• Lorem ipsum

Sicilië

In het zuidwesten van Italië, aan de voet van de metaforische laars op de wereldkaart, ligt de wijnstreek Sicilië. Het eiland in de Middellandse Zee is bekend onder liefhebbers van Italiaanse wijnen. Sicilië is een belangrijk wijngebied voor Italië, als e

Toon:
Geen producten gevonden...

Sicilië

In het zuidwesten van Italië, aan de voet van de metaforische laars op de wereldkaart, ligt de wijnstreek Sicilië. Het eiland in de Middellandse Zee is bekend onder liefhebbers van Italiaanse wijnen. Sicilië is een belangrijk wijngebied voor Italië, als een van de eerste Italiaanse wijnregio’s richtte het eiland zich op de productie van wijn. Sicilië is nu een van de grootste wijnleveranciers van Italië.

Met meer dan 130.000 hectare aan wijngaarden staat Sicilië op de eerste plaats van Italië als het gaat om oppervlakte. Op de wijnstreek Veneto na produceert Sicilië de meeste Italiaanse wijnen. Een leuk weetje: als Sicilië een land was, zou het de zevende wijnproducent van de wereld zijn. Jaarlijks leveren de wijngaarden rond de zeven miljoen hectoliter wijn op. Sicilië produceert voor het grootste deel bulkwijnen, maar dat betekent natuurlijk niet dat hier geen heerlijke witte wijnen van uitstekende kwaliteit vandaan komen. Integendeel zelfs.

Sicilië onderscheidt zich in allerlei opzichten van de rest van Italië, ook als het om de wijnbouw gaat. Het eiland is een schat van verschillende smaken: elke witte wijn uit Sicilië is anders. Op het eiland bevindt zich de vulkaan Etna, een van de grootste actieve vulkanen ter wereld. De Etna vormt een belangrijke factor voor de wijnproductie op Sicilië.

Gunstig klimaat voor wijnbouw op Sicilië


Op Sicilië heerst een Middellands Zeeklimaat dat zich kenmerkt door warme zomers en zachte, regenrijke winters. Een aantrekkelijk klimaat voor gevarieerde wijnbouw. In de zomer valt er vrijwel geen regen, zonlicht en warmte zijn gegarandeerd en toch staat er regelmatig een lekker windje. Hierdoor blijven de druiven gezond en rijpen ze altijd.

Het klimaat op Sicilië hangt wel sterk af van de hoogte en de ligging. De ligging van de wijngaarden gaat van zeeniveau tot 1.000 meter hoogte. Aan de kust lopen de temperaturen gemiddeld op van 10 graden in de winter tot 26 graden in de zomer. In het zuiden van Sicilië kan de temperatuur stijgen tot wel 40 graden. Dit komt door de sirocco, een zuidelijke wind die hete en droge lucht uit de Sahara naar het noorden voert. In het binnenland van Sicilië is het koeler en heerst een iets vochtiger klimaat. Hier lopen de temperaturen gemiddeld op van 5 graden in de winter tot 19 graden in de zomer.

Vulkaan op Sicilië levert heerlijke witte wijn op


Sicilië staat bekend om zijn vulkanische ondergrond rond de Etna, die de witte wijnen een bijzonder karakter geeft. Op andere plekken bestaat de bodem voornamelijk uit kalk en klei. De lavagronden van Sicilië zijn erg vruchtbaar en de vulkanische bodemstelling leent zich perfect voor de wijnbouw. De vulkanische as, lava en puimsteen die de Etna regelmatig uitspuwt, zorgen voor een diverse samenstelling van de bodem die vol unieke voedingsstoffen zit voor de druiven. En dat proef je terug in de witte wijnen uit Sicilië.

De vulkanische ondergrond van de Etna op Sicilië levert heerlijke witte wijnen die vaak mineralig van karakter zijn met een prachtige complexiteit. Doordat het hier een stuk warmer is, worden er vaak wat zoetere wijnen geproduceerd. Veel wijngaarden moeten ook geïrrigeerd worden. De aangeplante druiven aan de kuststrook van Sicilië hebben te maken met hoge temperaturen en een gebrek aan water. Hierdoor hebben de druiven vaak een hoog suikergehalte en een lage zuurgraad.


Witte wijn uit Sicilië in opkomst


Witte wijnen uit Sicilië zijn steeds meer in opkomst. En dat is ook niet zo gek, want Sicilië heeft eigenlijk alle ingrediënten om de beste witte wijnen te produceren. Denk niet alleen aan de eeuwenoude wijnbouwtraditie en het gunstige klimaat op Sicilië, maar ook aan de wijnboeren die zich anders dan vroeger meer op kwaliteit richten.

Want ja, vroeger was dat wel anders. Witte wijnen uit Sicilië waren vroeger erg rustiek, de witte wijnen bestonden uit veel alcohol en weinig fruit. Niet zo gek dus dat er internationaal geen belangstelling was voor witte wijn uit Sicilië. Inmiddels is dat veranderd. Door de technologische modernisatie is de kwaliteit van de witte wijnen vanaf de jaren negentig enorm vooruitgegaan. Met als resultaat dat de witte wijnen uit Sicilië nu over de hele wereld graag worden gedronken.


Witte druivensoorten in Sicilië


De bodem van Sicilië vormt een mix van klei, kalksteen en vruchtbare lava, met tientallen verschillende druivensoorten als gevolg. Sicilië kent een behoorlijk aantal lokale druivensoorten. De meeste verbouwde witte druif is de catarratto, de op twee na meest aangeplante witte druif van Italië. Bijzonder is dat de catarratto alleen op Sicilië groeit. De witte druif wordt met name in de provincie Trappani op de westkust van Sicilië verbouwd.

De catarratto druif wordt op Sicilië ook veel gedestilleerd of er wordt geconcentreerd druivensap van gemaakt. En dat is jammer, want je kunt er een heerlijke frisse witte wijn van maken met een eigen karakter. Andere bekende witte druivensoorten die voorkomen op Sicilië zijn de inzolia druif en de grillo. Beide druiven worden vooral gebruikt voor de productie van de dessertwijn Marsala. De inziola druif wordt vaak geblend met de catarratto om haar meer body te geven.

Hoewel wijnboeren zich voornamelijk richten op wijnproductie van inheemse druivensoorten, wordt er op Sicilië ook steeds meer geëxperimenteerd met internationale druivensoorten zoals chardonnay. Deze worden vaak ook weer gecombineerd met de inheemse druiven. In tegenstelling tot enkele jaren geleden willen veel wijndrinkers liever witte wijn van inheemse druiven. Lokale druivensoorten groeien daardoor weer in populariteit.

Heerlijke witte wijn uit Sicilië


Sicilië produceert voornamelijk witte wijn, 85% van de geproduceerde wijn op Sicilië is wit. Het grootste deel van de geproduceerde wijn wordt echter gebruikt voor andere alcoholische producten. Door de modernisatie van de wijnbouw komen er tegenwoordig steeds meer frisse en eigentijdse witte wijnen uit Sicilië.

Zo bevatten de witte wijnen van de inzolia druif anders dan vroeger nu meer fruitigheid met een vleugje amandel. De laatste jaren zijn de wijnboeren uit Sicilië er ook goed in geslaagd om op basis van de grillo druif lekkere en niet al te complexe frisse witte wijnen te produceren. Sicilië stond voorheen voornamelijk bekend om de versterkte Marsala wijn, waarvan verschillende variaties bestaan.

De meeste witte wijn uit Sicilië is gemaakt van de catarratto druif. Aroma’s die je kunt herkennen in de witte wijnen zijn citrus, witte bloemen en aardse tonen. Een witte wijn van de catarratto druif drinkt lekker weg bij visgerechten en groenten.