreken. De rode wijnen uit Wairarapa hebben een uitgesproken karakter in vergelijking met zijn tegenhangers uit andere wijngebieden van het land. Het zijn pittige en sappige rode wijnen met een droog, aards karakter. Daarmee onderscheiden ze zich toch ook weer van de volle en intense rode wijnen uit de Nieuw-Zeelandse wijnstreek Central Otago.

Rode wijnen van de pinot noir druif uit Wairarapa zijn zeer aantrekkelijke rode wijnen die levendige aroma’s van frambozen en kersen bevatten, met een vleugje tijm en viooltjes. De rode wijnen hebben een naadloos evenwichtige smaak door de zachte vlezigheid in combinatie met prachtige, fijne tannines en sappige zuren. Het zijn lekkere rode wijnen om mee te borrelen. Maar de rode wijnen van de pinot noir druif zijn ook zeer geschikte rode wijnen voor bij het eten. De frisse rode wijnen uit Wairarapa doen het onder meer goed bij paté, gevogelte, kalfsvlees en salades met spekjes en croutons. Denk bijvoorbeeld aan een caesar salade. Waar wacht je nog op?