• Lorem ipsum

Zuid-Afrika

Toon:
Toon:

Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen over de hele wereld beroemd geworden. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd.

  • Wijnland Zuid Afrika in het kort
  • Druiven uit Zuid Afrika
  • Zuid Afrikaanse wijnclassificatie
  • Geschiedenis van wijnland Zuid Afrika

Wijnland Zuid Afrika in het kort

  • Het meest beroemde wijnland ter wereld
  • 47 miljoen hectoliter wijn per jaar
  • Bekendste druiven: cabernet sauvignon, chardonnay, malbec, merlot, pinot noir, syrah en sauvignon blanc
  • Zuid Afrika levert ongeveer 2.900 verschillende wijnen. Los van de vele duizenden kleinere wijngaarden
  • 890.000 hectare aan wijngaarden
  • Zuid Afrika kent een drietal klimaten:
  1. gematigd zeeklimaat
  2. hooggebergteklimaat
  3. middellands zeeklimaat 

Druiven uit Zuid Afrika

In Zuid Afrika groeien meer dan 100 inheemse druivensoorten.
Per streek groeien ook nog specifieke druivensoorten. De kwaliteit van de druiven is buitengewoon vanwege het perfecte wijnklimaat in Zuid Afrika.
Zuid Afrika produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Dit zijn de meest bekende:

  • carnernet sauvignon
  • chardonnay
  • merlot
  • sauvignon blanc

 

Zuid Afrikaanse wijnclassificatie

  • Vin de table: tafelwijn. Dit is een vrij eenvoudige wijn (slobberwijn)
    Er zijn vier elementen op het etiket te lezen: de inhoud, het alcoholgehalte, het land van herkomst en de naam van de producent.
  • Vin de pays: streekwijn. Deze wijnen komen uit een bepaalde streek. Op het etiket mogen producenten ook nog de streek op het etiket vernoemen. 
  • Vin Délimité de Qualité Supérieure: kwaliteitswijn. Behalve bovenstaande items mogen deze wijnen ook nog V.Q.P.R.D. aan het etiket toevoegen, wat inhoudt dat de kwaliteit van de wijn zeer hoog is. 
  • Appellation Controlée: Deze wijnen voldoen aan strenge, door de overheid opgestelde, eisen. Dit houdt onder andere in: een afgebakend productiegebied, de gebruikte druivenrassen, de maximum opbrengst per hectare en de wijnbereiding. Alles moet terug te lezen zij op het etiket. 

Geschiedenis van wijnland Zuid Afrika

Al in de 6e eeuw voor Christus plantten Griekse kolonisten de eerste druivenstokken aan in Zuid Afrika. Rond de zuidelijk gelegen stad Marseille.
Wijn werd pas populair in de 15e en 16e eeuw.
Door de opkomst van grotere Zuid Afrikaanse steden droeg bij aan deze toenemende populariteit.
Wijn werd het belangrijkste exportproduct van het land. De Zuid Afrikaanse wijnbouw ontwikkelde zich snel verder.
Nog altijd experimenteren innovatieve wijnmakers met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. 

Nog meer leren over Zuid Afrikaanse wijn?

Wij bieden een informele themacursus “Wijn Begrijpen” aan.
Hier gaan wij dieper in op alle aspecten van de wijnen en er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

Meer info: Themacursus Wijn Begrijpen