Waarom de ideale serveertemperatuur van wijn zo belangrijk is - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Waarom de ideale serveertemperatuur van wijn zo belangrijk is

13 Mei 2020
door Arjan

Wat is de ideale serveertemperatuur voor wijn?

Een zeer belangrijk punt bij het serveren van wijn is de juiste serveertemperatuur.
Dit wordt nogal eens vergeten in restaurants. En thuis overigens ook. De temperatuur van de wijn doet enorm veel met de smaakbeleving van de wijn.

In deze blog leg ik uit welke temperatuur ideaal is, wat je kan doen aan te koude of te warme wijn en waarom dat zo is.

Wat is ideale serveertemperatuur van witte wijn?

Belangrijk om te weten is dat er een verschil is aan te brengen in witte wijnen.
Allereerst heb je de jaartal loze champagnes, mousserende wijn, sauvignon blanc, riesling, rosé en eigenlijk alle zonder eikenhout opgevoede wijn.
Dit zijn frissere wijnen en doen het goed bij een temperatuur van 8 tot 10 graden celcius.
Mocht je ze kouder of warmer serveren dan zal je minder aroma’s proeven en ruiken. Bovendien kan de wijn zuurder of alcoholischer smaken. Zonde!

Bij de vollere witte wijnen zoals Chardonnay, Champagnes met een jaartal, Semillion, Viognier, Gewürztraminer, Grüner Veltliner en Pinot Gris wijnen ligt de ideale serveertemperatuur tussen de 11 en 15 graden celcius.
Wederom geldt ook voor deze wijnen dat kouder en warmer het moeilijker maakt de heerlijke aroma’s te proeven.

Wat is de ideale serveertemperatuur van rode wijn?

Voor rode wijn moet je onderscheid maken in de jongere en lichtere rode wijnen zoals een Pinot Noir, Beaujolais maar ook een jonge La Riojarode wijn valt hieronder. De ideale serveertemperatuur van deze rode wijnen is namelijk zo’n 12 tot 15 graden. 

De halfzware rode wijnen en versterkte rode wijnen zoals port serveer je tussen de 15 en 17 graden Celcius.

Wat vaak fout gaat is dat men rode wijnen gewoon bewaard op kamertemperatuur. In een kast, ergens in de woonkamer...

Kamertemperatuur

De term “kamertemperatuur” is bedacht in de middeleeuwen. Toen wijn nog een drank was die alleen de rijken der aarde zich konden veroorloven.
Dat was destijds helemaal geen gek advies. Een kamer was destijds namelijk maximaal tot 16 graden te verwarmen omdat de huizen simpelweg slecht of niet goed waren geïsoleerd.

Dat de term “kamertemperatuur” vandaag de dag niet meer zo actueel is, is dus logisch. We stoken onze huiskamers namelijk graag op naar zo’n 20 of 21 graden Celsius.

Wat te doen aan te warme en te koude wijn?

Mocht je zin hebben in een heerlijk glas koude frisse witte wijn en is de temperatuur binnen eerder 20 graden pak dan een natte handdoek, wikkel de fles hierin en leg hem 20 minuten in de koelkast.
Op deze manier heb je in een zeer korte tijd de wijn op temperatuur.
Tip! Vergeet hem niet uit de vriezer te halen, bij het bevriezen van de wijn is hij nagenoeg ondrinkbaar geworden.

Wanneer de wijn te koud is schenk dat slechts een half glas in en wals met je handen onder de kelk van het wijnglas zo’n 30 seconden dit scheelt als snel een paar graden.

Santé!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter