Hoeveel flessen wijn moet ik bestellen? Zo bereken je het! - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Hoeveel flessen wijn moet ik bestellen? Zo bereken je het!

16 Nov 2020
door Amanda

Je organiseert binnenkort een heerlijk diner of een geslaagd feest. Dan mag daar natuurlijk één ding niet bij ontbreken: wijn. Maar hoeveel flessen wijn heb je nodig? Hoe weet je zeker dat je gasten niet tekort komen? En wat voor soorten wijn kun je dan het beste bestellen? Wij leggen je een paar handige vuistregels uit waarmee jij precies het juiste aantal flessen in huis haalt.

Hoeveel glazen is één fles wijn?

Vaak wordt als vuistregel één fles wijn per gast gebruikt. Maar in onze ogen is het handiger om te rekenen in het aantal glazen wijn dat je nodig hebt. Dan kun je dit aantal daarna omrekenen naar een aantal flessen.

Maar hoeveel glazen kun je dan uit één fles wijn halen? Dat heeft er onder andere mee te maken hoe goed jij een glas wijn vult. Meestal schenken mensen een wijnglas thuis iets voller dan in een restaurant. Veel horecagelegenheden gaan uit van zo’n 100 ml per glas. In dat geval kun je zo’n 6-7 glazen uit een fles halen. Wel geldt vaak dat grotere glazen vaak iets voller geschonken worden dan kleine glazen. Weet je van jezelf dat jij een gulle schenker bent met wijn, dan is 5 glazen per fles een goed uitgangspunt.

Hoeveel flessen wijn heb je nodig? Handige vuistregel!

Bij een feest kun je ervan uitgaan dat mensen meestal zo’n 2 glazen wijn per uur zullen drinken. Let wel op: vaak nemen gasten in het eerste uur iets meer glazen dan later op de avond (of in de middag).

Stel: je hebt een feest van 4 uur. Ga dan uit van 3 glazen in het eerste uur en 2 glazen in de uren erna. Dit komt neer op 3 + 3 x 2 = 9 glazen per persoon verdeeld over de avond. Als je een feest met 4 gasten geeft, komt dit neer op 36 glazen in totaal.

Ervan uitgaande dat je 6 glazen uit één fles kunt halen, zal je 36 / 6 = 6 flessen wijn nodig hebben voor deze avond.

Voor sommige feestjes is dit wat ruim ingeschat. Maar je kunt natuurlijk altijd beter te veel dan te weinig wijn in huis hebben gehaald.

Aantal flessen wijn voor een diner

Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo’n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.

Extra tip: kijk goed naar je gezelschap

Nu is de ene wijndrinker natuurlijk de andere niet. Kijk daarom kritisch naar je gezelschap. Waarschijnlijk weet je wel ongeveer van de mensen die komen of het echte wijnliefhebbers zijn of niet. Zijn er ook mensen die bier of fris drinken? Of mensen die het meestal op een hele avond bij één glas houden? Ga dan uit van een iets kleiner aantal glazen in totaal.

Hoeveel soorten wijn heb je nodig?


Nu is het natuurlijk zo dat smaken verschillen. Niet iedereen zal van één en dezelfde wijnsoort even enthousiast worden. Maar voor elke gast een aparte wijnsoort uitkiezen, is dan weer het andere uiterste. Onze tip: kies in ieder geval voor een droge witte wijn en een lekkere rode wijn. Vaak drinken mensen meer witte dan rode wijn. Ga daarom uit van zo’n 2/3 witte wijn en 1/3 rode wijn.

Kies bij voorkeur voor wijnsoorten die de meeste mensen wel lekker vinden. Bijvoorbeeld een fruitige Sauvignon Blanc, een Franse Merlot of een Pinot Noir. Dat zijn wijnsoorten die vaak wel goed in de smaak vallen. Een wijnpakket kopen is trouwens ook een handige optie als je in één keer klaar wilt zijn.

Te veel wijn gekocht? Bewaar de wijn!

Heb je per ongeluk te veel wijn gekocht? Geen zorgen: ongeopende wijn blijft vaak wel een tijdje goed. En je kunt natuurlijk beter te veel dan te weinig in huis hebben. Van de overgebleven flessen kun je vast nog een andere keer genieten.

De meeste kwalitatieve wijn kun je wel een aantal jaar bewaren. Soms zelfs tot wel 100 jaar. Wel is het dan belangrijk dat je dit onder de juiste omstandigheden doet, namelijk plat neergelegd bij een constante temperatuur van maximaal 12 graden. En dat altijd in een donkere ruimte met voldoende ventilatie. Wil je meer weten over de houdbaarheid van wijn, lees dan ook onze blog ‘Hoe weet je of witte of rode wijn nog goed is? Alles over de houdbaarheid van wijn!’.

Voor wijnen die al op dronk zijn, geldt een iets kortere bewaartermijn. Een geopende rode wijn kun je zo’n 2 tot 4 dagen bewaren, afhankelijk van de soort wijn. Als je een vacuvin gebruikt, blijft een geopende fles wijn wel een stuk langer houdbaar, omdat er dan geen zuurstof bij de wijn kan komen. Daarnaast blijft ongeopende lichte rode wijn vaak 1 tot 2 jaar goed, zoete witte wijn 2-10 jaar en krachtige, volle rode wijn 3-6 jaar.

Wijnadvies nodig?

Ben je eruit hoeveel flessen wijn je moet bestellen? Maar twijfel je welke wijnsoorten de beste keuze zijn voor jouw feestje of diner? Onze wijnliefhebber Arjan geeft je graag gratis wijnadvies. En dat heel eenvoudig via WhatsApp! Stuur een berichtje naar telnr. 06 – 38 61 23 62 en stel jouw wijnvraag. Dan geeft hij je graag persoonlijk wijnadvies waar jij direct mee verder kunt.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter