Wijn bij oesters: dit zijn de beste wijnspijscombinaties! - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Wijn bij oesters: dit zijn de beste wijnspijscombinaties!

6 Oct 2020
door Amanda

De start van het oesterseizoen is voor GrapeWine.nl het moment om de lekkerste wijnspijscombinaties te maken. Het powerduo van oesters en wijn is in onze ogen onafscheidelijk. Net als bij wijn is de ene oester de andere oester niet. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten en daarom ook smaken. Van een peperige en nootachtige smaak tot fruitig en vol van smaak. De smaken lopen ontzettend uiteen en dat maakt het voor veel liefhebbers van oesters lastig om een bijpassende wijn bij oesters te vinden. Bij GrapeWine.nl vind je de echte ‘pareltjes’ van wijnen die perfect passen bij de zilte delicatesse. Speciaal daarom hebben wij de beste wijnspijscombinaties voor je op een rij gezet met mousserende wijnen, witte wijnen en zelfs rode wijn!

 

Mousserende wijn bij oesters

Champagne en oesters, dat is natuurlijk het beeld van ultieme luxe. We zien tijdens de feestdagen deze combinatie dan ook regelmatig voorbijkomen. Denk maar eens aan een fantastisch kerstdiner of een spetterende oudjaarsavond. Champagne en oesters geven een extra feestelijk tintje aan het geheel. En dat is niet zonder reden!

 

Mousserende wijnen als Champagne mogen enkel gemaakt worden in de Champagne-streek in Frankrijk. De bodem is daar rijk aan kalk en krijt. Dit komt omdat de Champagne-streek ooit geheel onder water lag. Het was dus het domein van de zee! De vroegere aanwezigheid van de zee heeft zijn sporen nagelaten in de bodem en dat geeft de druiven een prettige mineraliteit. Iets wat perfect past bij oesters! Nu je dat weet, is het eigenlijk helemaal niet zo gek dat Champagne door de Fransen ‘oesterwater’ wordt genoemd, toch? Die Fransen weten wel wat lekker is! Ons wijnadvies, mocht je voor Champagne kiezen, kies voor een droge variant van Champagne. Dit kun je herkennen aan het term ‘Brut’ wat voor droog staat. ‘Extra brut’ staat voor extra droog. Kies bijvoorbeeld voor de volgende Champagnes:

 

 

Een andere mousserende wijn die ook erg goed smaakt bij oesters is Cava, de bekende mousserende wijn uit Spanje. Het grote verschil tussen Cava en Champagne is dat Cava milder is van smaak. Waar Champagne fris is, is Cava wat licht gekruid van smaak. Alhoewel beide mousserende wijnen via dezelfde methode worden gemaakt (Méthode traditionnelle), rijpt Cava korter dan Champagne. Hierdoor is Cava ook wat gunstiger geprijsd. Bovendien doet Cava het juist goed bij de ziltige smaak van oesters.

 

Witte wijn bij oesters

De eerste keer dat je een rauwe oester eet, vergeet je niet. Sommigen omschrijven het als een slok zeewater, maar zodra je dat stadium voorbij bent, word je al gauw een echte fijnproever. De smaak van oesters is fris, ziltig en mineralig. Die smaken in combinatie met het zachte mondgevoel vragen om een mooie begeleidende witte wijn. Daarbij letten wij in het speciaal op witte wijnen die fris van smaak zijn, wat mineraal hebben en een niet te hoge zuurgraad. Met name Sauvignon Blanc-wijnen en Chablis-wijnen vallen hieronder.

 

Zeeuwse wijn bij oesters

Wijnhoeve De Kleine Schorre uit Zeeland maakt hun witte wijnen speciaal voor de Zeeuwse zilte zaligheden. In onze blog 'De Kleine Schorre: het wijnhuis in Zeeland' kun je daar meer over lezen. In het bijzonder benoemen we de ‘De Kleine Schorre

Schouwen D®uiveland Gris+’ (€17,95) welke zeer verfijnd en krachtis van smaak is. De complexe geuren en rokerige tonen maken deze Zeeuwse wijn tot een uitstekende begeleider bij oesters.

 

 

Oesters en rode wijn

Ben je in voor een verrassende wijn die tegen alle verwachtingen ingaat? Dan is een rode wijn bij oesters ook erg gaaf! Het zorgt als het ware voor een hele nieuwe ervaring, zowel visueel als qua smaak. We durven te wedden dat het aanwezige gezelschap aangenaam verrast zal zijn!

 

Wil je een rode wijn bij oesters proberen, drink de rode wijn dan wel gekoeld. Ook is het belangrijk dat de rode wijn geen houtrijping heeft gehad. Probeer bijvoorbeeld eens de ‘TRAPICHE Melodias Winemaker Selection Pinot Noir’ (€8,99) uit onze assortiment. Deze jonge Pinot Noir rode wijn is smaakvol en elegant, past perfect bij lichte gerechten zoals oesters en door de goede balans van rijp en fris fruit is de afdronk erg aangenaam. Het proberen waard!

 

Wijnvraag? Vraag het Arjan via WhatsApp!

Naast dat we het ontzettend leuk vinden om over wijn te vertellen, adviseren we je ook graag. Of het nou advies is over wijn bij oesters of juist advies voor een wijnarrangement voor een (kerst)diner, je kunt bij Arjan terecht met alle wijnvragen. Dat advies is niet alleen gratis, maar ook nog eens gemakkelijk via WhatsApp te verkrijgen. Stuur simpelweg een berichtje naar telnr. 06 – 38 61 23 62, en je hebt binnen de kortste keren een reactie van een absolute wijnkenner en -liefhebber op je smartphone!

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter