• Lorem ipsum

Rode wijn uit Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen over de hele wereld beroemd geworden. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie word

Toon:
The Winery of Good Hope Land of Hope Pinot Noir Reserve 2013
The Winery of Good Hope
Land of Hope Pinot Noir Reserve 2013
€19,95
Boer & Brit Bob's Your Uncle red brew
Boer & Brit
Bob's Your Uncle red brew
€5,45
The Winery of Good Hope Oceanside CS/Merlot 2015
The Winery of Good Hope
Oceanside CS/Merlot 2015
€9,45
Toon:

Rode wijn uit Zuid-Afrika

Rode wijn uit Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen over de hele wereld beroemd geworden. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd.

Wijnland Zuid Afrika in het kort

Qua bekendheid van de Zuid-Afrikaanse wijnen zit gelukkig wel goed ze nl. het meest beroemde wijnland ter wereld. Jaarlijks produceren ze 47 miljoen hectoliter wijn. De bekendste druiven: cabernet sauvignon, chardonnay, malbec, merlot, pinot noir, syrah en sauvignon blanc. Zuid Afrika levert ongeveer 2.900 verschillende wijnen. Los van de vele duizenden kleinere wijngaarden. Totaal wordt er op 890.000 hectare aan wijngaarden druiven verbouwd voor wijn.

Rode wijn druiven uit Zuid Afrika

In Zuid Afrika groeien meer dan 100 inheemse druivensoorten.
Per streek groeien ook nog specifieke druivensoorten. De kwaliteit van de druiven is buitengewoon vanwege het perfecte wijnklimaat in Zuid Afrika.
Zuid Afrika produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Dit zijn de meest bekende: Pinotage, Cabernet Sauvignon & Syrah.

Zuid Afrikaanse rode wijn classificatie

  • Vin de table: tafelwijn. Dit is een vrij eenvoudige wijn (slobberwijn)
    Er zijn vier elementen op het etiket te lezen: de inhoud, het alcoholgehalte, het land van herkomst en de naam van de producent.
  • Vin de pays: streekwijn. Deze wijnen komen uit een bepaalde streek. Op het etiket mogen producenten ook nog de streek op het etiket vernoemen. 
  • Vin Délimité de Qualité Supérieure: kwaliteitswijn. Behalve bovenstaande items mogen deze wijnen ook nog V.Q.P.R.D. aan het etiket toevoegen, wat inhoudt dat de kwaliteit van de wijn zeer hoog is. 
  • Appellation Controlée: Deze wijnen voldoen aan strenge, door de overheid opgestelde, eisen. Dit houdt onder andere in: een afgebakend productiegebied, de gebruikte druivenrassen, de maximum opbrengst per hectare en de wijnbereiding. Alles moet terug te lezen zij op het etiket. 

Geschiedenis van wijnland Zuid Afrika

Al in de 6e eeuw voor Christus plantten Griekse kolonisten de eerste druivenstokken aan in Zuid Afrika. Rond de zuidelijk gelegen stad Marseille.
Wijn werd pas populair in de 15e en 16e eeuw.
Door de opkomst van grotere Zuid Afrikaanse steden droeg bij aan deze toenemende populariteit.
Wijn werd het belangrijkste exportproduct van het land. De Zuid Afrikaanse wijnbouw ontwikkelde zich snel verder.
Nog altijd experimenteren innovatieve wijnmakers met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. 

Zuid-Afrikaanse rode wijn uit Franschhoek

Dit gebied is in de zeventiende eeuw door de Franse hugenoten gekoloniseerd, vandaar de naam Franschhoek. Uiteraard namen de Fransen hun kennis van de wijnbouw mee en nog steeds hebben verschillende wijnboerderijen hier een Franse naam. De meeste hiervan liggen op loopafstand van het centrum. Je kunt er bijvoorbeeld, onder het genot van een uitgebreide - Franse - lunch, genieten van verschillende wijnen die hier worden verbouwd.

Rode en witte druiven gebruikt voor de wijn

In Franschhoek word voornamelijk gewerkt met de bekendere Franse druiven zoals, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Semillion, Shiraz & Cabernet Sauvignon.

Heerlijke rode wijn uit Stellenbosch

Het is alweer even geleden, maar Stellenbosch dankt haar naam aan de ontdekking in 1679 door Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop. Nog dat zelfde jaar vestigden de eerste gezinnen zich in dit nieuwe grensdorpje 'Van der Stel se bosch'. Nu, vier eeuwen later, ligt de stad Stellenbosch in het hartje van de West-Kaap wijnvelden. Vanaf Stellenbosch vertrekt de eerste en bekendste toeristische wijnroute van het land: de Stellenbosch Wine Route.