Rosé wijn kopen: welke rosé is nou écht lekker? Ons advies! - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Rosé wijn kopen: welke rosé is nou écht lekker? Ons advies!

8 Mei 2020
door Amanda de Bruin-Wiegman

Rosé wijn kopen: welke rosé is nou écht lekker? Ons advies!

Het is een uitkomst in deze tijd: rosé wijn online bestellen. Maar, eerlijk is eerlijk, het aanbod is groot en dat maakt de keuze er niet makkelijker op. Welke rosé wijn is echt lekker? Met welke rosé zit je altijd goed? Ons advies? Bestel zeker niet lukraak een flesje, want je geniet vele malen meer van een rosétje als je weet waar hij vandaan komt, hoe hij is gemaakt en ook wat je qua geur en smaak mag verwachten. De quote ‘Rose all day’ heeft men natuurlijk niet voor niets uitgevonden! En wij kunnen het weten…

Rosé wijn, the making of…

Rode wijnen en witte wijnen kennen we allemaal. Hoe krijgen we dan rosé? Door rode wijn met witte wijn te mengen? In theorie zou het kunnen, maar in de Europese praktijk wordt dat niet gedaan (met uitzondering van champagne, maar dat is een ander verhaal). Sterker nog: volgens de Europese wetgeving mag je als wijnmaker zelfs geen rode wijn met witte wijn mengen om rosé te maken.

 

Hoe wordt rosé dan gemaakt? Van blauwe druiven, net als bij rode wijn! Heel soms wordt er ook een combinatie gemaakt met witte druiven. Het geheim van die mooie en typerende rosékleur zit ‘m namelijk in de rode druivenschil, het vruchtvlees van de druif zelf heeft geen kleur. Juist door het contact van de rode schil met het druivensap krijgt het sap de rosékleur. Hoe langer het contact, hoe dieper de rosékleur wordt. Het leuke is dus eigenlijk dat elke rosé wijn zijn eigen kleur krijgt. Van zalmroze tot bessenrood, en alles er tussenin. Fifty shades of rosé dus! Kijk maar eens naar het verschil tussen onze bestseller Domaine Horgelus Rosé – Merlot & Tannat 2018 (€6,95) en Castello Di Radda Rosé 2018 (€ 9,80).

 

Alhoewel de kleur de persoonlijk beleving van de wijn beïnvloedt, zegt de intensiteit van de kleur rosé helemaal niets over de smaak. Misschien dacht je dat een zalmroze rosé juist heel droog is en een bessenrode rosé juist heel zoet, maar niets is minder waar. De geur- en smaakervaring staat los van de kleur van de rosé.

Het ultieme roséland: Frankrijk!

Over heel de wereld wordt rosé wijn gemaakt, maar er is maar één land wat met kop en schouders boven al die andere landen uitsteekt. Viva la France! Of, misschien beter: la vie en rosé (= het rooskleurige leven)! De Provence-streek in Frankrijk staat wereldwijd bekend om de grootste productie van rosé wijn. Wist je trouwens dat de Provence het oudste wijngebied van Frankrijk is? Echt waar! De productie van rosé uit Frankrijk gaat dus al duizenden jaren terug.

De flessen Provençaalse rosé kun je trouwens ook goed herkennen. Als je er een goed (wijn)oog voor hebt, valt het je namelijk direct op dat ze een licht zalmroze kleur hebben. Qua smaak zijn ze licht en elegant, maar toch met voldoende body. Wil je gewoon altijd goed zitten met een rosé, ga dan voor een rosé uit de Provence! In ons assortiment vind je onder andere deze topklasse rosés uit de Provence:

  • Provence Rosé Infinie (€ 11,95): een droge zachte rosé om van te genieten, helemaal bij wat kleine tapas of een zomerse salade met zeevruchten! De hinten van aardbei en ander fruit verwennen de neus.
  • Château Jas d’Esclans rosé Cru Classé 2019 (€ 18,95): een ongeëvenaarde droge rosé met een evenwichtige smaak. De aroma’s van banaan, gedroogd fruit en abrikoos maken deze rosé tot een perfecte wijn bij visgerechten of als lekker aperitief.

Rosé drinken doe je zo!

We schetsen even het ideale plaatje: een heerlijke zomerdag, de warme zonnestralen op je huid, een comfortabele loungestoel, je beentjes omhoog… wat ontbreekt er nog? Juist, een op de juiste temperatuur gekoeld rosétje! Rosé is eigenlijk het lekkerst als deze tussen de 8 en 10 graden Celsius wordt gedronken. Sommigen roséliefhebbers zweren ook bij een ijsklontje in de rosé. Of je er een ijsklontje (of twee) indoet, is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. Het ijsklontje houdt de rosé natuurlijk wel lekker koel, maar als het ijsklontje smelt, wordt de smaak van de rosé ook iets minder. Wil je dat voorkomen, dan kun je natuurlijk altijd nog flink doordrinken of wat ijsklontjes van rosé maken. Grapje hoor! Olé, olé, wij gaan aan de rosé!

Advies over rosé wijn nodig?

Wil je graag wat extra hulp bij jouw rosé keuze? Dan helpt Arjan je graag uit de brand! In het rosé wijn assortiment van GrapeWine vind je alleen de beste rosé wijnen terug. Arjan heeft elke wijn stuk voor stuk geproefd, getest bij verschillende gerechten en uiteindelijk ‘GrapeWine-proof’ bevonden. Alleen de beste en lekkerste wijnen komen door de keuring. Stuur een WhatsAppje naar Arjan via 06 – 38 61 23 62 met jouw wijnvraag en je hoort binnen no-time van hem!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter