Wijnblog - Alcoholvrije wijn de nieuwe gezonde trend - Wijnhandel GrapeWine.nl
0
  • Lorem ipsum

Alcoholvrije wijn de nieuwe gezonde trend

4 Apr 2020
door Amanda de Bruin-Wiegman

Alcoholvrije wijn kopen? Dat is de nieuwe (gezonde) trend!

 

Onze gezondheid is belangrijk. Zeker als je beseft wat er nu allemaal in de wereld gaande is met het coronavirus. We beseffen massaal hoe kwetsbaar het leven is en dat we juist nu moeten genieten, het moment moeten pakken en echt moeten waarderen wat we hebben. Dat doen wij het liefst onder het genot van een mooie fles wijn natuurlijk! Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar alcoholvrije wijn, zeker vanuit de bewuste levensgenieters. En dat is niet zo gek! Wijnmakers kunnen de heerlijke smaak van wijn creëren, maar dan zonder alcohol. En nee, dat smaakt écht niet naar bocht kunnen we je vertellen.

 

Alcoholvrije wijn, hoe dan?

Het produceren van alcoholvrije wijn is geen makkelijk klusje. Er komt zelfs meer bij kijken dan wanneer er alcoholhoudende wijn wordt gemaakt. Eigenlijk doorloopt alcoholvrije wijn hetzelfde proces als alcoholhoudende wijn en wordt aan het einde van het proces de alcohol uit de wijn onttrokken. Dat kan op verschillende manieren. Elke filtratietechniek heeft zo zijn voor- en nadelen. Leuk om te weten: zo’n honderd jaar geleden ontdekte men al een manier om alcohol uit wijn te onttrekken. Die wijn smaakte natuurlijk nergens naar, maar sinds die tijd zijn de technieken sterk verbeterd en ontwikkeld.

 

De smaak van alcoholvrije wijn

Dat alcoholvrije wijn niet (meer) naar bocht smaakt, is wel duidelijk. En dat alcoholvrije wijn geen druivensap is, is ook helder. Maar, hoe zit het dan met de smaak? Alcoholvrije wijn smaakt wel degelijk net even anders dan alcoholhoudende wijn. Alcohol werkt namelijk als een soort versterker op het gebied van smaak, maar ook op het gebied van geur. Juist doordat de alcohol uit de wijn is gehaald, is de wijn lichter van smaak en mis je de aroma’s die alcohol toevoegt aan wijn. Dat maakt dat liefhebbers van bijvoorbeeld krachtige rode wijn wel eens zeggen dat de wijn wat body en complexiteit mist. Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn.

 

De technieken van wijnmakers om alcoholvrije wijn qua smaak en geur in balans te brengen, zijn opmerkelijk vergevorderd. Het balanceren van een wijn is pure kunst en daarin herken je het vakmanschap van een echte wijnmaker. Om de alcoholvrije wijn bijvoorbeeld meer body te geven en deze wat ronder te maken, voegt men daarom onder andere druivenmost toe. De smaak die dan ontstaat, zal je nog positief verrassen! 

 

Lees daarom ook zeker onze blog ‘Wel lekkere alcoholvrije wijn’ waarin we diverse alcoholvrije wijnen uitlichten die ook online verkrijgbaar zijn in onze webshop. Wel zo makkelijk!

 

Is alcoholvrije wijn ook echt alcoholvrij?

Doordat alcoholvrije wijn hetzelfde proces ondergaat als alcoholhoudende wijn, maar later de alcohol wordt onttrokken, kunnen er nog sporen van alcohol aanwezig zijn. Volgens de Europese wetgeving mag alcoholvrije wijn nog maximaal 0,5% alcohol bevatten. Door het productieproces kan er namelijk nog wat restalcohol achterblijven. Toch zijn er wel degelijk alcoholvrije wijnen zonder ook maar een restje alcohol. Deze worden vaak aangeduid met het etiket 0,0%. Uiteraard hebben wij in de loop van de jaren veel alcoholvrije wijnen getest om er zeker van te zijn dat de smaak en de geur voldoen aan de verwachting die je bij alcoholvrije wijn mag hebben. De alcoholvrije wijnen die door onze ultieme smaaktest kwamen zijn onder andere:

 

Wijn drinken zonder alcohol: genieten!

Alcoholvrije wijn is een bewuste en gezonde(re) keuze. Wist je trouwens dat het aantal calorieën in een alcoholvrije wijn veel lager is dan in een alcoholhoudende wijn? Het scheelt de helft! Wat ons betreft is alcoholvrije wijn zeker het proberen waard. Al helemaal als je op zoek bent naar een alternatief omdat je zwanger bent, op dieet bent of gewoonweg geen alcohol wilt drinken. Wil je graag advies voordat je bestelt? Dat kan! Via de website kun je met ons chatten of stuur een WhatsAppje naar Arjan via 06 – 38 61 23 62. Wij helpen je graag om de beste wijnkeuze te maken.

 

 

 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter