Rosé wijnen uit de Provence zijn niet voor niets geroemd - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Rosé wijnen uit de Provence zijn niet voor niets geroemd

28 Jul 2020
door Amanda

Wat mag het zijn? Rosé, s’il vous plaît! Voor ons is de Franse Provence onlosmakelijk verbonden met de fantastische rosé wijnen die over de gehele wereld geroemd worden. De prachtige wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk is een droombestemming met prachtig uitgestrekte lavendelvelden en idyllische dorpjes. Als je erdoorheen reist, kun je je bijna niet voorstellen dat er in de Provence al duizenden jaren rosé wijn wordt geproduceerd. De Franse wijnmakers hebben het productieproces van rosé wijn uit de Provence in al die tijd constant perfectioneert. Het resultaat? Rosé wijn uit de Provence zet de toon op rosé gebied!  

 

De Romeinen stonden aan het begin van de Provence

Hoe komt het eigenlijk dat de Provence de Provence heet? Die naam is afkomstig van de Romeinen. Zij veroverden in de tweede eeuw voor Christus namelijk een groot stuk van Frankrijk (wat toen nog werd aangeduid als Gallië, het Westelijke deel van Europa). Dat was voor de Romeinen de eerste verovering aan de andere kant van de welbekende Alpen. De Romeinen hadden hun zinnen gezet op heel Gallië en hadden daar zelfs een eigen benaming aan gegeven, te weten ‘Gallia Transalpina’. Vanuit de ogen van de Romeinen stond deze benaming voor ‘het Gallië aan de overkant van de Alpen’. Het zuidelijke stuk van Gallia Transalpina was dus de eerste verovering waar het niet bij zou blijven.

 

Nog een leuk weetje: de Romeinen dronken ook behoorlijk wat rode wijn, maar dit had alles met veiligheid te maken. Het water was in die tijd behoorlijk vervuild, dus wijn was door de alcohol een verstandigere keuze.

 

De Romeinen noemden het veroverde stuk Frankrijk in 121 voor Christus ‘Provincia Gallia Transalpina’, maar omdat ze nog niet geheel Gallië hadden veroverd werd het ook ‘Provincia Romana’ of ‘Provincia’ genoemd, oftewel ‘de Romeinse Provincie’. En ja, dat woordje ‘Provincia’ is blijven kleven en ‘Provence’ geworden. Tot zover dit geschiedenislesje over de herkomst van de naam. Let’s talk about Provence rosé!

 

Rosé wijn uit De Provence: regio’s, bodem en klimaat

Als we het hebben over de Provence dat denkt men al gauw dat we het over een enkele regio hebben, maar niets is minder waar. Het leuke is juist dat de Provence bestaat uit in totaal 9 verschillende wijnregio’s, of ‘appellations’ zoals ze ze in Frankrijk noemen. De twee grootste zijn Côtes de Provence en Coteaux d’Aix en Provence.

 

Met hemelsbreed zo’n 200 km2 aan wijnstreek kent de bodem een behoorlijke variëteit. Over het algemeen is de bodem rotsig en zanderig, maar er zijn ook stukken waar kalk, kiezels en klei voorkomen. Dat doet wat met de aroma’s en de smaak en dat betekent een mooie verscheidenheid aan rosé wijnen uit de Provence.

 

Ook qua klimaat is de Provence goed bedeeld. De warme zomers en milde winters in combinatie met de overdaad aan zonuren (ruim 3.000 uur) maakt dat de Provence een meer dan uitstekende plek is om druiven aan te planten.

 

Provence rosé wijn zet de toon op rosé gebied

Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. Voor rosé wijn uit de Provence zien we dat vooral de mourvèdre-druif veel wordt gebruikt, gemend met de druivenrassen cinsault en grenache. Als grootste roséproducent van de wereld zet de Provence écht de toon! De herkenbare lichtroze kleur en de lichte, frisse en elegante smaak zijn vrijwel ongeëvenaard. De grote en kleine chateaus in Frankrijk gebruiken daarvoor de geperfectioneerde saignée-methode. Dit houdt in dat de wijnmakers bij het maken van rosé wijn uit de Provence de druiven kneuzen, ze heel kort laten weken en vervolgens persen. Saignée betekent letterlijk ‘bloeden’ in het Frans, oftewel de wijnmakers laten het druivensap langzaam uit de druiven druppelen en dat lijkt op bloeden. Het resultaat is een prachtige lichtroze kleur voor de rosé. De methode is heel kostbaar, omdat het zeer bewerkelijk is en dus meer tijd kost, maar desondanks wel zeer geliefd is onder wijnmakers.

 

Zet je rosé bril maar op

Uiteraard vind je in het online wijnassortiment van GrapeWine.nl een mooie selectie rosé wijnen uit de Provence. Deze zijn met zorg geselecteerd, geproefd en aangemerkt als kwaliteitswijnen. Alleen de beste wijnen waarvan wij echt overtuigd zijn qua aroma’s en smaak vind je terug in de wijnwebshop.

 

Wil je nu de Provence rosé ook eens zelf proeven en daarmee het begrip uit de wijnwereld aan jouw lippen zetten? Dan raden we onderstaande verfijnde rosé wijnen uit de Provence van harte aan!

  • ROSÉ INFINI Provence Infinie (€11,95): een droge, heerlijke zachte rosé van wijnhuis Maison Mei. Subtiele aroma’s van aardbeien en zomers fruit. Goed te combineren bij zomerse salades en kleine tapas.
  • AS D'ESCLANS Château Jas d’Esclans rosé Cru Classé 2019 (€18,95): wat ons betreft de beste wijn van de appellation! De fruitige intensiteit van deze Provence rosé is uniek en kent geen gelijke. De volle smaak van rood zomerfruit en de rijke afdronk zijn onvergetelijk.

 

Welke rosé past bij jou?

Vind je het fijn om voor een aankoop toch nog even persoonlijk wijnadvies in te winnen, zodat je zeker te weten geen miskoop doet? Dat kan via WhatsApp, telnr. 06 – 38 61 23 62.

Arjan beantwoordt jouw vraag over rosé wijn of andere wijnen graag! Schroom dus zeker niet om gratis gebruik te maken van deze extra service van GrapeWine.nl. Wine is the answer! What’s the question? ;-)

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter