Chardonnay wijn kopen - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Chardonnay wijnen: druifje van plezier

16 Jan 2022
door Amanda

Als we het over witte wijnen hebben, dan zijn Chardonnay wijnen echte allemansvrienden. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar toch is het zo. De Chardonnay druif heeft wat dat betreft eigenlijk een beetje een ‘fout’ imago. Dat moeten we natuurlijk even uitleggen: de Chardonnay druif is behoorlijk gewild onder wijnmakers. Dit komt doordat de witte druif van zichzelf niet echt een uitgesproken smaak heeft. Ze is - met alle respect - vrij neutraal. Wijnmakers kunnen er daardoor helemaal hun eigen draai aan geven. Oftewel, ze is gewild, wereldberoemd en onwijs divers. Wij noemen het dan ook ‘het druifje van plezier’!

 

De Chardonnay druif

Waar andere druivenrassen eigenlijk heel kieskeurig zijn, is de witte Chardonnay druif qua klimaat en omstandigheden al gauw tevreden. Zowel in koele als warme gebieden doet ze het goed. Elk gebied brengt weer een ander karakter qua Chardonnay wijnen voort. Als algemene regel geldt: hoe warmer het klimaat hoe minder hoge zuren en aroma’s. Zo is een Chardonnay uit een koel klimaat vaak erg fris met aroma’s van groene appel en citroen. Neem je een Chardonnay uit een warm klimaat, dan worden de zuren minder en herken je onder meer aroma’s van banaan, vanille en mango. Een Chardonnay uit een warm klimaat is over het algemeen ook ‘vetter’. Aan veelzijdigheid dus geen gebrek!

 

Wil je echt eens het verschil proeven tussen een Chardonnay uit een koel klimaat en ééntje uit een warm klimaat? De JEAN GOULLEY Chablis 1er Cru 'Montmains' 2014 (€37,95) uit Frankrijk is een perfect voorbeeld van een Chardonnay met frisse, hoge zuren afgezet tegen de SEBASTIANI North Coast Chardonnay 2017 (€18,95) uit Californië, een Chardonnay met een romige en rijpe smaak.

 

Alle Chardonnay (druiven) trossen los!

Juist door de veelzijdigheid wordt de Chardonnay druif door de gehele wereld aangeplant, maar de meest bekende streek is toch wel de Franse Bourgogne. Heel toepasselijk: daar ligt ook een dorpje wat de naam Chardonnay draagt. Toeval of niet, het is nooit bewezen dat de Chardonnay druif ook echt uit Frankrijk komt. Wel is er DNA-onderzoek gedaan naar de druif en daaruit bleek dat het een kruising is tussen de gouais blanc en de pinot noir. Oftewel, deze twee druivenrassen hebben met hun ‘pleziertje’ de Chardonnay leven in geblazen!

 

De mooiste Chardonnay wijnen komen toch wel uit de Franse Bourgogne. Bekende namen zijn Chablis, Le Montrachet en Meursault. Nog een leuk weetje – nu we het toch over Frankrijk hebben – is dat de Chardonnay druif naast witte wijn ook wordt gebruikt om champagne mee te maken. De CHAMPAGNE LAHERTE FRÈRES Champagne Laherte – Blanc Des Blancs Brut Nature (€49,95) is bijvoorbeeld gemaakt van 100% Chardonnay druiven uit Frankrijk.

 

Chardonnay wereldwijd

Nu is Frankrijk een traditioneel wijnland wat behoort bij de ‘Oude Wereld’, net zoals onder andere Italië, Duitsland en Spanje. Maar ook in de ‘Nieuwe Wereld’ worden Chardonnay wijnen geproduceerd. Daarbij behoren onder meer wijnlanden als de Verenigde Staten (Californië), Chili en Zuid-Afrika. Makkelijk ezelsbruggentje: met uitzondering van de Verenigde Staten liggen alle Nieuwe Wereld wijnlanden op het Zuidelijk halfrond en alle Oude Wereld wijnlanden op het Noordelijk halfrond. Het verschil tussen de Oude- en Nieuwe Wereld is met name de wijze waarop wijn wordt gemaakt. De Oude Wereld houdt zich vast aan de traditionele wijze, terwijl de Nieuwe Wereld volop experimenteert. Vandaag de dag worden ook Nieuwe Wereld-wijnen in de Oude Wereld geproduceerd.

 

Waarom vertellen we je dit? Omdat juist ook in de Nieuwe Wereld wijnlanden bijzondere Chardonnay wijnen worden gemaakt. Denk aan Californië, Australië, Chili en Zuid-Amerika. Ieder land geeft de Chardonnay een geheel eigen smaakprofiel! In het wijnassortiment van GrapeWine.nl vind je uit verschillende landen mooie Chardonnay wijnen. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

 

De juiste Chardonnay kiezen?

Het aanbod Chardonnay wijnen kent geen gebrek, er is voor iedereen wel een passende variant te vinden. Van een droge Chardonnay tot een zoete Chardonnay en alles er tussenin. Wijnkenner Arjan van GrapeWine.nl kent de veelzijdigheid van dit mooie druivenras en adviseert je dan ook graag. Heb je een vraag en wil je advies? Stuur een chatbericht via de website, of benader Arjan gemakkelijk via WhatsApp, telnr. 06 – 38 61 23 62. Jouw Chardonnay-advies ontvang je binnen no-time geheel op maat, dat is pas: Chardon-YAY!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter