• Lorem ipsum

Rode wijn uit Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen over de hele wereld beroemd geworden. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie word

Toon:
Geen producten gevonden...

Rode wijn uit Zuid-Afrika

Rode wijn uit Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse rode wijnen over de hele wereld beroemd geworden. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd.

Wijnland Zuid-Afrika in het kort

Qua bekendheid van de Zuid-Afrikaanse rode wijnen zit gelukkig wel goed ze nl. Het meest beroemde wijnland ter wereld. Jaarlijks produceren ze 47 miljoen hectoliter wijn. De bekendste druiven: cabernet sauvignon, chardonnay, malbec, merlot, pinot noir, syrah en sauvignon blanc. Zuid-Afrika levert ongeveer 2.900 verschillende wijnen. Los van de vele duizenden kleinere wijngaarden. Totaal wordt er op 890.000 hectare aan wijngaarden druiven verbouwd voor wijn.

Wijnregio's in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent vele verschillende wijngebieden enkele bekende en beroemde wijngebieden zijn over de gehele wereld bekend denk hierbij aan: Constantia, Stellenbosch, Paarl, Swartland, Breederrivier Vallei, Olifantsrivier en Klein Karoo.

Heerlijke rode wijn uit Constantia

In dit wijngebied zijn door de Hollanders de eerste druiven voor wijn verbouwd. De beroemde druif Muscat d ‘Alexandrië (zoet) was één van de eerste. Het gebied omvangt drie sub gebieden: Groot Constantia, Klein Constantia en Buitenverwachting. Er worden met name krachtige en elegante wijn gemaakt van de Shiraz, Cabernet sauvignon, Pinotage en Chardonnay druiven.

Fantastische rode wijn uit Stellenbosch

Het wijngebied Stellenbosch is gelegen aan de oostkant van Kaapstad. De betere wijngaarden liggen hier tegen de bergketens aangeplant hierdoor profiteren deze druiven van frisse zeewinden en koelere nachten wat de kwaliteit ten goede komt. In het westen van Stellenbosch worden op de zandgronden de witte wijnen gemaakt van de druiven die daar goed kunnen groeien. Op de graniet hellingen van worden de smaakvolle rode wijnen verbouwd. De wijnen die hier vandaan komen zijn krachtig en elegant van smaak.

Zuid-Afrikaanse rode wijn uit Franschhoek

Dit gebied is in de zeventiende eeuw door de Franse hugenoten gekoloniseerd, vandaar de naam Franschhoek. Uiteraard namen de Fransen hun kennis van de wijnbouw mee en nog steeds hebben verschillende wijnboerderijen hier een Franse naam. De meeste hiervan liggen op loopafstand van het centrum. Je kunt er bijvoorbeeld, onder het genot van een uitgebreide - Franse - lunch, genieten van verschillende wijnen die hier worden verbouwd.

Heerlijke rode wijn uit Stellenbosch

Het is alweer even geleden, maar Stellenbosch dankt haar naam aan de ontdekking in 1679 door Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop. Nog datzelfde jaar vestigden de eerste gezinnen zich in dit nieuwe grensdorpje 'Van der Stel se bosch'. Nu, vier eeuwen later, ligt de stad Stellenbosch in het hartje van de West-Kaap wijnvelden. Vanaf Stellenbosch vertrekt de eerste en bekendste toeristische wijnroute van het land: de Stellenbosch Wine Route.

Smaakvolle rode Zuid-Afrikaanse wijnen

Het gebied ligt op 120 kilometer van Kaapstad en wordt in westen begrenst door de Atlantische oceaan. Het klimaat in Swartland is heet en droog hierdoor is het irrigeren van de wijngaarden zeer noodzakelijk. De rode Zuid-Afrikaanse wijnen uit Swartland zijn van een gemiddelde kwaliteit met hier en daar een uitschieter. Het gros van de rode wijnen worden gemaakt door de coöperatie.

Uitstekende rode Zuid-Afrikaanse wijn uit Paarl

De wijnstreek Paarl is één van Zuid-Afrikaas grootste wijnregio’s. De regio ligt tussen Stellenbosch en Simonsberg in en profiteert daardoor van de koele invloeden van de wind uit Vlasbaai. In de zomer zijn de omstandigheden er lastig voor het telen van druiven voor de rode Zuid-Afrikaanse wijnen uit Paarl. Er is in Paarl een groot verschil in ondergronden. Zo vind je in rode wijn regio graniet, zand en leibodems welke natuurlijk hun unieke uitdrukking geven aan de rode wijnen die erop worden geproduceerd.

De belangrijkste druiven in Paarl voor het produceren van rode Zuid-Afrikaanse wijnen zijn de: Shiraz, merlot, mourvédre, cabernet sauvignon en uiteraard de pinotage. 

Al in 1687 stichtte de Nederlandse kolonisten er boerderijen. Het doel was om de VOC schepen die langs de Kaap voeren weer te bevoorraden met vers voedsel en water. Na enkele jaren volgde de Franse Hugenoten die hun kennis meenamen van het maken van Zuid-Afrikaanse rode wijn.

Prachtige rode Zuid-Afrikaanse wijn uit Breedevallei en Klein Karoo

De vallei van de rivier de Breede levert heel veel wijn. Doordat er verschillende wijncoöperaties zijn is er ook veel keuze voor de lokale wijnboeren. Ruim 20% van de Kaapse rode wijnen wordt geproduceerd in dit gebied. In vroegere dagen werden de druiven veelal niet gebruikt voor het maken van rode Zuid-Afrikaanse rode wijn. De druiven werden destijds veelal gebruikt voor het maken van Cognac. 

Rode wijndruiven uit Zuid- Afrika

In Zuid-Afrika groeien meer dan 100 inheemse druivensoorten.
Per streek groeien ook nog specifieke druivensoorten. De kwaliteit van de druiven is buitengewoon vanwege het perfecte wijnklimaat in Zuid-Afrika.
Zuid Afrika produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Dit zijn de meest bekende: Pinotage, Cabernet Sauvignon & Syrah.

Geschiedenis van wijnland Zuid- Afrika

Al in de 6e eeuw voor Christus plantten Griekse kolonisten de eerste druivenstokken aan in Zuid-Afrika. Rond de zuidelijk gelegen stad Marseille.
Wijn werd pas populair in de 15e en 16e eeuw.
Door de opkomst van grotere Zuid Afrikaanse steden droeg bij aan deze toenemende populariteit.
Rode Zuid-Afrikaanse wijn werd het belangrijkste exportproduct van het land. De Zuid Afrikaanse wijnbouw ontwikkelde zich snel verder.
Nog altijd experimenteren innovatieve wijnmakers met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. 

Rode druiven gebruikt voor de wijn

In Franschhoek word voornamelijk gewerkt met de bekendere Franse druiven zoals, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Semillion, Shiraz & Cabernet Sauvignon.

Eerst witte Zuid- Afrikaanse wijn

In 1656 werden de eerste druivenranken meegenomen naar Zuid-Afrika en drie jaar later werd de eerste witte Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt van de Chenin blanc druif. Simon van der Stel, de gouverneur die Jan van Riebeeck opvolgde, liet op zijn landgoed in Constantia 70.000 wijnstoken aanplanten ook moedigde hij lokale boeren aan zich daar te vestigen en wijnstokken aan te planten.

Franse invloeden van de Hugenoten 

Vanaf 1688 emigreerden Franse Hugenoten naar de Zuid-Afrikaanse districten zoals Franshoek, Paarl, Drakenstein en Stellenbosch.

Zij zorgden voor een flinke uitbreiding van het druif areaal en door hun kennis werd de kwaliteit van de rode Zuid-Afrikaanse wijn ook veel beter. In de loop van de 18e en 19e eeuw kreeg de "Kaapse wijn" dan ook een steeds betere naam. Toen ook in Zuid-Afrika de druifluis toesloeg in 1885 werden het moeilijk tijden voor de trotse Zuid-Afrikaanse wijnboeren gelukkig herstelde de wijnbouw zich in de decennia daarop en kon er weer gebouwd worden aan de mooie en goede naam van de rode wijnen uit de Kaap.

Rode en witte wijnland Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt tussen twee grote oceanen in nl. de Atlantische en Indische oceaan in het binnenland wordt het land beschut door grote bergketens. Het verbouwen van de witte en rode wijndruiven gebeurt tussen de 31e 34e zuiderbreedte graad. Je vindt in Zuid-Afrika een Middellandse zeeklimaat waarbij de meeste regen tussen mei en augustus valt. Gedurende de hete zomer moeten de wijngaarden geïrrigeerd worden. Door de nieuwe wijnwet van 1993 is er met het certificaat zegel nu meer inzicht en traceerbaarheid mogelijk dit is de kwaliteit van de rode Zuid-Afrikaanse wijn zeker ten goede gekomen.

Witte en rode wijnrassen gebruikt voor de wijn

In Zuid-Afrika wordt op zo'n 130.000 hectare druiven verbouwd om wijn van te maken. Bij de druivenrassen voor de witte wijn moet je denken aan: Chenin Blanc (steen), Chardonnay, Sauvignon Blanc, Colombard, Sémillon en Riesling. Voor de rode wijn worden de volgende druivenrassen gebruikt: Merlot, Cabernet sauvignon, shiraz, pinotage en Grenache.