De juiste wijn voor het kerstdiner, hoe kies je die? - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Wijn voor het kerstdiner | 5 tips voor jouw wijnkeuze

7 Dec 2021
door Amanda

Met kerst schuiven we allemaal weer gezellig aan bij het kerstdiner. Niet alleen genieten we massaal van heerlijke gerechten en lekkere hapjes, maar ook komt er ongetwijfeld een passende wijn op tafel. Maar welke wijn kies je? De keuze is natuurlijk enorm. Welke wijn past bij welk gerecht? En bij welke gang? Wij helpen je graag met 5 tips voor wijn bij het kerstdiner. 

 

De juiste wijn voor het kerstdiner, hoe kies je die?

Elke wijnliefhebber zal beamen dat je je wijn het beste bij een gerecht kunt kiezen. Een passende wijn versterkt de smaak van het gerecht. En andersom: het gerecht versterkt de smaak van de wijn. Zo kun je dus dubbel genieten. Een wijn die niet past bij het gerecht, kan daarentegen smaken overschaduwen of zorgt ervoor dat het gerecht (of juist de wijn) minder goed smaakt. Dat wil je uiteraard voorkomen.

 

Hoe kom je dan tot een goede wijnkeuze voor het kerstdiner? Deze 5 tips helpen je.

 

1. Kies per gang een aparte wijn

Bij een voorgerecht past een heel ander type wijn dan bij een mierzoet dessert. Serveer daarom niet de hele avond dezelfde wijn. Niet alleen omdat afwisseling altijd fijn is, maar ook omdat je het liefst de smaken van elke gang goed tot zijn recht wilt laten komen.

 

Een paar handige vuistregels zijn deze:

  1. Start met een aperitief. Bubbels vormen een goede start voor het kerstdiner. Ze maken je smaakpapillen alvast wakker. Kies bijvoorbeeld voor cava of prosecco. Met een droge (brut) cava of prosecco zit je altijd goed.
  2. Kies bij het voorgerecht voor een lichte wijn. Een voorgerecht heeft vaak lichte ingrediënten. Daar past een lichte wijn het beste bij. Bijvoorbeeld een lichte, droge witte wijn. Bij bruschetta past Chardonnay heel goed. Kies je voor carpaccio als voorgerecht? Dan is een rode wijn als Merlot of Nero d’Avola een goede wijnkeuze. Bij soep wordt over het algemeen geen wijn geschonken. Als je toch voor wijn bij soep kiest, dan is een lichte witte of rode wijn het meest geschikt.
  3. Bij het hoofdgerecht stem je de wijn af op het gerecht. Hoe zwaarder de smaak van het gerecht, hoe overheersender de wijn ook mag zijn. Bij wit vlees (zoals kip of vis) serveer je vaak een witte wijn, bij rood vlees een rode wijn. Iets soortgelijks geldt voor het gerecht als geheel. Is je gerecht voornamelijk rood (bijvoorbeeld door tomatensaus), dan past rode wijn beter (bijvoorbeeld een volle wijn als Cabernet Sauvignon). Bij champignons is witte wijn dan weer meer passend. Of verwerk in het gerecht de wijn die je er ook bij serveert. Dan heb je sowieso een goede match.
  4. Bij een dessert mag de dessertwijn op tafel. Oftewel: een zoete witte wijn of eventueel sherry of port.

 

Nog een handige tip: zorg ervoor dat de wijn van de huidige gang nooit meer overheersend is dan die van de vorige gang. Bouw het langzaam op, want anders is de overgang te groot.

 

2. Kijk naar de smaak van het eten

Voor de wijnkeuze maakt het nogal uit of een gerecht zout, zuur, zoet of kruidig is. Het beste kun je kiezen voor vergelijkbare smaken. Is een gerecht bijvoorbeeld kruidig? Kies dan ook voor een kruidige wijn. Bij een zoet dessert serveer je dan weer juist eerder een zoete wijn. Vooral dat laatste is heel belangrijk. Zo versterk je de zoete smaak van het dessert en komt de wijn niet te “slap” over.

 

3. Kies voor een van deze gouden combinaties

Maar er hoeft niet altijd een één op één match te zijn tussen de wijn en het gerecht. Deze combinaties doen het ook opvallend goed:

  • Combineer vettig eten met hoge zuurgraad in wijn. Een gouden combinatie is die van wijn met veel zuren met een vettig gerecht. Serveer bijvoorbeeld een lekkere wijn met veel zuren of tannines bij vettige kaas of bij gefrituurd eten. De Venea Burbero is hiervoor bijvoorbeeld een perfecte rode wijn. Qua witte wijn kun je denken aan de Vinho Verde Trajadura Alvarinho: een volle smaakvolle wijn met een sappige smaak en ragfijne zuren.
  • Serveer bij kruidige gerechten een zoete wijn. Geen vergelijkbare smaak, maar wel een verrassend goede combinatie! Als je kiest voor een wijn met veel suikers, dan kunnen die suikers de pittige smaak van het eten wat afzwakken.
  • Kies voor een zoete wijn bij een zout gerecht. Dit zorgt voor een goede balans: de wijn smaakt wat minder zoet en het gerecht juist minder zout.

 

4. Kies voor matchende structuren

Naast de smaak van een gerecht en van wijn kun je ook de structuren laten matchen. Bij een romige saus is het bijvoorbeeld lekker om een Chardonnay in te schenken. Die wijn heeft ook iets boterachtigs.

 

Wij kunnen je bijvoorbeeld de Chardonnay Bechtheimer van harte aanraden. Deze prachtige witte wijn heeft aroma’s van rijpe appels en kweeperen met een vleugje honing en een beetje kruidigheid. De wijn is gemaakt van Chardonnay-druiven uit Duitsland die alleen groeien op de beste toplocaties. Dat proef je.

 

5. Gourmetten? Kies voor een neutrale wijn!

Veel Nederlanders schuiven met kerst aan voor een gourmetavond. Een wijn kiezen voor bij de gourmet lijkt misschien lastig, omdat je veel verschillende typen hapjes serveert. De beste keuze is in dit geval een wijn die niet te zwaar en ook niet te licht is. Dan valt de smaak van de wijn niet weg, maar overheerst de smaak ook niet zo veel dat je de gerechten nog nauwelijks proeft. Kies bijvoorbeeld voor een fruitige, rode wijn.

 

Hiervoor is Garnacha Old Vines een uitstekende optie. Deze rode wijn heeft de fruitige aroma’s van bessen en rode kersen, een rond mondgevoel en een fruitige afdronk. Ook bij borrels doet deze wijn het trouwens goed. Zelf kunnen we bij gourmet ook intens genieten van een mooie merlot.

 

Wijnkeuze bij gerechten

Heb je al een bepaald gerecht in gedachten? Wij zetten hieronder een aantal favoriete wijnspijscombinaties voor kerst voor je op een rij. Ook dat helpt om de juiste wijn voor het kerstinder te kiezen.

 

Wijn en oesters

Champagne en oesters vormen natuurlijk de ultieme combinatie voor een feestelijk kerstdiner. Vooral een droge (‘Brut’) champagne past goed bij oesters. Ook andere mousserende wijnen zijn geschikt, bijvoorbeeld cava. Bovendien kan witte wijn een goede combinatie zijn. Zeker een wijn die fris is van smaak en een niet te hoge zuurgraad heeft. Dit past goed bij het zachte mondgevoel van oesters.

 

Lees ook ons blogartikel met meer tips voor wijn bij oesters.

 

Wijn en kaas

Wijn is lekker en kaas is lekker, maar de combinatie van wijn en kaas is al helemaal verrukkelijk. Zeker als je voor de juiste combinatie kiest. Hoe je dat doet? Let op de structuur en smaak van de kaas. Vaak zit je goed met een wijn die uit hetzelfde land (of dezelfde regio) komt als de kaas. Verder kun je ook bij kazen het beste een wijn met een vergelijkbare smaak kiezen. Dus bijvoorbeeld sterke wijn bij kaas met een uitgesproken smaak (zoals truffelkaas). Is kaas meer romig en vettig (bijvoorbeeld brie)? Dan is een mousserende wijn een goede keuze. De zuurgraad in de wijn maakt de combinatie wat frisser.

 

In ons artikel over wijn bij kaas voor elk kaasplankje geven we je nog meer tips om de goede wijn-kaascombinatie te kiezen.

 

Wijn en kalkoen

Als je kalkoen eet met kerst, is zowel witte als rode wijn een goede wijnkeuze. Als rode wijn is een fruitige Sangiovese bijvoorbeeld heel geschikt. Qua witte wijn is een volle Chardonnay met veel smaak een goede keuze.

 

Verder kun je de wijnkeuze laten afhangen van de bereiding van de kalkoen. Hoe meer uitgesproken het gerecht is, hoe meer uitgesproken de wijn ook mag zijn. Is de kalkoen bijvoorbeeld gerookt, dan heeft deze een uitgesproken smaak. In dat geval is een stevige wijn een goede keuze om erbij te serveren.

 

Wijn bij een borrelplank

Heb je na het dessert nog plek over voor meer eten? Dan is een borrelplank natuurlijk een heerlijke optie. Een perfecte borrelplank samenstellen is niet moeilijk. Bij een borrelplank kun je qua wijn het beste op safe spelen. Kies voor een toegankelijke wijn die bij alle hapjes past. Oftewel: een wijn met een niet te overheersende smaak, maar die toch genoeg body heeft.

 

Ga je liever voor feestelijk? Dan is mousserende wijn de juiste keuze om mee te proosten. Er bestaan genoeg champagnes of prosecco’s met een gematigde smaak. Niet te zuur of intens, maar gewoon evenwichtig.

 

Gratis wijnadvies voor jouw kerstdiner

Heb je moeite om de juiste wijnkeuze voor het kerstdiner te maken? Schakel dan Arjan in voor eerste hulp bij wijnadvies. Hij adviseert je graag volledig gratis over een wijnsoort die past bij jouw gerechten. App jouw wijnvraag naar telnr. 06 – 38 61 23 62. Dan geeft Arjan je met veel plezier en passie voor wijn advies op maat.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter