1. Iedereen is “wijnspert”
Apps die de mening van niet-professionele wijndrinkers verzamelen, zoals Vivino (die aangeven hoe een wijn proeft, welke score de wijn krijgt en wat de prijs is), helpen jou om makkelijker de juiste wijn te kiezen.
Een wijnsclopedie in je telefoon dus. Top!
2. Minder alcohol
Het weer in 2018 was uitzonderlijk. Het was in heel Europa heet, héél heet.
Voor de wijnboeren was dit fantastisch!
En hoe meer zon, hoe hoger het suikerniveau in de druiven.
Hoe hoger het suikergehalte, hoe meer alcohol. Maar om nou na twee glazen wijn al aan je taks te zitten is misschien net niet de bedoeling….
Met de komst van meer besef over onze gezondheid maken de wijnen met een lager alcoholpercentage een opmars. Wat dan te drinken?
Noord-Italië en Zuid-Duitsland bieden verfrissing op het gebied van het alcoholpercentage.
Bijvoorbeeld een heerlijke frisse pinot grigio of een zachte spätburgunder uit Rheinhessen, fris en licht fruitig zonder al te veel alcoholgeweld.
3. ... En komende zomer gaat heel Nederland aan de frisse Portugese Vinho Verde (slechts 10%)
Dé perfecte wijn voor een warme zomer.... op een terras, aan het zwembad, op het strand....
Zie je het voor je?
Deze groene wijn uit Portugal is dé hit komende zomer. Het is een frisse, knisperende wijn die bij alle zomerse gerechten gedronken kan worden. Of gewoon zo.
4. Vreemde (witte) druiven verdejo, vermentino en viognier maken een opmars…
Een chardonnay, pinot grigio of sauvignon blanc op ’t terras kennen we nu wel.
Nederland is klaar voor nieuwe smaken.
De Spaanse Verdejo is een perfecte wijn voor op een zonnig terras. Z’n rijpe en toch frisse karakter maakt hem tot een goed gezelschap.
De Franse Viognier stoot de klassieke sauvignon blanc van zijn troon met z’n aromatische hinten van tropisch fruit en iets zachtere zuren.
De Italiaanse Vermentino past perfect in dit rijtje, deze druif heeft namelijk goede zuren én rijp fruit. Dorstlessende, heerlijke wijnen!
5. Flesje rode wijn in de koelkast
Drink rode wijn op kamertemperatuur. Dat wist je wellicht al....
Maar wist je dat de term ‘kamertemperatuur’ uit de middeleeuwen komt?
De kamers in de woningen toen, waren veel koeler dan nu.
Het is daarom belangrijk om bij rode wijn te letten op de maximale temperatuur.
Doorgaans is dit 16 tot 18 graden.
Bij een jonge rode wijn kan dit zelfs 12 graden zijn.
Als je rode wijn te warm drinkt proef je niet wat de wijn te bieden heeft. Je proeft eigenlijk enkel alcohol en als je geluk hebt een smaakje op de achtergrond.
Rode wijn wat gekoeld drinken is dus een heel goed idee omdat de smaken beter tot hun recht komen. Arjan en ik bestellen onze rode wijn al jaren lekker gekoeld.
Zeker het proberen waard! Zet de wijn even een kwartiertje in de koelkast en ervaar wat dit met de smaak van de wijn doet!