Het zal je niet zijn ontgaan: deze maand is door veel mensen uitgeroepen tot Dry January. Oftewel: een maand zonder alcohol. Geen gemakkelijke opgave voor wijnliefhebbers, zou je denken. Maar nee hoor, er is een plan B: alcoholvrije wijn. Ja, die is tegenwoordig prima te drinken, zeker als je voor een goede kwaliteitswijn zonder alcohol kiest. Wat is alcoholvrije wijn precies? Hoe wordt het gemaakt? En hoe kies je de lekkerste uit? Lees verder en maak jouw Dry January (of zwangerschap of een feestje als BOB) wat draaglijker.
Wat is alcoholvrije wijn?
Dat er geen alcohol in deze wijnsoort zit, zover was je waarschijnlijk al gekomen. Maar hoe kan dat dan? Via speciale technieken is de alcohol aan de wijn onttrokken. Normaal wordt druivensuiker omgezet in alcohol door gebruik te maken van gisting. Bij wijn zonder alcohol wordt de alcohol daarentegen achteraf uit de wijn gehaald. De wijn behoudt zijn aroma en karakter, maar verliest iets van zijn body. Alcohol zorgt normaal voor een maskering van de zoete en fruitige smaak van wijn. Die smaak is bij alcoholvrije wijn dus wat meer aanwezig. Daardoor smaakt de wijn vaak iets zoeter (zonder dat er meer suiker in zit). Ook zal de wijn iets lichter van smaak zijn.
Het alcoholpercentage in wijn zonder alcohol
Let op: officieel mag wijn in Nederland ‘alcoholvrij’ worden genoemd als het hooguit 0,5% alcohol bevat. Mag je echt geen alcohol binnenkrijgen? Check dan op het etiket of in de productomschrijving of de wijn inderdaad 0,0% alcohol bevat. In onze webshop vind je meerdere flessen die aan dat criterium voldoen. Zo is het druivensap van Betuwse Bruis een goede optie. Doordat er nooit alcohol uit deze bruis gehaald hoefde te worden, blijven de smaken heerlijk aanwezig. Genoeg te proeven dus!
Wist je dat wijn zonder alcohol ook minder suiker en dus ook minder calorieën bevat dan wijn met alcohol? Dit scheelt soms wel 60%.
Hoe wordt wijn zonder alcohol gemaakt?
Het maken van alcoholvrije wijn verloopt niet heel anders dan het maken van wijn met alcohol. Het proces is in eerste instantie hetzelfde. Het enige verschil is dat via een vacuümtechniek of via inverse osmose de alcohol uit de wijn wordt gehaald. De wijn behoudt daardoor zijn smaak, maar dan met iets minder body doordat de alcohol ontbreekt. Wel zijn wijnboeren steeds beter in staat om ook de body en aroma’s zoveel mogelijk intact te houden. Dit komt door nieuwe technieken.
Inverse osmose
Eerst gebruikten wijnboeren vooral inverse osmose om alcoholvrije wijn te maken. Dit houdt in dat dat je de bestanddelen van wijn (water, alcohol en aroma’s) scheidt en daar de alcohol uitfiltert om de water en aroma’s vervolgens weer samen te voegen. Dit gebeurt op hoge temperaturen. Nadeel van deze methode is dat er daardoor een deel van de aroma’s en karakter verloren ging. Ook kon de wijn soms wat gekookt smaken.
Nieuwe techniek: vacuümtechniek
Vacuümtechniek is een meer innovatieve techniek die voor een beter behoud van de smaak zorgt. Hierbij verwijder je alcohol door de wijn in een aantal stappen vacuüm te trekken. Doordat dit op een lage temperatuur gebeurt, behoudt de wijn zijn karakter en aroma’s beter. De verdamping begint dan namelijk al bij 30 graden Celsius. Dit komt de kwaliteit van de wijn ten goede. Verder worden bij deze techniek specifiek druivensoorten gebruikt die van zichzelf een sterke body of veel aroma hebben.
Hoe zit het met de kwaliteit?
Tot een aantal jaar geleden trokken mensen vaak al snel een vies gezicht zodra het woord ‘alcoholvrije wijn’ viel. Wijn zonder alcohol had geen best imago. Maar vergis je niet: er is de afgelopen jaren veel aan de kwaliteit ervan gewerkt. Doordat de vraag naar wijn zonder alcohol toeneemt, gaan wijnboeren steeds meer experimenteren en innoveren om hun producten te verbeteren. Dat proef je gelukkig. En dat merk je aan de steeds betere kwaliteit.
Een belangrijke verbetering is bijvoorbeeld dat boeren druiven voor deze wijnsoorten eerder zijn gaan plukken. Daardoor bevat het druivensap minder suiker en dus minder alcohol. Er hoeft daardoor ook minder alcohol aan de wijn onttrokken te worden, wat veel goeds doet voor het smaakbehoud. De laatste jaren zijn ook producenten van kwaliteitswijnen meer wijnen zonder alcohol gaan produceren. Zelfs een aantal Franse wijnboeren zijn – nadat ze eerder wat weerstand ervoeren – de alcoholvrije wijnen gaan omarmen. Een lekkere alcoholvrije wijn is daardoor niet meer lastig te vinden.
Welke alcoholvrije wijn kies je?
Het aanbod aan alcoholvrije soorten wijn wordt steeds groter. Ook Wijnhandel GrapeWine.nl biedt een aantal heerlijke alcoholvrije soorten wijn aan. Allemaal geproefd en geselecteerd op kwaliteit!
Zo kunnen wij je de Franse wijnen van Terres de Louisa van harte aanbevelen. Zowel de witte wijn als de rode wijn zonder alcohol van dit merk is met veel oog voor kwaliteit en smaak ontwikkeld. Zoek je een goede mousserende aperitiefwijn zonder alcohol? Dan is Holunder Secco van Gustavshof een heerlijke optie. Deze bruisende rosé gemaakt van vlierbloesem moet je proeven!
Ook de Nederlandse wijnen uit de Betuwe zijn wat ons betreft helemaal goedgekeurd. Het Betuws Wijndomein haalt geen alcohol uit stille wijn, maar maakt ongegist druivensap met een zuurtje. Dit zorgt voor een smaak die niet snel zal vervelen. En voor een absolute 0,0%-alcohol-wijn dus.
Wijnadvies nodig?
Heb je advies nodig over een passende wijn (met of zonder alcohol) waar jij ook van kunt genieten tijdens Dry January? Wijnspecialist Arjan van Wijnhandel GrapeWine.nl geeft je gratis wijnadvies – ook voor alcoholvrije opties. Gewoon via de app! Stuur hem een appje via telnr. 06 – 38 61 23 62 met jouw wijnvraag. Arjan helpt je graag.