• Lorem ipsum

Rode wijn uit de Bordeaux

De Bordeaux is één van Frankrijks beroemde wijnstreken. GrapeWine heeft voor jou een ruim assortiment topwijnen geselecteerd.

Toon:
Vignobles Magnaudeix Vieux Chateau Pelletan – Saint Emilion Grand Cru - Rode wijn
Vignobles Magnaudeix
Vieux Chateau Pelletan – Saint Emilion Grand Cru - Rode wijn
  • Smaak: Zoethout & Tabak
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Merlot
€21,95
Direct leverbaar
Bordeaux Exclusief - Wijnpakket
Bordeaux Exclusief - Wijnpakket
  • Smaak: Kruidig & Stevig
  • Land: Frankrijk
  • Druif: Blend
€169,70
Direct leverbaar
Toon:

Rode wijn uit de Bordeaux

De wijnstreek de Bordeaux is samen met de Bourgogne de belangrijkste wijnstreek in Frankrijk. Al rond de 1e eeuw zijn er zijn wijngaarden aangelegd door de Romeinen destijds heette de nederzetting Burdigala. Sinds de 17e & 18e eeuw is de bekendheid en faam van de wijnstreek in rap tempo gegroeid. Na de drooglegging door de Hollanders van de Médoc is de streek definitief een beroemd gebied geworden. Vele edellieden en handelaren hebben zich in de jaren daarna gevestigd in de streek hun huizen zijn Chateaux gaan heten.

Geschiedenis van de rode Bordeaux wijn

De geschiedenis van de Bordeaux wijnstreek gaat terug tot de 1e eeuw na christus. Rode Bordeaux wijn had toen zeker nog geen internationale allure. Toen in de twaalfde eeuw Hendrik Plantagenet en Eleonora van Aquitanië trouwde kwam het gehele zuidwesten van Frankrijk ruim drie eeuwen onder het bewind van de Engelse. De voorliefde in Engeland voor de rode Bordeaux wijn is toen erg gegroeid. 

Vanaf de 17e en 18e eeuw hebben de Fransen met behulp van de Hollandse ingenieurs de linkeroever met onder andere het Médoc gebied droog gelegd. De droog gelegde gebieden op de linkeroever werden in raptempo gevuld met nieuwe wijngaarden en prachtige chateaus.

Rode Bordeaux wijn is vanaf eind 18e eeuw niet meer weg te denken uit de wijnwereld. De wijnstreek Bordeaux is gelegen in het departement Gironde en vormt met de rivieren de Garonne en Dordogne een soort driehoek. De stad Bordeaux zelf is de handel stad vanaf daar worden alle rode Bordeaux wijnen verscheept naar alle uithoeken van de wereld.

Heerlijke rode Médoc wijn uit de Bordeaux streek

Gelegen aan de linkeroever van de Gironde rivier vinden wijn de Médoc regio. Met tachtig bij 15 kilometer in oppervlakte is het groot wijngebied. Binnen de streek is er een onderverdeling in Haut Médoc en Médoc. De bodem in dit gebied bestaat uit grind, kiezel, kalksteen, klei, mergel en zand. 

De aangeplante druivenrassen zijn: cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. De bodem is arm waardoor de druiven hard moeten werken om mineralen te vinden. Wanneer druiven hard moeten werken om water en mineralen te vinden levert dit dikwijls prachtige wijnen op. Zo is het ook in de Médoc. De Médoc rode wijnen zijn zeer beroemd en kosten dan ook vaak een redelijk bedrag. 

Het is overigens vaak wel elke euro waard zo prachtige rode Médoc Bordeaux wijn.

Smaakvolle en beroemde rode Bordeaux wijn uit Paillac

De bekende wijnhuizen Château Lafite-Rothschild, Château Latour en Château Mouton-Rothchild zijn alle drie gevestigd in dit kleine wijngebied. De rode Bordeaux wijn van deze drie Châteaus is wereld beroemd en wordt vaak voor hoge prijzen op voorinschrijving verkocht.

Heerlijke rode Graves Bordeaux wijn

Dit gebied strekt zich ten zuiden van de stad Bordeaux uit langs de oostelijke oevers van de Garonne rivier. De naam Graves komt van de betekenis die het heeft in het Frans nl. kiezel en grindhoudende gronden. In Graves groeien witte en rode druivenrassen. 

De streek heeft naast de rode wijnen van de merlot en cabernet sauvignon druif ook witte wijnen van de sémillion en sauvignon blanc druif. De rode Bordeaux wijnen uit Graves nemen 75% van de totale productie voor hun rekening. Deze rode Bordeaux wijn is als hij jong is nog vrij tannine rijk en combinatie met rijp fruit en rokerige houttonen. De Merlot Bordeaux wijnen uit het zuiden van de streek zijn zachter van smaak dit zijn ook vaker assemblages van verschillende Bordeaux druiven.

De witte Bordeaux wijnen uit Graves hebben een volle fruitige smaak die ook nog eens prima kunnen oudere. 

Smaakvolle en beroemde Saint-Émilion Bordeaux wijn

 Aan de rechteroever gelegen op een steile oever ligt de streek Saint-Émilion. Je vindt in dit prachtige stadje mooie vergezichten die het bezoeken en bekijken meer dan waard zijn.

De merlot druif wordt hier graag aangeplant op de kalkrijke en klei houdende ondergrond. De rode Bordeaux wijn uit deze streek is over het algemeen wat zachter en ronden in tegen over stelling tot de Médoc. Aan de westkant van deze streek waar de ondergrond meer uit grind bestaat wordt veelal gewerkt met de cabernet franc druif. Ook zie je rode Bordeaux wijn van de cabernet sauvignon druif uit deze streek.

Heerlijke Pomerol Bordeaux wijn

Deze kleine regio heeft ondanks zijn goede rode wijn reputatie weinig pracht en praal om te laten zien. De meeste wijngaarden zijn redelijk normale boerderijen zonder veel poes pas. Door de beperkte omvang van deze streek en hoge vraag naar rode Bordeaux wijn uit deze streek is de prijs voor een flesje Pomerol de afgelopen decennia flink gestegen.

Je zal de beste rode Bordeaux wijnen uit deze streek vinden op de ijzerhoudende  kleigronden ten noorden van het dorpje Catusseau alwaar de bekende wijnhuizen Pétrus, Le Pin, Latour en Lafleur.

Rode Bordeaux wijn uit dit gebied kunnen uitstekend bewaard worden. De rode wijnen zijn wel sneller op dronk dan de rode Bordeaux wijn uit Saint-Émilion.

Welke classificaties zijn er voor rode Bordeaux wijnen?

De algemene classificaties van de streek zijn de Appelation Controlée Bordeaux en de Appelation Controlée Bordeaux Superéreur. Naast deze classificaties kent de streek ook de gemeentelijke herkomst benamingen zoals de bekende; Margaux, Pauillac, Saint-Estéphe en Pomerol.