Wijn bij kaas: voor elk kaasplankje een wijnadvies - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Wijn bij kaas: voor elk kaasplankje een wijnadvies

10 Nov 2020
door Amanda

Van een kaasplankje gaat menig hart sneller kloppen. Als echte kaaskoppen houden we in Nederland nu eenmaal graag van kaas. Op brood, bij de borrel of zo uit het vuistje. We smullen er met z’n allen van. Maar wat krijg je als je kaas combineert met rode wijn of witte wijn? De overtreffende trap van GENIETEN! Wijn bij kaas is verrukkelijk. Zeker als je de juiste wijnspijscombinaties maakt. En weet je wat zo fijn is? Voor elk kaasplankje hebben wij een uitstekend wijnadvies met kwaliteitswijnen uit ons online assortiment. Zo wordt het serveren van een kaasplankje met bijpassende wijn een makkie!

 

De kaas bepaalt de wijn

Ben je van plan om lekker (alleen of samen) te gaan borrelen, dan is een kaasplankje altijd een goed idee. De hartige snack laat zich goed begeleiden door wijn. Sterker nog: met de juiste wijn-kaas-combinatie worden de smaken alleen maar lekkerder. Kaas en wijn vullen elkaar namelijk aan! Toch is dat nog niet zo eenvoudig. Er bestaat namelijk geen enkele wijn die bij alle kazen past. Het is dus zoeken naar de juiste balans.

 

Onder het mom van ‘een goed begin is het halve werk’, kijken wij daarom naar de kaassoorten die je serveert op het plateau. Zachte kazen vragen om een andere wijn dan bijvoorbeeld harde kazen. En ook de smaakintensiteit van een kaas speelt een rol bij de wijnkeuze. Laten we beginnen met wat algemene wijntips bij kaas.

 

Algemene wijntips bij kaas

  1. Kijk naar het land en/of de regio waar de kaas vandaan komt. Vaak past een wijn uit hetzelfde land of dezelfde regio erg goed. Denk aan Garnacha met Manchego uit Spanje. Toeval of niet: boeren stemmen de streekproducten graag op elkaar af. Maar het feit dat de producten uit hetzelfde klimaat komen en dezelfde bodem hebben gedeeld, speelt natuurlijk ook een rol.
  2. Houd je van romige en zachte kazen, zoals brie en camembert? Kies dan voor een mousserende wijn. De hoge zuurgraad in mousserende wijn zorgt namelijk voor een verfrissend effect. Oftewel: balans tussen vettig en fris!
  3. Stem de wijn af op de meest sterke kaas op het kaasplankje.
  4. Houdt de smaken in evenwicht. Dus: bij een milde kaas hoort een milde wijn, bij een zeer uitgesproken kaas zoals truffelkaas hoort een sterkere wijn.
  5. Laat de smaken van de kazen niet te ver uiteenlopen. Het verschil tussen jong en oud is namelijk erg groot om te overbruggen met kaas (al is het niet onmogelijk hoor!).
  6. Twijfel je? Speel dan op safe en kies voor een witte wijn. Witte wijnen laten zich namelijk beter combineren met kaas dan rode wijnen, omdat ze – gastronomisch gezien – een breder smaakpalet hebben.

 

Hollands kaasplankje met de perfecte (borrel)wijn

Wie kent het kaasplankje niet tijdens verjaardagen. Deze oer-Hollandse traditie voorziet in verschillende blokjes harde kaas op een plateau. Meestal een combinatie van jonge (Goudse) kaas en belegen (Goudse) kaas met een schaaltje mosterd. Alhoewel dat laatste niet bij iedereen favoriet is, verklappen we je wel graag dat bij deze kazen een Sauvignon Blanc erg goed gaat. Voeg er nog wat blokjes jonge geitenkaas aan toe en je hebt een heerlijk kaasplateau!

Blauwaderkaas met wijn

De blauwaderkazen zijn behoorlijk stevige kazen met extreem veel smaak. Denk aan de combinatie roquefort, stilton en gorgonzola. Deze kazen kunnen dan ook wel een wijn gebruiken die deze uitgesproken smaken kan complementeren en een beetje de baas kan. Bovendien dient de wijn goed aan te sluiten bij het zoutgehalte en het vettige laagje wat de kaas in je mond achterlaat. Je ziet hierbij dan ook vaak een klassiek glaasje rode port (lekker!), maar een houtgerijpte Chardonnay doet ook mee!

 

Zachte kazen met wijn

Op het kaasplankje is ook brie, camembert en port salut een geliefd trio. Deze zachte kazen van koemelk doen het erg goed met een Riesling of een Merlot. Het zoetje in de Riesling haalt namelijk het scherpe smaakrandje van deze kazen weg. Je kunt bij deze kazen ook niet fout als je kies voor een brut Champagne!

 

Kruidenkazen met wijn

Kruidenkazen zijn wat meer een uitdaging om te combineren met wijn. Met name kruidenkazen zoals komijnekaas of kruidnagelkaas. Deze kazen gaan niet goed samen met rode wijnen met veel tannines. Kies daarom voor een soepele Merlot of een Pinot Gris.

 

Italiaanse kazen met wijn

Parmezaanse kaas zoals Parmigiano Reggiano gebruiken we graag in de keuken. Deze harde kaas uit Italië wordt veel gebruikt door gerechten zoals pasta’s en ovenschotels. Doordat de kaas lang heeft gerijpt, korrelig is van structuur en daarnaast zoutkristallen bevat, is de smaak erg uitgesproken. Wij spreken liever over een ware smaakexplosie! Een harde kaas met zoveel smaak is complexer om te combineren met wijn. En je zou het misschien niet verwachten, maar een droge mousserende wijn past perfect bij Parmezaanse kaas. Kies bijvoorbeeld voor een Italiaanse Prosecco of een Cava uit Spanje. Die combinatie werkt verrassend goed!

 

Bij Italiaanse kaas zoals een Parmigiano Reggiano wordt ook vaak een rode wijn geadviseerd. Dat kan ook zeker, maar het is dan wel belangrijk dat de rode wijn niet te veel tannines bevat. Een teveel aan tannines zorgt ervoor dat je een wrange smaak krijg in je mond. De complexe smaak en structuur van Parmezaanse kaas kan botsen met een rode wijn. Ben je echt een rode wijnliefhebber en wil je graag Parmezaanse kaas combineren met een rode wijn, schenk dan een mooie Barolo. Dat is een partijtje genieten!

 

Wijnadvies via WhatsApp

Kom je er met alle kaas- en wijnmogelijkheden zelf niet aan uit? Don’t stress! Via WhatsApp kun je Arjan een berichtje sturen voor wijnadvies, telnr. 06 – 38 61 23 62. Hij helpt je graag gratis met het kiezen van de juiste bijpassende wijn(en) bij kaas. Natuurlijk zijn ook alle andere wijn gerelateerde vragen welkom. Dat noemen we nog eens een wijnadviseur binnen handbereik!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter