7 veel gestelde vragen over rosé wijn beantwoord - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

7 veel gestelde vragen over rosé wijn beantwoord

9 Mar 2021
door Amanda

Waar komt rosé wijn vandaan? Hoe ontstaat rosé wijn? Hoe smaakt rosé wijn eigenlijk? En, hoelang is rosé wijn houdbaar? Allemaal prangende wijnvragen die we regelmatig krijgen van wijnliefhebbers. Daarom beantwoorden wij in deze blog 7 veel gestelde vragen over onze geliefde rosé wijnen.

 

Waar komt rosé wijn vandaan?

Als we het hebben over de oorsprong van rosé wijn, dan kunnen we inmiddels niet meer één land of regio aanwijzen. Rosé wijn komt namelijk over de hele wereld vandaan. Al zijn er natuurlijk wel landen en regio’s die er qua productiehoeveelheden boven uitspringen. Grote en bekende producenten van rosé wijn zijn Frankrijk, Spanje en Italië. Maar ook in Portugal en Chili wordt rosé wijn gemaakt. Elk land brengt weer andere aroma’s en smaken met zich mee.

 

De bekendste rosé wijnen komen toch wel uit Frankrijk, uit de Provence-regio om precies te zijn. De Provence rosés staan bekend om hun ongeëvenaarde lichte, frisse en elegante smaak. Een liefhebber herkent een echte Provence rosé onmiddellijk! Lees daarom ook zeker de blog: ‘Rosé wijnen uit de Provence zijn niet voor niets geroemd’.

 

Van welke druif wordt rosé wijn gemaakt?

Rosé wijn wordt net als rode wijn gemaakt van blauwe druiven. De druivensoorten die daarbij veel worden gebruikt zijn onder andere:

  • Mourvèdre
  • Grenache
  • Cinsault
  • Syrah
  • Pinot Noir
  • Cabernet Sauvignon
  • Carignan
  • Tempranillo

 

Hoe ontstaat rosé wijn?

Het produceren van wijn is ultieme magie. De juiste druiven, de juiste verhoudingen en ga zo maar door. Het maken van een rosé wijn is een ambacht, wat begint bij de keuze voor de druif. Om prachtige rosé wijnen te maken, is de basis dus een blauwe druif. Maar hoe krijgt rosé nou die mooie kleur die varieert van zalmroze tot perzikroze (en alles ertussenin)? Dat komt door de kleurstoffen in de schil van de blauwe druif.

 

Ten onrechte denkt men wel eens dat een wijnboer witte wijn met rode wijn mengt om rosé te maken. Zeg maar 50% wit plus 50% rood is 100% rosé, maar dat is dus niet waar. Sterker nog, dat is helemaal niet toegestaan, behalve voor het maken van rosé champagne dan. De basis voor een rosé wijn is altijd een blauw druivenras. Wel komt het voor dat wijnboeren een kleine hoeveelheid witte druiven toevoegen, maar dit mag volgens de geldende wijnmaakregels niet altijd, en als het mag maar een zeer beperkt percentage.

 

Een wijnboer kan op vier manieren rosé wijn maken. Dit kan door middel van:

  • Directe persing
  • Bloeden
  • Korte inweking
  • Mengen

 

Directe persing (ook wel ‘pressurage direct’ genoemd)

Zoals het woord al suggereert worden de blauwe druiven bij deze techniek na het plukken direct langzaam geperst. De kleurstoffen uit de schil van de blauwe druif lopen hierdoor als het ware direct in het geperste druivensap waardoor het gelijk een kleurtje krijgt.

 

Bloeden (ook wel ‘saignée’ genoemd)

Het klinkt een klein beetje luguber, maar het laten bloeden van druiven is een uiterst verfijnde methode om rosé wijn te maken. ‘Saignée’ is Frans voor bloeden en het is eigenlijk ook waar de Fransen om bekend staan als het om rosé wijnen maken gaat. Bij de saignée-methode zijn de druiven geperst (waardoor het al een kleurtje heeft) en gaat zowel het geperste druivensap samen met de schillen en pitten (= most) in een gistkuip om het vergistingsproces te starten (waardoor er alcohol ontstaat). Nog voordat het vergistingsproces start, laat de wijnboer het wijnvat of de gistkuip bloeden door een kraantje onderaan open te zetten. Hierdoor loopt roze druivensap weg zonder de pitten en schillen waarvan vervolgens rosé wordt gemaakt.

 

Korte inweking

Bij deze methode worden de blauwe druiven eerst ontsteelt en vervolgens gekneusd. De wijnboeren laten de blauwe gekneusde druiven daarna een paar dagen staan weken waarbij de temperatuur laag wordt gehouden. Op deze manier geeft de schil al een beetje kleurstof af aan het druivensap, zonder dat het gistingsproces op gang komt. Na het inweken, worden de druiven echt geperst.  

 

Mengen

Bij de meng-methode worden blauwe en witte druiven met elkaar gemengd. Let op, dit is niet hetzelfde als het eindproduct van een rode wijn met een witte wijn mengen, want dat mag niet. Druiven mag een wijnboer wel met elkaar mengen door ze samen te persen en in een gistkuip te doen.

 

Hoe smaakt rosé wijn?

Rosé kan allerlei aroma’s en smaken hebben. De smaak wordt onder andere bepaald door het land van afkomst, de druivensoort en de manier van produceren. Je kunt je voorstellen dat elk land een andere bodem heeft waarop de druif groeit en daarmee dus ook een andere smaak ontwikkelt. Dat maakt dat er ontzettend veel verschillende rosé wijnen zijn met prachtig uiteenlopende aroma’s en smaaknuances. Van zoet tot droog en van mineralig tot fruitig.

 

Welk glas gebruik je voor rosé wijn?

De beste smaakbeleving bij een rosé wijn krijg je als je kiest voor een kleiner ovaalvormig wijnglas. De vorm van het glas loopt als het ware van breed naar smal, waarbij de opening naar de rand van het wijnglas toe versmalt. Op deze manier krijgt de rosé wijn precies de juiste ruimte om de aroma’s in het glas te houden, maar ook om langer koel te blijven.

Hoelang blijft rosé wijn ongeopend goed?

Voor een ongeopende fles rosé wijn geldt in het algemeen dat deze maximaal 1 jaar goed blijft. Een rosé wijn wordt niet beter door deze langer te bewaren. Als je je dus afvraagt hoe oud een rosé wijn mag zijn, houd dan maximaal 1 jaar aan.

 

Hoelang is rosé wijn na openen houdbaar?

Een geopende fles rosé kun je 2 tot maximaal 4 dagen bewaren in de koelkast. De smaak van de rosé zal per dag afvlakken.

 

Nog meer vragen over rosé wijn?

Er zijn vast nog veel meer vragen over rosé wijn te bedenken. Misschien stond jouw vraag er niet tussen, of heb je juist een compleet andere wijnvraag? Ook dan ben je hier helemaal op de juiste plek, want wijnfanaat Arjan draait zijn hand er niet voor om. Sterker nog, hij beantwoordt elke wijn gerelateerde vraag graag direct via WhatsApp. Je kunt hem een berichtje sturen via telnr. 06 – 38 61 23 62.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter