Blog Vegan wijnen alles wat je wilt weten over veganistische wijn! - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
 • Lorem ipsum

Vegan wijn: alles wat je wilt weten over veganistische wijn!

1 Nov 2020
door Amanda

De term vegan is inmiddels wel ingeburgerd. Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die volledig vegan is of zichzelf een parttime vegan noemt. Omdat wijnmakers de groei van verschillende levensstijlen goed in de gaten houden, is het niet zo gek dat ze zijn gestart met de productie van vegan wijnen. Er ontstond immers een behoefte waarin zij konden voorzien! Maar vergis je niet, bij de productie van een veganistische wijn komt behoorlijk wat kijken. Niet alle wijnen zijn namelijk vegan of goed te herkennen als veganistische wijn. Reden te meer om onszelf eens onder te dompelen in de wondere wereld van de vegan wijnen.

 

Is wijn vegan?

Naast dat een veganist of vegan geen dierlijke producten eet, streeft een vegan er ook naar om geen producten te gebruiken die dierlijke ingrediënten bevatten of getest zijn op dieren. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van melk, het dragen van een bontjas of het gebruiken van op dieren geteste make-up. Veganisme is echt een levensstijl. Het gaat om veel meer dan alleen dat iemand uitsluitend plantaardig eet, of drinkt als we het over wijn hebben. Maar, niet alle wijn is automatisch vegan omdat deze van (plantaardige) druiven is gemaakt. Het productieproces speelt namelijk een zeer belangrijke rol. Daar gaan we nu op in.

 

Hoe wordt vegan wijn gemaakt?

Het produceren van vegan wijn gaat vrijwel op dezelfde manier als niet vegan wijn. Eén van de verschillen heeft betrekking op producten die worden gebruikt om de wijn te klaren. Klaren is een mooie term voor het filteren van de wijn. In de wijn zweeft namelijk nog behoorlijk wat rond nadat de druiven zijn geperst en de suikers in alcohol zijn omgezet tijdens het fermentatieproces. Denk aan restjes van druivenschillen, pitdeeltjes en gistcellen.

 

Deze deeltjes maken de wijn troebel en worden daarom verwijderd door de wijnmaker. Dit doet de wijnmaker door de toevoeging van zogenaamde klaringsproducten. De aanwezige deeltjes/restjes in de nog troebele wijn hechten zich aan het klaringsproduct, worden zwaarder en dalen neer. Ze zakken dus naar de bodem waardoor de wijnmaker het eruit kan halen. Dit laatste gebeurt door de wijn over te hevelen in een ander tank of de wijn te filteren, waardoor het bezinksel met klaringsproduct(en) en gehechte deeltjes achterblijft. Het resultaat is een heldere wijn.

 

Klaren van niet vegan wijn

Bij niet-vegan wijnen gebeurt het klaren van de wijn door de toevoeging van dierlijke klaringsproducten. Denk hierbij aan gelatine (= botten en kraakbeen van runderen), visslijm en caseïne (= proteïne uit melk). Dit klinkt misschien niet heel smakelijk, maar het klaren van de wijn is wel een belangrijke stap in de productie van wijn. De klaringsproducten en de gehechte deeltjes worden uiteindelijk uit de wijn gehaald, dus als je de wijn drinkt, vind je daarvan vrijwel niets terug. Desalniettemin zullen vegans deze wijn absoluut niet drinken. Gelukkig is zijn er alternatieve klaringsproducten die wijnmakers speciaal gebruiken voor vegan wijnen.

 

Klaren van vegan wijn

Voor vegan wijnen gebruikt de wijnmaker klaringsproducten die niet van dierlijke oorsprong zijn. Oftewel, er komt geen dierlijk product aan te pas! Een veganistische wijn wordt geklaard met bentoniet (= een soort klei, wat men ook wel ‘zwelklei‘ noemt), gemalen kikkerwerten of aardappel-proteïne (uit aardappelzetmeel). Het doet eigenlijk precies hetzelfde als dierlijke klaringsproducten, maar het is volledig plantaardig en dus geschikt voor vegans! Er bestaat zelfs een manier om de wijn zonder de toevoeging van producten te klaren. Door de temperatuur van de wijn te verlagen kan de wijn ook worden geklaard.

 

Geen inzet van dieren bij vegan wijn

Nog een groot verschil bij de productie van vegan wijn – naast dat er geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt of toegevoegd – is dat er ook geen fysieke dieren worden ingezet. Bij de productie van vegan wijn kiest de wijnmaker ervoor om geen dieren te gebruiken voor bijvoorbeeld het omploegen van het land.

 

100% vegan is 0% dierlijke ingrediënten

Een vegan wijn gaat zelfs nog verder dan geen dierlijk klaringsproduct en een productieproces waar geen fysieke dieren worden ingezet. Zo mag de wijnmaker voor het vastplakken van het wijnetiket ook geen lijm gebruiken waarin dierlijk product voorkomt én dient de kurk ook 100% vrij te zijn van dierlijke ingrediënten.

 

Vegetarische wijn en vegan wijn, wat is het verschil?

Wijn is niet altijd vegetarisch en vegetarische wijn is niet altijd vegan. Het verschil zit ‘m in welk klaringsmiddel wordt gebruikt tijdens het klaringsproces. Vegetariërs eten niets waarvoor een dier is geslacht (vis, vlees, gevogelte), maar binnen de vegetariërs heb je ook nog verschillende stromingen, zoals de Pesco vegetariërs die wel vis eten en de Lacto-ovo-vegetariërs die wel zuivelproducten eten. Als de wijn is geklaard met visslijm of caseïne is het voor deze stromingen nog steeds een vegetarische wijn. Bij een vegan wijn komt er totaal geen dierlijk product aan te pas. Als de wijn is geklaard met een niet dierlijk klaringsproduct zoals bentoniet, er zijn geen fysieke dieren ingezet tijdens het productieproces en ook voor de aankleding van de wijn is geen dierlijk ingrediënt gebruikt, dan is de wijn 100% vegan wijn.

 

Is vegan wijn lekker? Smaak het anders?

Smaken verschillen natuurlijk, maar je zult vrijwel geen verschil proeven tussen een wijn die met dierlijk product is geklaard of een vegan wijn die is geklaard met een plantaardig klaringsproduct. De klaringsproducten voegen namelijk niets toe aan de smaak, het zorgt er alleen voor dat de wijn helder wordt. Een vegan wijn is dus net zo lekker als een niet-vegan wijn!

 

Welke soorten vegan wijn bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten vegan wijn. Hierdoor kunnen veganisten gewoon een wijntje blijven drinken. De verschillende soorten vegan wijn zijn:

 • Vegan rode wijn
 • Vegan witte wijn
 • Vegan rosé wijn
 • Mousserende vegan wijn
 • Alcoholvrije vegan wijn

 

Hoe herken je een vegan wijn?

Het herkennen van een vegan wijn is om heel eerlijk te zijn nog best lastig. Bij Wijnhandel GrapeWine.nl maken we het onze klanten graag zo makkelijk mogelijk door ons uitgebreide assortiment vegan wijnen te bundelen op de website. Zo zie je in één oogopslag welke wijn vegan is en dat maakt het makkelijk om vegan wijn te kopen. Mocht je ooit met een flesje wijn in je handen staan en willen weten of de wijn vegan is, dan kun je op een paar aspecten letten, te weten:

 • Een vegan (friendly)-logo: dit geeft aan dat er geen dierlijke producten zijn gebruikt bij het produceren van de wijn. Er bestaan verschillende vegan (friendly) logo’s, zoals de groene “V” met een blaadje, het Vegan Keurmerk met de zonnebloem van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, of het internationale geel met groene V-label.
 • De vermelding van bentoniet. Zie je dat staan? Dan is de wijn vegan.
 • De vermelding van ei- en/of melkbestanddelen: sinds het oogstjaar 2012 zijn wijnmakers verplicht om te vermelden of een wijn melk- of eiwitproducten kan bevatten als deze is geklaard met een dierlijk klaringsproduct. Dit vanwege mogelijk allergische reacties bij consumenten. De vermelding hiervan dient met het woordje “Bevat….” te worden aangegeven. Er zijn enkele uitzonderingen. Zo geldt dit niet voor alle oogstjaren vòòr 2012 en als aanwezigheid van restjes ei- en/of melkbestanddelen niet kan worden aangetoond met analysemethoden.

 

 

Vegan wijn kopen

Wil je echt lekkere vegan wijn kopen, dan raden we je aan om te kijken bij ons assortiment vegan wijnen. Je vindt daar zowel vegan witte wijn als vegan rode wijn en alles er tussenin. Uiteraard geven we je graag wat persoonlijke vegan wijntips:

 • GIOL Pinot Grigio extra dry spumante (€14,95): een biologische en vegan mousserende wijn met een bruisende frisse en toegankelijk dronk. Een spannende wijn die je zeker eens moet proeven!
 • GUSTAVSHOF Spätburgunder Jomax (€12,95): een vegan rode wijn uit Duitsland vol met rood fruit zoals frambozen en kersen. Dat in combinatie met de mooie zuren maken dit een heel aangename rode wijn.
 • GIOL Verduzzo (€9,95): een vegan witte wijn uit Italië waar gele appel en rijpe peer de hoofdrol spelen. Fris en zacht met milde zuren en hints van abrikoos.

 

Heb je nog vragen over (vegan) wijn en wil je graag een professioneel wijnadvies inwinnen? Via WhatsApp kun je onze wijnliefhebber Arjan snel bereiken, telnr. 06 – 38 61 23 62. Stuur hem jouw wijnvraag en hij voorziet je met veel plezier van een persoonlijk wijnadvies op maat waar je echt wat aan hebt!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter