0
  • Lorem ipsum

Wat is goede wijn?

4 Dec 2017

LEKKER DAN.

 

Smaken verschillen. En dat is een feit.

En er zou over smaak ook niet te twisten zijn, zegt men (vind ik wel...)

Daarom begin ik bij de basis. Lekker, en niet lekker.

 

Eigenlijk zijn er twee soorten wijn.

Lekkere wijn. En niet-lekkere wijn. Wat wij lekkere wijn vinden, hoef jij geen lekkere wijn te vinden. Zo simpel is het dus.

Een wijn kan feitelijk nog zo mooi zijn, met enorm veel liefde gemaakt en perfect in balans zijn....als je het niet lekker vind, vind je het niet lekker.

 

ALS HET GOED IS.

 

"Lekker" is dus nogal subjectief.

"Goed" is al makkelijker vast te stellen.

Een goede wijn voldoet aan bepaalde kenmerken die, na misschien meer proeven en wat ervaring, makkelijker vast te stellen zijn.

 

Een goede wijn ...

*  ... is in balans (de wijn zorgt voor harmonie in de mond. Niet te zuur, te stroef...)

*  ... heeft een langere afdronk (dat de smaak van de wijn na doorslikken nog te proeven is)

*  ... is complex (wijn die niet gekenmerkt wordt door één dominante geur of smaak, maar door een veelvoud van fijne, subtiele smaken)

 

GOEDE WIJN IS DUUR.

Heus niet!

Althans, kan wel. Maar hoeft dus echt niet.

Kijk, een duurdere wijn is vaak wel een goede én lekkere wijn. Maar er bestaan ook zeker genoeg betaalbare goede, lekkere wijnen.

 

De prijsopbouw van een fles wijn laat zien dat de kwaliteitssprong tussen een wijn van 5 euro en een wijn van 10 euro groter is dan de verdubbeling van de prijs.

 

Hoe kan dat dan? Nou zo:

 

De prijs van een wijn bestaat in de basis uit de verpakking (fles, kurk/dop, capsule, etiket), transport, belasting, marge en natuurlijk (het maken van) de wijn zelf.

 

De kosten voor de verpakking en transport neemt nog wel iets toe bij duurdere wijn (iets dikkere flessen, een duurdere kurk, etc.), maar deze stijgt vrijwel nooit zo hard als de verkoopprijs.

En op een gegeven moment blijft deze stabiel.

 

Bij gelijkblijvende percentage voor accijnzen en de handelsmarges, blijft er dus meer geld over voor de wijn zelf.

Het aandeel van de wijn in de prijs neemt gestaag toe en daarmee dus ook over het algemeen de kwaliteit van de wijn.

Een wijn van 5 euro zal ongeveer voor 50 cent wijn bevatten, een wijn van 10 euro voor wel anderhalf tot 2 euro.

En dat vertaalt zich weer naar de aandacht die de wijnmaker kan besteden aan de wijn zelf. 

(bron: top10wijnen.nl)

 

Bij goedkopere wijn, zoals die fles Lindemans dus, verdiend de boer vrijwel niks. 

En jij drinkt wijn die je eigenlijk ook niet verdiend.

Want nu je dit weet, wil je toch ook liever betaalbaar, lekker én goed?!

 

LEKKERE, GOEDE & BETAALBARE WIJNEN BIJ GRAPEWINE

Wij hebben ze!

En heb je vragen? Laat het ons gerust weten, we denken graag met je mee!

 

Santé,

Yvonne

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter