Portugese wijnen: 5 redenen om van ze te houden
Portugese rode wijnen en Portugese witte wijnen laten de harten van veel wijnliefhebbers sneller kloppen. Dat is niet voor niets. Wijnen uit Portugal zijn veelzijdig, betaalbaar en met liefde gemaakt. Heb jij de vinho tinto en branco al in je hart gesloten of moet jouw eerste date nog komen? In deze blog vertellen we waarom het zeker de moeite waard is om Portugese wijn te proeven – of dat nu voor het eerst is of niet.
1. Portugese wijn is zo divers als het land zelf
Portugal is onderverdeeld in 14 wijnregio’s. In elke regio heerst een ander klimaat en ook de bodems variëren. Dat zorgt voor een enorme smaakvariatie: van fruitig en fris tot zwaar en zoet. Welke wijnsmaak je ook hebt, je vindt altijd een passende fles. Om je een beetje wegwijs te maken in de wijnstreken en de verschillende soorten wijn, lichten we hier vier bekende regio’s voor je uit:
De vruchtbare regio Minho (Vinho Verde)
Het groene, regenrijke Minho is het noordelijkste wijngebied van Portugal. Hier aan de indrukwekkende Atlantische kust maken de wijnboeren de beroemde vinho verde, oftewel de groene wijn. Het groen slaat niet op de groenige wijnkleur van de witte exemplaren, maar op de jonge druiven waar de wijn van is gemaakt. Dat zorgt voor frisse zuren en veel fruit. Een bijkomend voordeel van deze dorstlessende, lichtvoetige vriend is dat hij vaak een redelijk laag alcoholgehalte heeft.
Kan jij wakker worden gemaakt voor frisse, sprankelde witte wijn? Dan is een vinho verde zoals bijvoorbeeld de Vinho Verde Trajadura Alvarinho van Quinta do Regueiro een uitstekende keuze.
De buitengewone Douro-vallei
Deze wijnstreek is beroemd, geliefd en misschien wel het mooiste van het land – of zelfs de mooiste van de wereld! De Douro-vallei met zijn adembenemende wijnterrassen op de steile rivierhellingen is namelijk opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In tegenstelling tot het milde Minho, zijn de zomers hier heet en de winters wat kouder. Gelukkig kunnen de wijnstokken hier prima tegen en gedijen ze goed op de bodem van leisteen met wat graniet.
Hoewel de regio vooral bekend staat om de Port, bestaat nu meer dan de helft van de productie uit smaakvolle droge wijnen. De wijnen zijn vaak wat steviger en garanderen veel drinkplezier.
Ben jij een liefhebber van kruidige krachtpatsers (maar met een klein hartje), dan zijn rode Portugese wijnen uit de Douro een aanrader. Proef bijvoorbeeld de Duas Quintas Reserva van Ramos Pinto. Ook de witte variant, de Duas Quintas Reserva, is een echte lekkernij.
Het binnenlandse Dão
Dit wijngebied ligt in het Portugese binnenland, ten zuiden van de Douro-vallei. De wijngaarden zijn omgeven door bergen en dat zorgt voor een perfect microklimaat waar de druiven uitstekend kunnen rijpen. De bodem bestaat vooral uit steenhard graniet. Om de wijnstokken te planten, gebruiken de wijnboeren zelfs dynamiet om gaten in de grond te maken!
De Dão wijnen stonden lange tijd bekend als slecht drinkbare, zure wijnen bomvol tannines. Maar dat is veranderd. Tegenwoordig maken de wijnboeren hier elegante, complexe wijnen van hoge kwaliteit zoals de rode Lagar De Darei van Casa de Darei.
Het opkomende Beiras
Deze regio ten oosten van Dão is volop in ontwikkeling. Het is nog geen grote naam op het internationale toneel, maar dat kan zo maar veranderen. Jonge, innovatieve wijnboeren zetten de wijnen uit Beiras volop in de schijnwerpers. Bovendien zijn de omstandigheden ideaal. De druiven groeien vaak op grote hoogte waar het lekker koel is, dat zorgt voor frisse zuren in de wijn. Overdag koesteren de druifjes zich in de zon, dus die koelte is erg belangrijk voor de balans.
Benieuwd naar de wijnen uit Beiras? Een heerlijke rode wijn van een jonge, vernieuwende wijnboer is Beyra vinhos de altitude tinto reserva. Het wijnhuis maakt ook frisse witte variant genaamd Beyra vinhos de alltitude Branco, een witte wijn die heerlijk smaakt bij vis en tapas.
2. Portugese wijn is gemaakt van unieke druivensoorten
Ook de druivensoorten maken de wijnen uit Portugal de moeite waard: op de 200.000 hectare Portugese wijngaarden staan meer dan 300 inheemse druivensoorten aangeplant. Sommige wijnhuizen hebben hier en daar een perceel met internationale lievelingen als Syrah of Chardonnay, maar de meeste wijnen zijn gemaakt van nationale druiven. Dat maakt de Portugese wijnen uniek. De meeste wijnen zijn assemblages, zodat het karakter van de streek tot uitdrukking komt.
Het nationale paradepaardje is de rode druivensoort Touriga Nacional. Dit is de belangrijkste druivensoort voor de wereldberoemde Port. Andere bekende rode soorten zijn Alfrocheiro (vooral in Dão), Tinta Barroca, Touriga Franca en Trincadeira. Aan de witte zijde is Alvarinho de kwaliteitskoningin. Verder staan ook Loureiro, Trajadura, Arinto en Fernão Pires aangeplant.
Zoals je ziet zijn de namen van de druiven flinke tongenbrekers, maar ze smaken in ieder geval tongstrelend.
3. Moderniteit en traditie gaan hand in hand
Wijn maken ligt diepgeworteld in de Portugese cultuur. Honderden jaren voor Christus werd er al wijn geproduceerd op Portugese bodem. Aan ervaring dus geen gebrek. Kwalitatief gezien waren de wijnen niet altijd een doorslaand succes, maar dat veranderde vanaf 1986, toen Portugal toetrad tot de Europese Unie. De Portugese wijnhuizen, quinta’s genoemd, kregen de nodige subsidie om de wijngaarden en de wijnkelders in een nieuw jasje te steken en ook de regels voor het maken van wijn werden aangescherpt.
De combinatie van stokoude wijngaarden en state of the art wijnkelders resulteert in wijnen van hoogstaande kwaliteit. Het beste uit twee werelden!
4. Veel kwaliteit voor een eerlijke prijs
Zijn die unieke, goed gemaakt wijnen dan niet erg duur? Geenzins! Portugese wijnen hebben een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Daar houden wij Nederlanders wel van. Dit komt omdat de loonkosten in Portugal relatief laag zijn. Ook zijn de wijnen nog niet gehypet, waardoor de prijzen eerlijker zijn. Tot slot is wijn in Portugal bijna een primaire levensbehoefte en daar vraag je toch niet de hoofdprijs voor?
5. De Portugezen gunnen ons ook wat
De Portugezen zijn dol op hun eigen wijn en proosten graag op het goede leven. Een lunch of diner zonder een glas wijn is niet compleet. Ze drinken per jaar gemiddeld 62 liter wijn per persoon (Nederlanders 25 liter) en daarmee laten ze alle andere Europeanen achter zich. We mogen dus in onze handen knijpen dat de Portugezen zo veel produceren, anders hadden wij in Nederland niet de kans om heerlijke Portugese wijn te kopen!
In veel supermarkten en slijterijen is het aanbod echter nog niet heel groot. Gelukkig kun jij bij GrapeWine wel diverse rode en witte Portugese wijnen bestellen en natuurlijk een goed gerijpte Port. Arjan helpt je graag bij het uitkiezen van de juiste fles. Stuur gratis een WhatsAppje voor vrijblijvend wijnadvies naar 06 – 38 61 23 62.