Portugal = Wijnland - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Portugal = Wijnland

3 Nov 2019
door Ronald Weustink

Wijn uit Portugal

Elke september wordt in Sabrosa herdacht dat Fernão de Magalhães vijfhonderd jaar geleden zijn reis om de wereld zou aanvangen. Maar het is al feest in de stad. Sabrosa is druk bezig met het organiseren van de festiviteiten.  Ook al werd het zijn dood en heeft hij de reis niet kunnen voltooien. Hij werd in 1521 op de de Flipijnen vermoord. Slechts één schip en nog achttien opvarenden arriveerden drie jaar na aanvang van de reis weer in Sanlúcar de Barrameda. Hij deed het namelijk ook nog in Spaanse dienst.

Geschiedenis van Sabrosa

Men zegt dat hij in 1480 geboren is in Sabrosa. De trotse gemeente heeft er een mooie interactieve expositie ingericht over zijn reis om de wereld in 1081 dagen.

Trots is de gemeente Sabrosa ook op haar geschiedenis waarin onder andere Provesende een belangrijke rol speelt. En trots natuurlijk op de wijn. Het heeft een eigen coöperatie, die nu ter ere van de verjaardag van de start van bovengenoemde wereldreis een espumante heeft uitgebracht met de naam Fernão de Magalhães. Sabrosa ligt op meer dan 500 meter hoogte waardoor het een paar graden koeler is dan op de op het zuiden gelegen hellingen richting de Douro. Het gebied rond Sabrosa is daarom uitermate geschikt voor witte wijnen en dus ook mousserende wijnen. We gaan binnenkort maar eens de proef op de som nemen.

Op de weg afdalend naar Pinhão kom je langs dorpjes als Celeirós en Provesende.  Celeirós ligt iets lager dan Sabrosa, maar Provesende ligt op 600 meter. Beide dorpen hebben steile hellingen die afdalen naar de Pinhão rivier. Je vindt er daardoor wijngaarden beginnend op ongeveer 80 meter boven zeeniveau tot boven de 600 meter. Het is hiermee mogelijk om heel veel verschillende wijnen te maken van heel hoge kwaliteit. Daarom is het niet voor niks dat van de grote jongens Warre´s en Taylor´s hier bijvoorbeeld zitten, omdat een deel van de druiven die hier aangeplant staan de basis vormt voor hun vintage port.

Sandeman zat hier vroeger ook, maar een deel van de wijngaarden zijn gekocht door Quinta do Portal. Hier hebben ze vooral witte druiven aangeplant. De druiven voor de witte wijnen van Vieira de Sousa komen ook uit Celeirós. De heerlijk frisse Alice 2018 is net uitgebracht. Voor hun rode wijnen moet je meer naar hun quinta´s richting de Douro. Een deel van hun druiven wordt doorverkocht aan bijvoorbeeld Taylor´s. Het andere deel houden ze voor hun eigen ports en prachtige rode wijnen. 2016 was een lastig jaar, goede kwaliteit, maar lage opbrengst. Ze hebben alle rechten gebruikt voor port en een selectie gemaakt voor de Vieira de Sousa Reserva wijnen. De Alice Tinto Reserva 2015 is nu heerlijk op dronk, maar slaat een jaartje over. De 2017 staat er aan te komen.

De moderne adega staat in Sabrosa waar zich inmiddels op het industrieterrein een tiental wijnproducenten hebben gevestigd. Bij een van die bedrijven zal onze zoon in september zijn reis in wijnland aanvangen voor een eerste stage. Veel techniek en roestvrijstaal.

Voor een bezoek aan Vieira de Sousa ga je echter naar Celeirós waar men nog de oude lagares heeft en je hun wijnen proeft op de veranda van hun prachtige oude huis uitkijkend over hun wijngaarden.

Door Ronald Weustink - http://www.douropass.com/

 

    

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter