Wijnblog - 3 goede redenen om biologische wijnen te drinken - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

3 goede redenen om biologische wijnen te drinken

6 Mei 2019
door Yvonne

Ze zien er hetzelfde uit en smaken hetzelfde.
Bovendien zijn ze beter voor het milieu, dus beter voor ons!
Toch hebben ze een niet al te best imago… dat vind ik jammer, daarom:
3 redenen om toch vaker te kiezen voor biologische wijnen. 


1. Zelfde uiterlijk, smaak en prijs …

Het grootste misverstand over biologische wijnen is dat ze niet zo lekker zijn als de “normale” wijnen. Gelukkig is dit niet waar!

Wijnen met het label "gemaakt met biologische druiven" zijn van biologisch onderhouden wijngaarden. Deze druiven rijpen net als gewone druiven. En ze worden op dezelfde manier in wijn verwerkt.

... Maar hoe weet je nou of een wijn ook echt biologisch is? 
Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn geproduceerd. 
Het keurmerk maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw.
Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht. 
Bron: Voedingscentrum

Het keurmerk vind je ook op het label van de wijnen...

2. Op je gezondheid!

3 interessante feiten over waarom wijn van biologische druiven beter voor je gezondheid zou zijn:

  • De wijnen bevatten veel minder sulfiet (hier krijgen veel mensen een akelige hoofdpijn van).
  • Wijnmakers mogen geen glyfosaat gebruiken.
    Napa heeft bijvoorbeeld onlangs het gebruik van deze chemische stof verboden vanwege de potentiële kankerverwekkende gevaren.
  • Wijnmakers mogen geen genetisch gemodificeerde gisten gebruiken voor fermentatie.

Ok, eerlijk is eerlijk; het is niet wetenschappelijk bewezen dat sulfieten, glyfosaat en genetisch gemodificeerde gisten lichamelijk letsel veroorzaken.
Máár het verminderen van het gebruik is zeer zeker een nuttige voorzorgsmaatregel.

3. Een beter milieu…

Organische en biodynamische landbouwtechnieken verbeteren onze bodem-, water-, lucht- en natuurkwaliteit.

Helaas moeten we ook opmerken dat biologische landbouw om verschillende redenen moeilijker is:

Pestbesmettingen en plantenziekten zijn veel moeilijker en tijdrovender om op te lossen.
De jaarlijkse landbouwkosten zijn meestal hoger vanwege de behoefte aan meer handmatig werk.

Opbrengsten zijn daardoor meestal weer lager vanwege verminderd chemisch gebruik.

... En nu?

Een beter milieu begint bij jezelf. En hoe fijn is het dat je zelfs op het gebied van wijn invloed hebt hierop…

Kies eens vaker voor biologische wijnen. Onze gewoonten geven wijnmakers de stimulans om grote veranderingen aan te brengen in hun werkwijzen. Tuurlijk veranderd het niet van de ene op de andere dag…. Maar met enkele jaren zal dit zeker verschil maken.
Bron: WineFolly

 

Ontdek hier het assortiment biologische wijnen van GrapeWine
En natuurlijk onze maandwijn. Ook Biologisch!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter