0
  • Lorem ipsum

Zo maak je een perfecte borrelplank

17 Mar 2020
door Yvonne

Het Coronavirus houdt ons in de greep. We blijven binnen en verzinnen dingen om onszelf bezig te houden.
Na de kinderen een hele dag bezig te hebben gehouden is het tijd voor een glas wijn.
En voor degene die dit pas ’t weekend doen: dan is het vast tijd voor een fles wijn.
Wat ons betreft gaat er niks boven een fles wijn met een lekkere borrelplank erbij.
Wat is nu de perfecte borrelplank? Dat lees je hier.

 

Teveel

… is nooit goed.
Alleen met al die lekkere keuzes wel verleidelijk om in die valkuil te stappen. 
Net als je denkt dat je genoeg hebt zie je toch nog een lekker stukje kaas liggen met een fijne korting.
Ok, hoppa, die kan er ook nog wel bij.
Maar een borrelplank met wat overzicht is toch echt wel prettiger.
Bovendien wil je niet teveel overhouden wat je misschien moet weggooien.

Kaas

Een borrelplank zonder kaas is als een fles wijn zonder… wijn. Dat wil je niet.
De aller belangrijkste tip met betrekking tot kaas is dat kaas het lekkerst is als hij op kamertemperatuur geserveerd wordt.
Haal hem dus ongeveer twee uur voor je gaat borrelen uit de koelkast.

Leg de kaas van mild naar pittig op je plank, zo heb je een mooie opbouw aan smaak.
Het is trouwens altijd een goed idee om een variatie aan kazen in huis te halen die verschillen in smaak, pittigheid, hardheid en vorm.
Laat je hierin vooral in adviseren door je lokale kaasboer.
In deze tijden kunnen de lokale ondernemers jouw steun sowieso goed gebruiken.
Dus investeer in kennis en kwaliteit; kies alsjeblieft voor de lokale leverancier.

 

Onze favoriet: Cremeux de Bourgogne. Een zachte boterachtige witschimmel waarbij tijdens het maken wat extra room is toegevoegd. Deze doet het erg goed met een glas champagne (of een andere mousserende wijn)
Deze kaas kopen wij bij Caroline van Kaashuis Tromp in Naaldwijk. Aanrader hoor!

 

Charcuterie

… oftewel: fijne vleeswaren.
Op dit gebied kan je al net zoveel kanten op als met kaas. Daarom deze tips:
Kies altijd voor een smeerbare variant. Zoals paté of een fijne rillette (Dat is een soort smeuïge pastei van draderig vlees, heerlijk op een toastje).
Daarnaast kies je voor een droge worst. Daarvan zie je tegenwoordig steeds meer varianten. Met peper, lavendel, knoflook…. You name it, ze hebben het. Leuk om uit te proberen! Snijd deze worst wel heel dun met een goed scherp mes, zo smaakt deze beter.

Vraag ook hierbij je slager om advies.
Fijne vleeswaren zoals gedroogde hammen zijn ook altijd een knaller op je borrelplank.
En een klassieker: Ossenworst, met een beetje mosterd.

Onze favoriet: Pata Negra. Een spaanse ham van zeer uitstekende kwaliteit met een gemarmerde dieprode kleur met een typische romige, zoetige smaak en aroma. 
Deze ham mag alleen Pata Negra heten als de varkens vrije uitloop hebben gehad en bellotas (eikeltjes van de kurkeik) hebben gegeten tot ze het minimum vereiste gewicht van 160kg bereikt hebben.

Deze ham kopen wij altijd bij Slagerij Bjorn van Koppen in Naaldwijk. Hij adviseert je graag bij het maken van een mooie borrelplank met charcuterie.

 

Drink hierbij een lekkere rode rioja, bij voorkeur een crianza. Deze wijn is perfect in balans om de krachtige smaak van de pata negra (en andere producten op je borrelplank) aan te kunnen.
En bovendien: What groes together, goes together.

 

 

Een zuurtje en een zoetje

Een kleine verfrissende bite tussen de wat zwaardere kazen en charcuterie door is een fijne afwisseling voor op de borrelplank. 
Een stukje groente of fruit doet het altijd goed en zorgt ervoor dat het niet gaat tegenstaan.
Denk eens aan meloen, druiven, olijven, tomaat (met mozzarella), lekkere kleine augurkjes (cornichons) en ga zo maar door.

 

Bij de kazen kan je heel goed een lekkere jam of gelei serveren. Zo komen de smaken van de kaas vaak nóg meer tot hun recht.
Probeer maar eens een lekkere pittige kaas met een beetje (gember/perzik jam). De zoetigheid van de jam gaat perfect samen met het ziltige van de kaas.

 

En last but not least: vergeet geen lekker brood bij je borrelplank te serveren.
Kies voor een goed stokbrood van de kaasboer, lekker (zelfgemaakt) toast, of een cracker met bijvoorbeeld zeezout.

ENJOY!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter