Wijnblog - Hoe beschrijf je wat je in de rode of witte wijn proeft? - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Hoe beschrijf je wat je in de rode of witte wijn proeft?

25 Mei 2020
door Arjan van der Pot

In deze blog ga ik wat dieper in op de termen die gebruikt worden om de smaken en aroma’s van wijn te beschrijven. Je zal merken dat als je de wijn beter kan beschrijven je ook beter kan aangeven wat je nu juist proeft. Uiteraard zal ik niet alle termen behandelen, maar de belangrijkste 10 ga voor je beschrijven.

Balans

Bij balans wordt de samenhang bedoeld tussen alle afzonderlijke bestanddelen van de wijn. Je kan hier ook de vergelijking nemen met een band. In een band is het belangrijk dat ieder lid van de band het juiste ritme en zo gezamenlijk een mooi geheel vormt.

Body

Hiermee wordt het gewicht van de wijn bedoeld. Je kan wijn onderverdelen in licht, medium en zwaar. De alcoholsterkte is hier de belangrijkste oorzaak van. Meer alcohol betekend dus een zwaardere wijn.

Boeket

Hiermee worden de aroma’s bedoeld die je in de neus of in je mond kan proeven. Bijvoorbeeld vanille of tropisch fruit. Er wordt ook vaak de term aroma of geur gebruikt.

Fruitig

Fruitig heeft direct zoete associaties dit is overigens niet terecht. Er wordt bedoeld in welke mate er een fruitsmaak aanwezig is.

Gesloten

De term gesloten wordt gebruikt om een wijn aan te duiden die weinig tot geen aroma’s heeft of prijsgeeft op enig moment. Zo kan een jonge wijn bij openen erg gesloten zijn zeker als deze van enige kwaliteit is. Door de wijn dan te laten ademen en te walsen kan er vaak al meer worden ontdekt aan aroma.

Afdronk

Heel simpel en tegelijk veelzeggend over de kwaliteit van de wijn. Hoe langer je de wijn kan proeven na het door slikken hoe beter de wijn van kwaliteit is.

Mondgevoel

Niet heel ingewikkeld deze

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter