Argentijnse wijnen: zo divers als Argentinië zelf' - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
 • Lorem ipsum

Argentijnse wijnen: zo divers als Argentinië zelf'

22 Sep 2020
door Amanda

Wat hebben Koningin Máxima, tangomuziek en voetballer Diego Maradona met elkaar gemeen? Het prachtige land Argentinië! Waar velen niet direct aan denken is dat Argentinië ook bijzonder mooie kwaliteitswijnen produceert. De productie van Argentijnse wijnen gaat al eeuwen terug, maar de laatste jaren zijn Argentijnse wijnen echt in opkomst. Dit komt onder andere door de diversiteit aan druivenrassen en de sterk verbeterde kwaliteit op het gebied van zowel Argentijnse rode wijn als Argentijnse witte wijn. We kunnen vandaag de dag zelfs spreken van Argentijnse wijnen met internationale allure! En dat is ook niet zo gek, want Argentinië is één van de grootste wijnlanden van de wereld.

 

Klimaat en bodem voor wijnen uit Argentinië

Argentinië is een groot land en daardoor zijn er ook veel verschillende landschappen te vinden. Van dorre woestijn tot weelderige bossen en van watervallen tot immense gebergtes. Juist door al die verschillende landschappen is Argentinië als wijnland een oase voor wijnboeren. Er zijn zoveel mogelijkheden om wijn te maken, elk met unieke elementen en druivenrassen!

 

De meeste wijngaarden vind je dichtbij het Andes-gebergte. Daar groeien op verschillende hoogtes - 300 tot 3.000 meter boven de zeespiegel – prachtige wijnranken. Dat de wijnboeren die unieke hoogteverschillen gebruiken, heeft een goede reden. Het klimaat in Argentinië kent net zoveel variatie als de landschappen. Van bijna tropisch in het noorden tot koud in het zuiden. Om de druiven in het noorden te beschermen tegen de subtropische warmte kiezen de wijnboeren ervoor om de wijngaarden aan te leggen op hellingen. Ze gaan dus letterlijk de hoogte in! Waarom? Overdag profiteert de druif van de zon en ’s nachts van de koelte. Hierdoor kunnen de druivenaroma’s optimaal ontwikkelen.

 

De droogte in het noorden en midden van Argentinië heeft ook een groot voordeel voor de Argentijnse wijnen. Ziektes krijgen vrijwel geen kans om zich te manifesteren en daardoor hoeven de wijnboeren de wijnranken ook niet te behandelen om ziektes te bestrijden. De Argentijnse wijngaarden zijn dus eigenlijk super zuiver en gezond qua conditie. Dat zegt ook zeker iets over de Argentijnse wijnen! Nog een bijzonder aspect voor deze huidige tijd waarin we leven, is dat luchtvervuiling vanuit de steden de wijngaarden niet kan aantasten. Daarvoor liggen de wijngaarden te ver weg van de steden.

 

En nu denk je misschien ‘hoe gaan ze dan om met de droogte, want ook wijnranken moeten toch water hebben?’. Dat klopt helemaal, anders zou er geen druiventros aan groeien! De warmte en droogte zijn natuurlijke vijanden voor de Argentijnse wijnbouw, maar de wijnboeren maken gebruik van een speciaal irrigatiesysteem. De wijnboeren maken namelijk gebruik van het smeltwater van de Andes. Zodra het ijs begint te smelten, volgt het de zwaartekracht naar beneden en wordt opgevangen door pijpen en kanalen die speciaal zijn aangelegd. Elke wijnboer die gebruik wil maken van het (smelt)water om zijn wijngaard te bewateren, moet zich aanmelden voor een waterlicentie bij de overheid.

 

Argentijnse wijngebieden

Net als bijvoorbeeld Frankrijk kent Argentinië verschillende wijngebieden. Op dit moment staat de teller op 10 wijngebieden, maar het zal ons niets verbazen als er in de toekomst meer wijngebieden bijkomen. Er wordt namelijk volgens de laatste ontwikkelingen geëxperimenteerd in andere gebieden van Argentinië. De 10 wijngebieden zijn:

 • Jujuy
 • Salta
 • Cafayate
 • Tucumán
 • Catamarca
 • La Rioja
 • San Juan
 • Mendoza (weetje: in Mendoza wordt 2/3 van alle Argentijnse wijn geproduceerd)
 • La Pampa
 • Rio Negro

 

Al deze 10 wijngebieden bevinden zich in het westen van Argentinië, tegen het Andes-gebergte aan. Deze 10 wijngebieden zijn vervolgens verdeeld over 3 grote regio’s in Argentinië, te weten:

 • Noord
 • Patagonië
 • Cuyo

 

We gaan er geen complete topografie-les van maken, maar elke regio is bovendien verdeeld in verschillende provincies en de provincies zijn weer onder te verdelen in verschillende departementen. Kun je het nog volgen? Het gaat vast een heel stuk soepeler als we het over Argentijnse wijnen gaan hebben!

 

Argentijnse druivenrassen en wijnen

Veelzijdigheid, die term staan eigenlijk steeds centraal als we het over Argentinië hebben. Aan de variatie in landschappen en wijngebieden, voegen we nu ook nog de grote diversiteit aan druivenrassen toe. Naast de typerende Argentijnse druivenrassen zoals de blauwe malbec en de witte torrontés, kom je in Argentinië ook internationale druivensoorten tegen, zoals onder andere:

 

En dat zijn ze nog niet eens allemaal! De Argentijnse rode wijnen en Argentijnse witte wijnen in het wijnassortiment van GrapeWine.nl omvatten enkel de beste kwaliteitswijnen. We hebben er een aantal speciaal voor je geselecteerd welke je echt eens geproefd moet hebben! En mocht je graag nog een persoonlijk wijnadvies ontvangen, stuur dan een WhatsAppje naar Arjan via telnr. 06 – 38 61 23 62. Hij voorziet je graag van een wijnadvies dat bij jou past!

 

Argentijnse rode wijnen

 

 • TRAPICHE Perfiles Malbec Textura Fina 2016 (€14,99): een robijnrode malbec, vol van smaak, veel rijp donker fruit en zachte tannines. Heerlijke geur van bramen, koffie, blueberry en zwarte bes. Afkomstig uit de Mendoza-regio.
 • PEÑAFLOR Alma Andina Cabernet Sauvignon (€6,49): een intens robijnrode wijn met tonen van vanille en een beetje groene paprika. Heerlijk bij steak!
 • TRAPICHE Falling Star Merlot/Malbec (€6,95): een combinatie van merlot en malbec geeft deze Argentijnse rode wijn een fruitige volheid met in de afdronk een klein bittertje. Wat ons betreft lekker bij pasta met tomatensaus of gegrilde steak.
 • PEÑAFLOR Alma Andina Reserve Shiraz (€7,95): een Argentijnse rode wijn met paarse reflecties. In de neus specerijen en zwarte kersen. De smaak van chocolade en de aangename finish maken deze rode wijn erg geschikt om te drinken bij lamskoteletten.

 

Benieuwd naar nog meer kwaliteitswijnen uit Argentinië? Bekijk dan de pagina Argentijnse rode wijnen voor het complete assortiment.

 

Argentijnse witte wijnen

 

 • PEÑAFLOR Alma Andina Chardonnay (€6,49): een Argentijnse witte wijn met aroma’s van meloen en citrus. Een prachtig lichtgele kleur en mooi rond in de mond. Zeer smakelijk bij eenvoudige visgerechten.
 • TRAPICHE Broquel Chardonnay (€9,99): deze volle en stevige witte wijn heeft aroma’s van appel, kaneel, tropisch fruit, vanille en honing. Uitstekend te combineren met witte kazen, schaal- en schelpdieren of een pasta met zeevruchten.
 • TRAPICHE Broquel Torrontés (€9,99): een aromatische wijn gemaakt van de Torrontés-druif. Een volle ronde smaak, verkwikkende zuren en rijk aan tropisch fruit. Schenk bij de Aziatische gerechten met koriander of Vietnamese springrolls.

 

Nieuwsgierig naar meer witte wijnen uit Argentinië? Op de pagina Argentijnse witte wijnen vind je nog meer mooie Argentijnse kwaliteitswijnen.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter